Egy hirtelen, impulzusvezérelt ötletnek köszönhetően vendégeket hívtunk. Mivel ez nem volt előre tervezve, nem voltunk rá felkészülve előre. Vendégeket meg ugye nem várunk üres asztallal, így az én drága feleségem gyorsan előkapta a receptes mappáit. Tekintve, hogy a CIA adatbázisát megszégyenítő mennyiségű receptje van, a gyorsan előkapta dolgot valahogy úgy kell elképzelni, hogy a hatalmas nappali közepén ücsörgött a receptjei alá temetve, de egyszer csak kinyúlt egy kéz a kupac alól egy darab papírt lobogtatva, hogy MEGVAN! 😂 Na persze ez enyhe túlzás, de valóban nagyon sok fantasztikus receptje van, és most valami gyors és finom kellett, mert ahogy mondani szokás, a oroszok vendégek már a spájzban úton voltak... Így esett a választás erre az istenien finom sajtos tekercsre, amely, mint a poszt legalján látni fogjátok, nagyon sokféle ízlést képes kiszolgálni, mert számtalan féle töltelékkel készíthetjük. Tökéletes választás tehát, ha egy gyorsan elkészíthető ...
Bejegyzések
Ebben a posztomban azt fogom bemutatni lépésről lépésre, hogyan készítettem házi édesítőszert Stevia levelekből, de mielőtt ebbe belemennék, muszáj írnom egy kicsit magáról a Stevia növényről, és a belőle készíthető édesítőszerről, majd bemutatom, én hogyan készítettem el a saját házi steviámat. Miután a finomított cukrokat több évtizeddel ezelőtt fehér méregnek kiáltották ki, egyre nagyobb teret nyernek a különböző édesítőszerek a világban. Ezek egészségre gyakorolt hatásait az utóbbi években egyre többet vizsgálták, és sajnos kiderült, hogy az öszvér sem jobb a lónál, azaz sok esetben a cukorpótló szerek sem annyira tesznek jót nekünk. Főként a kémiai úton előállított édesítőszerekkel van a probléma, ami sajnos a az egyik legnépszerűbb édesítőszer, a Stívia esetében is így van, de erre majd lentebb visszatérek még. Előkészületek: 30 perc Elkészítés: 60 perc Összesen ennyi idő: 90 perc Adag: 6 Hozzávalók a házi steviakivonathoz: Whiskey, vodka...
A kókuszgolyót szinte mindenki szereti, hiszen egy örök klasszikusról van szó. És persze ez is egy olyan recept, amire mindenkinek megvan a sajátja, amire esküszik. Ezért gondolom senki sem fog meglepődni azon, hogy nekünk is megvan a saját kókuszgolyó receptünk, ami szerintem nem csak egy kókuszgolyó recept, hanem a tökéletes kókuszgolyó recept. 😁 Mi ugyanis azt szeretjük, ha a kókuszgolyó lágy és kellemesen harmonizálnak benne a különböző ízek, és nem csak szimplán tömény keksz, kakaó és margarink ízetlenül száraz gyurmaléka – húha, azt hiszem, alkottam egy új szót! – az egész. Szeretjük, ha nem a margarin dominál benne, ezért mi teszünk bele egy kis tejet és sok-sok sárgabarack lekvárt is, amit szintén magunknak főzünk be rendszeresen . Próbáld ki, nem fogod megbánni. 😉 Előkészületek: 20 perc Elkészítés: 30 perc Összesen ennyi idő: 50 perc Adag: 60 Hozzávalók a sárgabaracklekváros kókuszgolyóhoz: 80 dkg darát háztartási keksz 20 dkg...
Bejegyezte:
Medve Zsolt
–
Nálunk az egész család imádja a bejglit. Minden évben a máskos és a diós bejglinek is hatalmas sikere van a gyerekek körében is, ezért minden évben elkészítjük ezt az isteni finomságot. Idén azonban gondoltam, csavarok egyet a dolgon. Nem titok, hogy az utóbbi években nagyon rákkattantam a fügére. Annyira, hogy füge-fajtagyűjteményt hoztam létre Farmoson , és immár közel 200 fajta fügém van . 😎 Ennek okán sorra készítjük a finomabbnál finomabb fügés ételeket, süteményeket. Idén úgy döntöttem, saját ízlésem alapján összeállítok egy fügés bejgli receptet. És ha már kísérlet, akkor rögtön nem is egy, hanem két változat is készült a konyhánkban, ezt fogom most nektek bemutatni. Fantasztikusan finomak lettek, és garantáltan saját receptem. 🤩 A jó bejgli ismérve, hogy puha, lágy tésztája van, nem reped szét sütéskor, és persze, hogy több benne a töltelék, mint a tészta. Most pont egy ilyen bejgli receptjét fogjuk nektek bemutatni, ahogyan mi sz...
