A tiramisu egy olyan finomság, amit – annak ellenére, hogy nem magyar – minden embernek ismernie kell. Mi is imádjuk a feleségemmel a tiramisut, de eddig sajnos ritkán volt alkalmunk elkészíteni, mert az egyik alapanyagának, a mascarpone-nak az ára az arannyal vetekszik. Éppen ezért – és persze más mascarpone-s finomságok okán is – nekiálltunk házi mascarpone-t, azaz házi krémsajtot készíteni, amelynek ára a boltiénak csak a töredéke. Az első adag házi mascarpone tegnap készült el kicsiny konyhánkban, amelynek első felhasználása nem is lehetett volna más, mint az isteni tiramisu. Gabriella blogjában rá is leltünk a nekünk kellő receptre. A feleségem olyan boldogan állt neki a tiramisunak, hogy csak na. Az eredmény pedig egyszerűen mennyei lett...
...a feleségem azonban nem szeret semmit, amiben nyers tojás van, így mindenképpen egy olyan receptre volt szükségünk, amelyikben nincsen tojás. Ezt meg is találtuk.
A tiramisu (olaszul: tiramisu, tirame'su) olasz desszert, amely általában az alábbiakból készül: babapiskóta, feketekávé, mascarpone sajt, tejszín, cukor, marsala bor és kakaópor. A tirami su olasz kifejezés átvitt értelmű jelentése „dobj fel”, ami a két koffein tartalmú összetevőre utal: a presszókávéra és a kakaóra.
Hozzávalók a tiramisuhoz:
- 25 dkg natúr krémsajt (mascarpone)
- 25 dkg babapiskóta
- 4 dkg porcukor
- 4 dl habtejszín
- 1 csomag habfixáló
- 1.5 dl erős kávé
- 1 dl tej
- 1 teáskanál rum aroma
- 2 csomag vaníliás cuko
- holland kakaópor a szóráshoz
A tökéletes kókuszgolyó elkészítése:
Az elkészítése számomra is élvezetes módon kezdődött, mert főzni kellet egy jó erős kávét. Aki pedig ismer engem, az tudhatja, hogy szeretem a jó erős kávét. Így egyetlenem kérésére lefőztem, félre tettem neki másfél decit, hogy hűljön, majd amíg azt néztem, ő hogyan szorgoskodik a tiramisu készítése közben, én kényelmesen megkávéztam. 😊 Amíg a kávé hűl, verjünk kemény habot a tejszínből a porcukorral és a habfixálóval, majd végül keverjük hozzá a mascarpone-t is. Eközben már biztosan eléggé lehűlt a kávé. Ha igen, keverjük bele a rumot – vagy rum aromát –, a tejet, valamint a vaníliás cukrot. A babapiskótákat mártogassuk meg benne. Gabicsek receptje szerint akár 1-1.5 percig is hagyhatjuk ázni a babapiskótákat a kávéban, de az első néhány darab, amivel így tett az én drágám, úgy széjjel mállott, hogy ki kellett dobni. A maradékot csak éppen beleforgattuk, és úgy lett tökéletes. Ez gondolom függhet a kávé hőmérsékletétől és a babapiskóta minőségétől, így mindenkinek azt tanácsolom, az első egy-két darabbal kísérletezze ki, neki mennyi ide kell ehhez. 😀
Mivel van három cuki gyermekünk, akik bármennyi tiramisut képesek eltüntetni, így az én drága feleségem évek óta dupla mennyiséget készít. Ha megduplázzuk a teljes mennyiséget, akkor nyugodtan készíthetjük egy belső méreteit tekintve 23 X 33 centiméteres tepsibe. Mi ekkorában készítjük, és így lesz belőle a fotón látható magasságú finomság. 😉
Ha megvan egy réteg áztatott babapiskóta, akkor erre jöhet egy réteg krém, majd erre a következő réteg piskóta. A tetejét szintén egy réteg krémmel zárjuk le. Ezzel nagyjából készen is van a tiramisunk, mehet a hűtőbe két-három órára, ahol szépen összeérik az egész. Ezután cukrozatlan kakaó porral megszórva a tetejét tálalhatjuk ezt az isteni finomságot...
Mindenkinek jó étvágyat kívánunk a finom tiramisuhoz... 😊
Terjesztés: ha elviszed a receptet, kérlek jeleníts meg egy hivatkozást, hogy itt találtad. Köszönöm előre is. 💚 Nyilván te sem szeretnéd, hogy csak úgy elvigyék a munkádat szó nélkül, miközben te több órát dolgoztál vele! A képeket pedig kérlek, csak egészében használd fel, ne vágd le róla a logókat, mert szerzői jog védi őket. Legyünk egymásra tekintettel! 😊
Elkészült a mű, a hűtőben pihen, és várja, hogy megkóstoljuk...:)
VálaszTörlésÉs milyen lett?
TörlésNagyon jó lett a sajt, és a misu is, köszi a receptet!
VálaszTörlésSzia! Őszintén örülünk a sikerednek. :-)
Törlés