Tudom, nemrég voltak az ünnepek, és annyi sütit ettünk, amennyi csak belénk fért, de a gyerek megint azzal jött, hogy: „Anya, nem akarsz sütit sütni?”. Hát Anya éppen nem ódzkodott a sütéstől, de épp aznap vágtam el az ujjam, és oké, hogy előkészülök, de a tésztanyújtáshoz nem volt sok kedvem. Ekkor gondoltam először ara, hogy talán már megérett a 11 éves nagyfiam a tésztanyújtás mesterségének elsajátításához. Előadtam hát neki eme fenséges ötletemet, és Benedeknek sem kellett több, azonnal látta maga előtt a lehetőséget: végre újra tanulhat valami hasznosat! Szerencsére szeretnek segédkezni a konyhában, és legtöbbször hagyom is, mert ha most elveszem a kedvüket a ténykedéstől, akkor mire 18 évesek lesznek, már hiába akarnám őket bármire is megkérni, vagy megtanítani.
Benedek nagy segítségem volt, előpakolt mindent, én csak beraktam a keverőtálba, a Klarstein meg összekeverte. Már mérhettük is a tésztát. Igaz, több, mint egy órába került kinyújtania a három tésztalapot, de megérte a küzdelem, és a javítgatás, mert nagyon szép lapok lettek. Nekem csak a pudingokat kellett megfőznöm, és aztán összeállítanom a sütit. Annyira felbuzdult azon, hogy ilyen finom süteményt tud készíteni, hogy egy nap alatt elfogyott a süti! Pedig nagyon le akartuk fotózni. Nos, ehhez nem voltunk elég gyorsak. Így történt, hogy három nap múlva Benedekkel újrasütöttük a Lajcsi szeletet, és ugyan most is nagyon nehezen, de mégiscsak sikerült egy keveset kimenteni fotózás céljából. Zsolt azt mondta, most ez az új kedvenc. Pedig körülbelül egy éve is megsütöttem már ezt a sütit, de akkor egy nagy sütidömping között elvesztett, mert akkor a Pucskockát kellett hetente újrasütni, más nem is létezett.
Hozzávalók a tésztához:
- 5 dkg vaj
- 2 tojás
- 2 evőkanál méz
- 20 dkg cukor
- 2 evőkanál kakaó
- 50 dkg liszt
- 2 kávéskanál szódabikarbóna
Hozzávalók a krémhez:
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 1 csomag puncs pudingpor
- 6 dl tej
- 25 dkg margarin
- 20 dkg porcukor
- 50 dkg liszt
- 2 kávéskanál szódabikarbóna
Tetejére:
- 15 dkg étcsokoládé
- 2 evőkanál olaj
Lajcsi szelet elkészítése:
Gőz felett folyamatosan keverve összeolvasztjuk a vajat, a két tojást, a mézet, a cukrot, és a kakaóport. Egy tálban összekeverjük a lisztet a szódabikarbónával, és ebbe belegyúrjuk az előzőleg összeolvasztott mézes-kakaós-vajas keveréket. Mérleg segítségével három egyenlő részre osztjuk, majd téglalap alakúra nyújtjuk. 180 fokos sütőben 6-10 perc alatt megsütjük. Figyeljünk, mert sütőfüggő, és könnyen megég a vékony lap. Ezután a lapokat hagyjuk kihűlni.
A kétféle pudingot külön-külön megfőzzük 3-3 dl tejben, 10-10 dkg cukor hozzáadásával. Majd még a forró pudinghoz hozzáadjuk a 25 dkg vajat felezve. 12,5 dkg az egyik pudingba, 12,5 dkg a másik pudingba. Ezzel gyorsan összekevrjük a pudingot egészen addig, míg homogén, selymes pudingot kapunk. Hagyjuk hűlni a pudingokat, néha átkeverjük. Amikor már langyos, én már össze szoktam rakni a sütit. A legalsó kakaós lapra rásimítom a vaníliás krémet, majd erre jön a következő lap, arra pedig a puncsos krém, s a következő kakaós lap. A tetejére csokoládét olvasztok egy levés olajjal, és rákenem. Egy éjszakára, vagy akár 24 órára is félre tehetjük, aztán pedig lehet szeletelni.
Terjesztés: ha elviszed a receptet, kérlek jeleníts meg egy hivatkozást, hogy itt találtad. Köszönöm előre is. 💚 Nyilván te sem szeretnéd, hogy csak úgy elvigyék a munkádat szó nélkül, miközben te több órát dolgoztál vele! A képeket pedig kérlek, csak egészében használd fel, ne vágd le róla a logókat, mert szerzői jog védi őket. Legyünk egymásra tekintettel! 😊
Megjegyzések
Megjegyzés küldése