Az utóbbi napok nagyon eseménydúsan telltek. A legkisebbünk középső csoportos óvodás lett 💚, a középső gyermekünk immár másodikos általános iskolás 💜, és a legnagyobb megkezdte az általános negyedik osztályát. 💙 Rohan az idő. ⌚ Közben egyik program éri a másikat, meg annyi paradicsomunk 🍅 volt idén, hogy mindenféle finomságot főztünk be, mint például a pizzaszósz , ami nálunk nagyon fogy, mert ha pizzát készítek, akkor alapból három adagot kell készítenem. Ezen mennyiség alatt neki sem állok, mert tudom, hogy nem lesz elég a család fél fogára sem. Aztán ott van az édes-savanyú mártás , amit imádok, de Zsolt úgy gondolta, ha kerül bele egy fél kanálnyi habanero, attól még nem lehet baj... kis híjján tüzet fogtunk... 😂 Persze, most már vicces, mert készült habanero nélkül is a kedvenc mártásomból. Aztán készítettünk lecsót ismét, ami csak natúr, nincs benne hagyma, sem olaj, mert azt frissen, akkor kell felvágni, és olajon megfuttatni amikor enni akarjuk, aztán rá a natúr lecsó,...
Néhány évtizede hazánkban a füge ( Ficus Carica) még egy egzotikus növénynek számított, amit az országnak csak kevés pontján lehetett tartós sikerrel nevelni. Mára azonban annyira megváltozott az éghajlatunk, hogy szinte bárki ültethet a kertjébe fügét , és tartós sikereket érhet el a nevelésével, gondozásával . És ha egyszer ültethetünk fügét, miért is ne tennénk? Hiszen egy rendkívül finom és egészséges gyümölcsöt termő növényről van szó, amelynek még a megjelenése is kimondottan kellemes a szemnek. Egyes kutatások szerint azonban a fügének nem csak a gyümölcse hasznos az egészségünk számára, hanem a fügefa levele is. Jótékonyan hat töbek között például a vérnyomásunkra és a vércukorszintünkre is. A leveleiből készült tea ajánlott övsömör, májcirózis, szemölcsök, magas vérnyomás, gyomorfekély, és különböző bőrbetegségek ellen. Tanulmányok alapján bizonyították , hogy a fügefa leveléből készített tea nagyon hatékonyan csökkenti a vércukorszintet é...
Az idei évben egy kicsit minden el van csúszva. Hűvös, csapadékos tavasz volt, már-már az volt az ember érzése, hogy ez még nem is a tavasz eleje, hanem véget érni nem akaró tél. Aztán csak eljött a jó idő, de az igazi meleg sokáig váratott magára. A tavasz is a megszokottól enyhébb és csapadékosabb volt. Tavaly június közepén már kiégett a fű az aszálytól, idén meg nem akart megérkezni a nyár. Végül persze csak nyár lett. Jött a meleg és a forróság is. Ez a folyamat most is tart. Szeptember közepe van, de mintha az időjárás erről nem venne tudomást. Harminc fok feletti hőmérsékletek vannak napközben, ami nagyon kedvez a füge érésének, így naponta szüretelünk ebben a tulajdonképpeni kései nyárban. Persze, mondhatnánk, hogy könnyű nekem, aki nem csak gasztroblogger vagyok, hanem füge-fajtagyűjtő is. De azért egy ilyen salátához való mennyiség egyetlen bokron is megteremhet bárki kertjében. 😊 A friss fügét pedig legalább annyira szeretjük az én drága...
Alapvetően szeretjük a friss salátákat, meg a finom, érett fügét is. Már nagyon vártuk, hogy érjenek a fügék a kertben, és készíthessünk valami finom fügés salátát. Ennek az ideje most jött el, a Michurinska 10 fügénk gőzerővel érik ezeken a meleg őszi napokon, ami nagyon jó, mert ehhez a salátához pont ilyesmi füge passzol. Közepes méretű, mézesen édes, és aromásan lédús, vékony héjjal és hússal. Pont ebbe az istenien finom salátába illik. 😍 Persze, mondhatnánk, hogy könnyű nekem, aki nem csak gasztroblogger vagyok, hanem füge-fajtagyűjtő is. De azért egy ilyen salátához való mennyiség egyetlen bokron is megteremhet bárki kertjében. 😊 Holnap pedig egy különleges mediterrán fügés salátát fogunk készíteni. Érdemes visszanézni hozzánk. 😉 Tényleg fontos azonban, hogy csak teljesen érett fügéket szedjünk le ehhez a salátához, mert ha még ott szivárog a tejnedv a leszakított füge nyakán, akkor bizony az borzalmasan el fogja rontani az ízét. Pedig ebbe...
