Az egyik nagy kedvencünk a feleségemmel a natúr szelet sertéskarajból. Próbáltuk már sertéscombból, csirkemellből, de az igazán ízletes és zamatos csak is sertéskarajból lehet. Legalábbis nekünk ez a véleményünk. Nem mondanám, hogy ennek a legjobb az elkészítése a mi - ilyenkor nyáridőben - harminc foknál is melegebb konyhánkban, de az íze kárpótol minden egyes verejtékcseppér. 😍 Köretnek leginkább a rizs passzol hozzá. Lehet gombás rizs, kukoricás rizs, vagy mint ez alkalommal is: rizibizi. Mire ezzel elkészültem, az én drága feleségem készített hozzá egy isteni finom nyári salátát, amelynek receptjét az édesanyjától kapta. 😉
Hozzávalók a natúr szelethez:
- 60 dkg sertéskaraj
- konyhasó
- őrölt színes bors
- finomliszt
- étolaj
- víz
- 3 púpos teáskanál Vegeta vagy házi ételízesítő
- 2 csipet morzsolt oregánó
- 2 csipet morzsolt majoranna
Natúr szelet sertéskarajból elkészítése:
A karajt vágjuk ízlés szerint 2-5 mm vastag szeletekre. Nekünk a 60 dkg karajból 22 szelet hús lett. A hús szeleteket mindkét oldalukon sózzuk, borsozzuk, majd forgassuk lisztbe, és a közben már előmelegített magas falú edényben kevés olajon süssük aranysárgára a szeleteket. Ha nem férnek bele az edénybe egyszerre, az sem baj, akkor több adagban süssük őket. Amelyek megsültek már, azokat szedjük konyhai papírtörlővel kibélelt üvegtálba. Amikor mindegyikkel elkészültünk, az edényt húzzuk le a tűzről, és várjuk meg amíg az olaj egy kicsit hűl. Ezt követően tegyük bele az összes húst (akár több sorban egymás tetejére). Öntsük fel annyi vízzel, amennyi még pont ellepi. Szórjuk meg az ételízesítővel, oregánóval és majorannával, majd fedjük le, és tegyük újra a láng fölé. Lassú tűzön főzzük addig, míg a húsok meg nem puhulnak.
Ha elkészültünk, akkor ne szedjük ki a levéből, állhat benne ameddig el nem fogy. Sőt! A levével ízesíthetjük a köretet. Én mindig meglocsolom vele a rizst. Csak óvatosan, mert bár a húson annyira nem érződik, de maga a lé elég sós. 😊 Ajánlom hozzá a bevezetőben is említett nyári salátát. A feleségem - és persze nekem is - az egyik kedvence. Nem hiába, hiszen kitűnő kiegészítője a sült húsoknak ebben a nagy melegben is. Mindenkinek jó étvágyat kívánunk! 😀
Terjesztés: ha elviszed a receptet, kérlek jeleníts meg egy hivatkozást, hogy itt találtad. Köszönöm előre is. 💚 Nyilván te sem szeretnéd, hogy csak úgy elvigyék a munkádat szó nélkül, miközben te több órát dolgoztál vele! A képeket pedig kérlek, csak egészében használd fel, ne vágd le róla a logókat, mert szerzői jog védi őket. Legyünk egymásra tekintettel! 😊
Nagyon király husi lett belőle. A rizibizire tálaláskor sörélesztő pelyhet szórtam, és néhány húst is megforgattam benne sütés előtt, de érdemi különbséget ízben nem tapasztaltam a kettő között. A rizibizinek viszont kimondottan jót tett.
VálaszTörlésIgazán örülök, hogy jól sikerült, és ízlett. :-)
TörlésKösz a receptet! Ma ezt csináltam, jó lett.
VálaszTörlésIgazán örülünk, hogy tetszett a receptünk. :-)
Törlés"Kiklopfolni" nem kell a hússzeleteket?
VálaszTörlésNem kell. :) Nagyjából fél centis szeletekre kell vágni a húst, és jó puhára fog párolódni a lében. Ha kiklopfolnánk, szétesne, mire megfőne, mert lényegében itt megfő a hús. :)
TörlésBocsi, de nem lesz főtt hús jellege a hosszú lében főzéstől?
VálaszTörlésNem lesz főtt hús jellege. Azaz, frissen, mikor kiszedjük a léből, még talán egy kicsit. De ha kiszedjük egy tálba, és hagyjuk pihenni, akkor az állaga megváltozik. De ennek ez a lényege, hogy sütés után megfőzzük. Tehát ez nem is sült hús, és nem is főtt hús, hanem sült, majd megfőzött hús. Ez így finom! :-)
TörlésÉnis kipróbáltam már 😊isteni finom lett ;) bátran ajánlom mindenkinek 😊
VálaszTörlésKöszönjük szépen. Igazán örülünk, hogy bevált a recept. :)
TörlésNAGYON FINOM LETT NEKEM GYEREKEIMNEK UNOKAIMNAK NAGYON IZLETT MA IS EZT KESZITEM EL.KOSZONJUK SZEPEN EZT A RECEPTET.
VálaszTörlés