Egy hirtelen, impulzusvezérelt ötletnek köszönhetően vendégeket hívtunk. Mivel ez nem volt előre tervezve, nem voltunk rá felkészülve előre. Vendégeket meg ugye nem várunk üres asztallal, így az én drága feleségem gyorsan előkapta a receptes mappáit. Tekintve, hogy a CIA adatbázisát megszégyenítő mennyiségű receptje van, a gyorsan előkapta dolgot valahogy úgy kell elképzelni, hogy a hatalmas nappali közepén ücsörgött a receptjei alá temetve, de egyszer csak kinyúlt egy kéz a kupac alól egy darab papírt lobogtatva, hogy MEGVAN! 😂 Na persze ez enyhe túlzás, de valóban nagyon sok fantasztikus receptje van, és most valami gyors és finom kellett, mert ahogy mondani szokás, a oroszok vendégek már a spájzban úton voltak...
Így esett a választás erre az istenien finom sajtos tekercsre, amely, mint a poszt legalján látni fogjátok, nagyon sokféle ízlést képes kiszolgálni, mert számtalan féle töltelékkel készíthetjük. Tökéletes választás tehát, ha egy gyorsan elkészíthető vendégvárót szeretnénk az asztalra tenni. 😊
Hozzávalók a tésztához:
- 1 csomag instant élesztő
- 50 dkg liszt
- 15 dkg sütőmargarin
- 2 db tojás
- 1.5 dl tej
- 1 mokkáskanál só
- 1 mokkáskanál cukor
Hozzávalók a töltelékhez:
- 15 dkg sajtkrém
- 15 dkg reszelt sajt
- 1 db kaliforniai paprika
- 1 csokor petrezselyemzöld
- csipetnyi konyhasó
Hozzávalók a sütés előtti kenéshez:
- 15 dkg reszelt sajt
- 1 tojás
- olvasztott margarin
Sajtos tekercs elkészítése:
A tejet meglangyosítjuk, majd jól elkeverjük benne az egy mokkáskanál cukrot. Ezután beletesszük az élesztőt, és tíz percre félretesszük, hogy az élesztő felfusson benne. Amíg az élesztő dolgozik, addig mi is pihenünk egy csöppet.
Ha már szépen felhabzott az élesztő, akkor a liszttel, tojással, margarinnal és sóval összegyúrjuk. Ezt végezhetjük kézzel, vagy robotgéppel is, kinél hogy szokás. Amikor készen van, egy tálba tesszük, konyharuhával letakarjuk, és fél órát pihentetjük, amitől a tészta majd jól kikel magából. 😀
Amikor ez megtörtént, két egyenlő részre osztjuk a tésztát, majd lisztezett felületen kinyújtjuk nagyjából, mint a bejgli tésztáját szokás. Megkenjük a sajtkrémmel, megszórjuk a paprika darabokkal és a petrezselyemmel. Ízlés szerint sózzuk picit, majd feltekerjük pont úgy, mint a bejglit. Éles késsel háromszögeket vágunk belőle úgy, hogy először egyik irányban vágunk egyet 45 fokban, majd a következőt ellenkező irányban 45 fokban és így tovább (pont úgy, mint a pizzakrémes háromszög esetében). A kis háromszögeket sütőpapírral kibélelt tepsire rakjuk, majd a tetejét mindegyiknek megkenjük olvasztott margarinnal, aztán tojással, végül pedig megszórjuk reszelt sajttal.
200 fokra előmelegített sütőben 20-30 perc alatt (sütőtől is függ) készre sütjük, majd ugyanezt elkövetjük a tészta második felével is. Így nekünk 26 db készült, de ugye ez függ attól, mennyire kel meg a tészta, mennyire nyújtjuk ki, stb.
+1 tipp: bármivel is megtöltheted
Ez egy alaprecept, amit mi most bemutattunk, de kipróbáltuk már úgy is, hogy füstölt sonka darabokat is tettünk bele. De rakhatunk bele apróra vágott lila hagymát sokával, majd sütés előtt beletekerhetjük egy szelet bacon-be is. A variációk száma nagyjából végtelen, szóval legyünk bátran kreatívak! 😁
Mindenkinek kellemes sajtos tekercs kívánunk.
Terjesztés: ha elviszed a receptet, kérlek jeleníts meg egy hivatkozást, hogy itt találtad. Köszönöm előre is. 💚 Nyilván te sem szeretnéd, hogy csak úgy elvigyék a munkádat szó nélkül, miközben te több órát dolgoztál vele! A képeket pedig kérlek, csak egészében használd fel, ne vágd le róla a logókat, mert szerzői jog védi őket. Legyünk egymásra tekintettel! 😊
Megjegyzések
Megjegyzés küldése