Mostanában ha szóba került a sütikészítés 🍪, a családom nagyon hamar, és egyöntetűen döntött róla, ami hónapok óta nem igazán lehetett más, csak puncskocka , vagy csokis-almás muffin , esetleg diós-csokis keksz . Nagyon rácuppantak ezekre a süteményekre. 💚 😄 Éppen ezért már meg sem kérdeztem őket, hogy milyen sütit szeretnének, mert én akartam valami mást végre, és tudtam, hogy tetszeni fog nekik! Pláne amikor megtudták a gyerekeim (5, 7, és 9 évesek), hogy én csak összerakom a tésztát, aztán övék a terep, gyúrhatják a golyókat, készíthetik a mélyedéseket, én csak megtöltöm azokat különböző lekvárokkal. A gyerekek a következő lekvárokat szavazták meg, amikkel készült a süti: őszibarack 🍑, sárgabarack , és ribizli-málna. Imádták minden pillanatát! 😍 Aztán alig várták, hogy kisüljön, és mit ad Isten? Azon melegében megettük az összeset, egy morzsa sem maradt másnapra. A tanulság az, hogy legközelebb duplázni kell az adagot. 😎 Előkészületek: 5 perc Elkészítés: 40 perc ...
Idén rengeteg paradicsomunk termett, így a lecsó melett pizzaszószt és a jelen poszt alanyát képező édes-savanyú mártást is főztünk be télire, mert a családban rajtam kívül mindenki szereti. Sőt! Édes-savanyú mártást kétszer is főztünk be – hála nekem, de erről majd lejjebb mesélek még. 😁 Ahogy azt tőlünk megszokhattátok, nem egy bizonyos recepthez ragaszkodtunk, hanem körbenéztünk a magyar weben, és több édes-savanyú mártás receptből raktunk össze egy újat. A saját ízlésünknek megfelelően bizonyos dolgokból kevesebbet, másokból meg többet tettünk bele, illetve adtunk is hozzá egy kis ezt meg azt. Így született meg a mi saját édes-savanyú mártás receptünk, ami annyira finom lett (no meg elsőre annyira csípős) , hogy pár nap elteltével újabb adagot kellett befőzni (ezúttal csili nélkül) . 😋 A történet lényege, hogy az én drága feleségem mindenképpen szerette volna, ha főzünk be édes-savanyú mártást. Én elvileg nem is szeretem, de mondtam neki, hogy oké, csináljuk meg...
Pár éve rabul ejtett a fügeőrület , és ez odáig fajult, hogy mára több, mint 160 fügefajtám van. 😎Ezek nagyrésze még igen fiatal, alig terem többet néhány szemnél, ezért friss füge feldolgozására még igen kevés a receptem. De mivel minden formában szeretem a fügét, így nem átallok aszalt fügéből sütni-főzni. Majd egy hete nagyon jutányos áron tudtam hozzájutni aszalt fügekoszorúhoz, így rögvest négy darabot is vettem (de ha van otthon saját fügéd, ami aszalásra alkalmas fajta , akkor itt megtudhatod, hogyan aszalhatsz fügét a napfény segítségével ) . Háromból f ügekávé készült, aminek a titkát a Fügés emberen lehet elolvasni, ha valakit érdekel . A negyedik csomagból pedig a jelen poszt alanyát képező fügeszalámi készült... De mi is az a fügeszalámi? A hazai gasztro oldalakon több fajta fügeszaláminak nevezett recept is megtalálható, de azok igazából nem fügeszalámik. A szalámi ismérve, hogy hűtőben tartva rendkívül hossú ideig eláll, és valamilyen "héjazatban...
Bejegyezte:
Medve Zsolt
–
Évek óta készítjük ezt az egyszerű, és gyors finomságot, de eddig egyszer sem sikerült lencsevégre kapni, mert mindannyian rávetjük magunkat, és csak mikor jóllakottan hátradőlünk, akkor jut eszünkbe, hogy terringettét, ma sem fényképeztük le... 😁 Legutóbbi alkalommal Zsolt épp akkor tartott haza a munkából, mikor már a sütőben napozott a sok pizzakrémes háromszög. Telefonon beszéltünk, és egész úton percenként emlékeztettük egymást arra, hogy fotózni kell, fotózni kell... majd belépett az ajtón, én tálaltam, és kellemesen megvacsoráztunk a gyerekekkel együtt. Aztán derengeni kezdett, hogy mintha elfelejtettünk volna valamit... mindhárom (Tuti hárman vannak? Igen, tuti. Szuper!) gyerekünk megvan, pipa. ✅ Mindannyian jól vagyunk, pipa. ✅ Már éhesek sem vagyunk, pipa. ✅ Ó! Az ételfotó...! ❌ Hát igen... Szóval ami most itt látható, az komoly összefogás, és összpontosítás eredménye. (A gyerekek homloka épphogy megúszta, hogy "ÉTELFOTÓ" feliratú post it matrica kerüljön ráj...
Jómagam és a feleségem annyira nem vagyunk oda a fasírtért, de a gyerekeink imádják, ezért viszonylag rendszeresen szoktuk készíteni. És mivel gyerekekről van szó, így nem hagyományos formában készül nálunk a fasírt, hanem fasírtgolyócskák formájában. Egyrészt azért, mert így valamiért jobban szeretik. Másrészt pedig azért, mert így jobban fel tudják mérni, hogy elvesznek még egyet, azt meg is bírják-e majd enni. Szóval ha fasírt, akkor nálunk az alább bemutatott fasírtgolyók a dobogósak. 😊 Előkészületek: 20 perc Elkészítés: 30 perc Összesen ennyi idő: 50 perc Adag: kb. 50 db Hozzávalók a fasírtgolyókhoz: 1 kg darált sertéshús 2 szikkadt zsemle 1 dl tej 2 tojás 15 dkg zsemlemorzsa konyhasó őrölt bors 1 fej vöröshagyma (vagy 1 evőkanál házi vöröshagymakrém ) 2 gerezd fokhagyma (vagy 1 teáskanál házi fokhagymakrém ) olaj a sütéshez Fasírtgolyók elkészítése: A megpucolt, kis kockákra vágott vörösha...
Népszerűek az elmúlt 7 napban
Savanyú káposzta készítése házilag – hordós káposzta
Ahogy előzetes cikkünkben is írtuk: a savanyú káposzta az a savanyúság, amelyből minden télen rengeteget fogyasztunk a feleségemmel. Mindketten nagyon szeretjük nyersen is meg főzve is. Nem feltétlenül azért, mert egészséges, mert jóval előbb szerettük, mint hogy tudtuk volna róla, mennyire egészséges. A bolti változat viszont egyre drágább, már-már kezdi elérni a rendszeres fogyasztáshoz a megfizethetetlen szintet, miközben a fejes káposzta kilónkénti ára a szezon dömpingjében a savanyú káposzta töredéke. A boltban kapható zacskós savanyú káposzták nem igaziak. Gyorsított eljárással savanyítják őket, amely nem tejsavas erjedéssel történik, hanem ecet, vagy citromsav és édesítőszerek hozzáadásával, amit utólag tartósítószerekkel kezelnek, hogy hosszú ideig legyenek eltarthatóak, ritka ez alól a kivétel. Ahhoz pedig hogy mindeközben a káposzta roppanós maradjon, borként használnak. Ennek köszönhetően a bolti káposztákban nem sok élő dolog van, valamint C-...
Házi fokhagymakrém tartósítószer nélkül – fokhagymakrém házilag...
A fokhagyma minden formájában – így a most bemutatott házi fokhagymakrémként is – az egyik legegészségesebb fűszernövény a világon. Nem hiába hát, hogy a tradicionális magyar konyha egyik igen régi és népszerű eleme, ennél többet talán csak a fűszerpaprikát használjuk. A fokhagymát számtalan módon eltehetjük a téli időkre, és az egyik legjobb formája, ha a füzérbe kötött fokhagymát száraz, hűvös helyre akasztva tároljuk, és mindig annyit veszünk le belőle, amennyi éppen kell. De sajnos, mint az lenni szokott, az élet nem mindig ilyen egyszerű. Nem mindenkinek van parasztháza hűvös kamrával. A városi élet jobbára a túlfűtött panellakásokról szól, vagy a kissé párás, régi bérházakról. Egyik sem alkalmas arra, hogy huzamosabb ideig tároljunk nyers fokhagymafejeket, mert vagy túlszáradnak, vagy megpenészednek, tönkremennek. Ezért most egy olyan módszert mutatok be, amivel a fokhagymát eltehetjük télire. Ez pedig nem lesz más, mint a boltok polcairól már t...
Kefir készítése házilag bolti alapanyagokból – házi kefir boltiból
Nagyjából két éve már, hogy összeállítottunk egy posztot a házi kefirkészítésről, de akkor kaukázusi kefirgomba segítségével készítettünk nyers termelői tejből finom házi kefirt . Az a posztunk azóta is igen nagy népszerűségnek örvend, de sajnos a hozzászólásokból az derült ki, hogy nem mindenki tud hozzájutni a kefirgombához, vagy éppen a termelői tejhez. A most bemutatásra kerülő házi kefirkészítési módszert nevezhetnénk akár szlengesen "városi" módszernek is, mert a hozzávalói a boltból valók. Természetesen itt is ügyelni kell arra, hogy amennyire csak lehetséges, jó minőségű terméket vegyünk, mert ez kihatással lesz a végeredményre is. Na de akkor lássuk, mi is kell a finom házi kefirhez... Egy liter bolti tejből, és egy nagy doboz szintén bolti élőflórás kaukázusi kefirből közel 700-800 gramm finom, a beoltáshoz használt bolti kefirénél jobb állagú kefirt készíthetünk, ha a savót lészűrjük alóla. Ha összekeverjük a savóval, akkor pedig közel 1.4 kg kefirünk lesz. ...
Mézbor készítése házilag akácmézből – házi bor
Már jó ideje játszadozom a mézbor gondolatával. A borkészítési láz ez év augusztusában tört rám, amikor azon gondolkodtam, mit is készíthetnék azokból a gyönyörű piros húsú almákból, amelyeket a Gellért-hegyen szedtem. Akkor készítettem el életem első saját erjesztésű házi borát, és az eredmény egy nagyon finom nedű lett. Azóta többféle gyümölcsből, bogyóból (birs, csipkebogyó, galagonya, naspolya) készítettem már bort, de hónapok óta az egyik legkívánatosabb dolog a mézbor volt a számomra. Sokat olvasgattam az interneten a mézborról és annak elkészítéséről, és egyre jobban megtetszett a dolog. El is határoztam, hogy karácsony környékén elkészítem majd... Azt kellett azonban tapasztalnom a mézbor leírások között kutakodva, hogy ezzel kapcsolatban is sok butaságot, sok tévedés, és sok szemtelen hazugságot képesek leírni. A kedvenceim azok a mézbor receptek, amelyek valamilyen házi vagy bolti bor mézzel történő ízesítésével készülnek. Ezek között vannak fűszerezettek, és nem fűs...
Túrós rétes – egy igazi csoda!
Úgy gondoltam, nem szeretem a rétest. Ha lehetett mást is választani, akkor nem a rétesre esett a választásom. Azonban mióta látom a boltok polcain a réteslapot, valami megmozdult bennem, és újra meg újra azt éreztem, hogy rétest kellene készítenem. Hiszen így annyira egyszerű, és gyors! Mint a pizzás háromszög kész leveles tésztából, ami annyira nehezen kerül fel a blogba...! Csak mert hamarabb elfogy, minthogy azt mondaná: csíííízzz. Esélye sincs. Szóval bár a családtagok nem repkedtek az örömtől, de azt mondtam, eszik-nem eszik, akkor is megsütöm, mert én viszont egyre jobban kívántam ezt a rétest. Úgyhogy nekiálltam, és tényleg pillanatok alatt össze lehet állítani, nincs vele sok macera. Persze nem kellett senkinek sem a torkán lenyomni, mert már a sülő rétes illatára bekuckóztak a konyhába, és türelmetlenül várták, mikor haraphatnak bele az illatos csodába. 😄 Előkészületek: 10 perc Elkészítés: 20 perc Összesen ennyi idő: 30 perc Adag: 3 rúd Hozzáva...
Mézsör készítése házilag – házi méhsör, avagy a márc
Már igen régóta gondolkodom azon, hogy a sok házi borunk után ki kéne próbálni a házi sörfőzést is. Erre idén kerül sor elsőnek, és ha már házi sörfőzés, akkor mi is lehetne az első próbálkozás, mint a nagy múltú mézsör, vagy másként mondva a méhsör. Az interneten keresgélve azonban azt kellett tapasztaljam, hogy az állapot kaotikus, mert sok helyen a nagy mennyiségű méz és víz elegyének alkoholos erjesztésének magas alkoholtartalmú végeredményét nevezik mézsörnek, ami tévedés. Azok leginkább mézbor ok, ha pedig széndioxid is marad bennük, akkor gyöngyöző mézbor ok. A sör azonban, bár hasonló, mégis más dolog. A sör főzéssel indul, majd egy nyílt előerjesztést követően teljesen légmentesen zárt tartályban (ez lehet bármilyen erjesztőedény) , nyomás alatti utóerjesztéssel készül. Ezen felül a sörfőzés egyik alapvető kelléke a komló, ami a sörök megszokott ízvilágát adja. Arra azonban számítsunk, hogy a házilag erjesztett mézsör íze egészen más lesz, mint amiket a boltokban le...
Népszerűek az elmúlt évben
Fügebor készítése házilag – házi fügebor
Régebben az egyik ismerősöm minden évben kapott egy-két liter fügebort, amiből engem is megkínált. El nem tudom mondani, hogy mennyire fantasztikus íze van a fügebornak. Egyszerűen mennyei, főleg ha egy kicsit még édes is, mert hát a feleségemmel úgy szeretjük a bort, ha kicsit édes. Akkoriban még fogalmam sem volt arról, hogy gyümölcsbort készíteni nem egy nagy ördöngösség, hiszen a munka nagy részét elvégzik helyettünk az élesztőgombák. Szóval, nagyon ízlett a fügebor, ezért eldöntöttem, mindenképp fogok egyszer én is fügebort készíteni. De valahogyan sehogy sem akart ez összejönni, mert nem tudtam kellő mennyiségű eléggé érett fügét szerezni. Igen, nekem, aki ma fügés blogot vezetek, és számtalan különleges fügebokor van a kertemben, nekem egykor gondot okozott fügét beszerezni, ami nem is csoda, hiszen nem volt saját kertem saját fügékkel. Igaz, bornak való fügém most sem sok van, de szerencsére az egyik kedves szomszédnak sokkal több van,...
Savanyú káposzta készítése házilag – hordós káposzta
Ahogy előzetes cikkünkben is írtuk: a savanyú káposzta az a savanyúság, amelyből minden télen rengeteget fogyasztunk a feleségemmel. Mindketten nagyon szeretjük nyersen is meg főzve is. Nem feltétlenül azért, mert egészséges, mert jóval előbb szerettük, mint hogy tudtuk volna róla, mennyire egészséges. A bolti változat viszont egyre drágább, már-már kezdi elérni a rendszeres fogyasztáshoz a megfizethetetlen szintet, miközben a fejes káposzta kilónkénti ára a szezon dömpingjében a savanyú káposzta töredéke. A boltban kapható zacskós savanyú káposzták nem igaziak. Gyorsított eljárással savanyítják őket, amely nem tejsavas erjedéssel történik, hanem ecet, vagy citromsav és édesítőszerek hozzáadásával, amit utólag tartósítószerekkel kezelnek, hogy hosszú ideig legyenek eltarthatóak, ritka ez alól a kivétel. Ahhoz pedig hogy mindeközben a káposzta roppanós maradjon, borként használnak. Ennek köszönhetően a bolti káposztákban nem sok élő dolog van, valamint C-...
Gyömbéres fügelikőr, ahogy mi készítjük – házi fügelikőr
Jó ideje kacérkodom a házi fügelikőr elkészítésén, mert imádom a fügét. Igazából mindent imádok, amiben legalább egy kicsike füge is van. Ezért is ültettem tele a kertemet fügével, és kezdtem bele egy kimondottan fügével foglalkozó blogba Fügés ember címmel. Sajnos hazánkban a füge a konyhában éppen annyira nem elterjedt jelenség, mint a házikertekben, ezért nagyon nehéz jó fügés recepteket fellelni magyar háziasszonyok tollából. A magyar weben keringő fügelikőrök is nagyjából mind ugyanazok. Végy egy kis vodkát vagy pálinkát, dobálj bele fügét, önts bele cukrot, hagyd állni, szűrd le, aztán kész is. A merészebbek talán már fahéjat, vagy netán vaníliát is tesznek bele... Aki rendszeres olvasója a feleségemmel közösen vezetett blogunknak, az viszont jól tudja, hogy én ennél ínyencebb vagyok. Szeretem a finom ízeket, az illatos fűszereket, és a különleges, de ugyanakkor jól eltalált recepteket. Hajlandó vagyok kísérletezni is, így sokszor itt-o...
Diólikőr készítése házilag zöld dióból – házi zölddió-likőr
Aki ivott már házi diólikőrt, az tudja, hogy milyen finom dologról van szó. A bolti diólikőrök meg sem közelítik a házi diólikőrt, ami mivel hogy a még éretlen, zöld dióból készül, inkább nevezhető zölddió-likőrnek. Idén elhatároztuk, hogy mi is belefogunk ennek az istenien finom italnak az elkészítésébe, ami egyébiránt egyben gyógyital is, ahogy Zilahay Ágnes már régen (1892) megírta, kitűnő gyomorerősítő is... Zilahy Ágnes - Valódi magyar szakácskönyv (1892): Egy 3 literes bőszáju üvegbe tegyünk karikára vágott 20 gyenge zöld diót, 20 szem szegfüszeget, két darab fahéjat és fél kiló czukrot. Ezeket kevés vizzel felfőzve, öntsük az üvegbe és töltsük tele az üveget seprő, vagy törkölypálinkával. Az üvegeket időnként rázzuk fel. Pár hét alatt össze érik; gyomor fájdalom ellen igen hathatós gyógyszer. Mi most ezt az alapreceptet bővítettük ki egy kicsit fűszerekkel, és cukorral, hogy ne diópálinka, hanem diólikőr legyen belőle. Az arányokon mindenki módosítson magának nyugodta...
Birsalmalikőr készítése házilag – karácsonyi birslikőr almapálinkából
Szeretem a birsalmát minden formájában, és bár van két birsalmafánk is, olyan fiatalok, hogy azokról még birsalmát nem szüreteltünk. Azonban az egyik kedves szomszédunk minden évben megajándékoz minket néhány kilónyi birsalmával, amiből aztán különféle dolgok készülnek a konyhánkban. Így készült már birsalmasajt , birsalmabor és persze birsalmakompót is. A birsalmasajt amúgy egy olyan csoda, amit minden évben el kell hogy készítsünk, mert a gyerekeink imádják egyszerűen, amikor gumicukor állagúsra szikkad. Idén is készült birsalmasajt (a birsalmasajt amúgy elkészíthető japánbirsből is , ami egy igazán pikáns finomság) , meg valami más különlegesség is. De az csak szigorúan felnőtteknek! 🔞 Szembejött velem ugyanis a napokban az interneten a birsalmalikőr receptje. Nagyon megtetszett a gondolat, mert nem áll tőlem távol az alkoholos italok készítése. Több féle házi likőrt készítettem már , gondoltam, miért ne próbálnám ki pont a birsalmal...
Vöröshagymakrém télire, avagy a házi hagymakrém receptje
Az idén már készítettünk tartósítószermentes házi fokhagymakrémet , tavaly szintén tartósítószermentes házi paprikakrémet valamint házi ételízesítőt tettünk el, de repertoárból hiányzik még a vöröshagymakrém. Gondolom, sokakban felmerülhet a kérdés, hogy mire jó ez, mi értelme ennek, mikor a boltban az év bármely napján kapható vöröshagyma, méghozzá emberi áron, de ha mégsem lenne, akkor kapható tubusos vöröshagymakrém is. Akkor hát minek vacakolna ezzel bárki is? Elmondom, mi miért készítjük el: egy ismerősömtől kaptunk saját kertből való hagymát, méghozzá elég sokat, ami sajnos a mi spájzunkban (bérház) nem tartható el sokáig, mert romlásnak indul hamar ebben a nagy melegben. Ezért úgy döntöttünk, e módon fogjuk eltarthatóvá tenni. A bolti vöröshagymakrém pedig a megszokott nagyipari termék tele adalékanyagokkal és tartósítószerrel. Nézzük, mi is szerepel a bolti "U" betűs márkájú vöröshagymakrém tubusán: "nyers vöröshagyma (82%), étke...
Népszerűek a kezdetektől
Savanyú káposzta készítése házilag – hordós káposzta
Ahogy előzetes cikkünkben is írtuk: a savanyú káposzta az a savanyúság, amelyből minden télen rengeteget fogyasztunk a feleségemmel. Mindketten nagyon szeretjük nyersen is meg főzve is. Nem feltétlenül azért, mert egészséges, mert jóval előbb szerettük, mint hogy tudtuk volna róla, mennyire egészséges. A bolti változat viszont egyre drágább, már-már kezdi elérni a rendszeres fogyasztáshoz a megfizethetetlen szintet, miközben a fejes káposzta kilónkénti ára a szezon dömpingjében a savanyú káposzta töredéke. A boltban kapható zacskós savanyú káposzták nem igaziak. Gyorsított eljárással savanyítják őket, amely nem tejsavas erjedéssel történik, hanem ecet, vagy citromsav és édesítőszerek hozzáadásával, amit utólag tartósítószerekkel kezelnek, hogy hosszú ideig legyenek eltarthatóak, ritka ez alól a kivétel. Ahhoz pedig hogy mindeközben a káposzta roppanós maradjon, borként használnak. Ennek köszönhetően a bolti káposztákban nem sok élő dolog van, valamint C-...
Vegyes „dobálós” savanyúság tartósítószer nélkül
Szeretjük a vegyes savanyúságot, vagy ahogy mondani szokták, a dobálós savanyúságot, méghozzá nagyon. De előre leszögezem, hogy ez nem a klasszikus értelembe vett "dobálós" savanyúság lesz, ezért is a címben az idézőjel. Azt a fajta savanyúságot ugyanis egy teljes szezon alatt készítik el. Már nyár elején elkezdik bele dobálni a hozzávalókat, és egész szezon alatt töltik az éppen aktuális zöldségfélékkel (uborka, sárgarépa, karfiol, káposzta, zöld paradicsom, kicsi zöld dinnye, paprika, stb.) . Ez a savanyúság viszont kicsit másabb lesz, mert bár mindenfélét dobálunk bele, de eltevése mégis más egy kicsit, hiszen minden, ami éppen elérhető, egyszerre kerül bele, majd lezárjuk, és kamrába tesszük. Tavaly sajnos ezt a fajta savanyúságot nem volt lehetőségünk eltenni, pedig nagyon szeretjük mindketten a feleségemmel. Idén kárpótoltuk magunkat ezért... Az a jó ebben a savanyúságban, hogy ahányszor elkészítjük, annyiszor mindig más les egy kicsit, hiszen a hozzávalók százalé...
Meggybor készítése házilag – házi meggybor recept
Anyósomék hoztak nekünk egy jó adag (16 kg) meggyet még a múlt hónapban, amelynek kisebbik részéből istenien finom házi meggyszörp készült, a nagyobbik feléből pedig a jelen poszt alanyát képező házi meggybor. Aki rendszeres olvasója a blognak, az már bizonyára találkozott nem egy házi borunkkal , hiszen ha nem is túl sűrűn, de azért rendszeresen kísérletezgetünk ezzel is. Olyannyira, hogy hasonló borunk már volt, csak éppen vadgyümölcsből készült ( Vadcseresznye-sajmeggy házi bor – csemegebor ) . Most szintén egy csemegebor volt a cél, mert sem én, sem a feleségem nem szeretjük a száraz, savanyú borokat, főképp nem, ha gyümölcsborról van szó. Ezért a mostani házi meggyborunk is egy édes bor lett. Na nem sziruposan, szájösszeragadósan édes, de mindenképpen közelebb áll az édeshez, mint a félédeshez. Ugyanakkor annyira finom lett, hogy hiába több, mint tíz liter lett, nem fog sokáig tartani... Hozzávalók a házi meggyborhoz: - 10 kg meggy - 3+2 liter víz - 2+1 kg kristályc...
Lecsó télire tartósítószer nélkül - natúr lecsó
Készülünk a téli időszakra: teljes erőbedobással folyik a befőzés. :-) Bár még nem a legolcsóbb a paradicsom és a paprika, de sikerült kifognom az egyik áruházban egy akciót, aminek keretén belül egészen jó áron jutottunk hozzá az első adag télire való lecsó alapját szolgáló paradicsomhoz, és paprikához. Mikor a hozzávalókat megvettem, épp munkahelyen voltam. Imádjuk a lecsót, így már most elraktuk belőle az első adagot, és ha idén lesz még jó árban a hozzávaló, akkor majd később még folytatjuk a befőzést, és talán kerül még idén lecsó a spájzba... Hozzávalók 10 üveg (720 ml) natúr lecsóhoz: - 5 kg paradicsom - 5 kg paprika Előkészületek: A befőttes üvegeket alaposan mossuk el mosogatószerrel, majd tiszta vízzel többször is öblítsük át őket. Az sem árt, ha kiforrázzuk az üvegeket. Ezt mi úgy szoktuk, hogy a mosogatószeres átmosás után forró vízzel öblítjük át többször. Ezt végezzük el a fedelekkel is, majd mehetnek egy tiszta konyharuhára, ahol hagyjuk őket maguk...
Diólikőr készítése házilag zöld dióból – házi zölddió-likőr
Aki ivott már házi diólikőrt, az tudja, hogy milyen finom dologról van szó. A bolti diólikőrök meg sem közelítik a házi diólikőrt, ami mivel hogy a még éretlen, zöld dióból készül, inkább nevezhető zölddió-likőrnek. Idén elhatároztuk, hogy mi is belefogunk ennek az istenien finom italnak az elkészítésébe, ami egyébiránt egyben gyógyital is, ahogy Zilahay Ágnes már régen (1892) megírta, kitűnő gyomorerősítő is... Zilahy Ágnes - Valódi magyar szakácskönyv (1892): Egy 3 literes bőszáju üvegbe tegyünk karikára vágott 20 gyenge zöld diót, 20 szem szegfüszeget, két darab fahéjat és fél kiló czukrot. Ezeket kevés vizzel felfőzve, öntsük az üvegbe és töltsük tele az üveget seprő, vagy törkölypálinkával. Az üvegeket időnként rázzuk fel. Pár hét alatt össze érik; gyomor fájdalom ellen igen hathatós gyógyszer. Mi most ezt az alapreceptet bővítettük ki egy kicsit fűszerekkel, és cukorral, hogy ne diópálinka, hanem diólikőr legyen belőle. Az arányokon mindenki módosítson magának nyugodta...
Ételízesítő házilag – házi vegeta tartósítószer nélkül
Manapság már a delikát és a vegeta sem az, ami régen volt. Arányaiban nézve már túl sok benne a só, tele van tartósítókkal, ízfokozókkal, színezékekkel és egyéb vegyi anyagokkal (Bővebb infó itt: moksa.hu ) . Mondhatni, majdnem hogy csak tömény só plusz adalékanyagok, és mégis háztartások millióiban használják még ma is (néha mi is) , holott egy jó fajta ételízesítőt magunk is könnyedén elkészíthetünk házilag. Ha valaki ez ügyben böngészik a világhálón, akkor számtalan receptet találhat. Mindegyik más valamiben. Van ahol az összetevők változóak, van ahol az arányok mások. Van, ahol szárított változatot mutatnak be, van ahol sósat. Mi most nem szárítottuk ki, mert bérlakás lévén nincs erre alkalmas helyünk. Az arányokat jómagam találtam ki, de természetesen ettől egyéni ízlés alapján el lehet térni. A feleségemmel ketten készítettük el, és a zöldségek megpucolásától az üvegekbe töltésik mindössze két, két és fél órába tellett, azonban legalább jövő őszig -...
A szerzői jogokról
Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett fényképek az általunk ténylegesen elkészített ételekről, vagy azok fázisairól készültek. A képeket szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett receptek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2013- www.eztfaldfel.hu