Az egyik kedvenc gyümölcsöm a füge 😋(nem véletlen, hogy éppen egy füge-fajtgyűjtemény létrehozásán fáradozom itt, az Alföldön). Ilyenkor, január környékén azonban nagyjából lehetetlen küldetés a friss füge beszerzése, ezár ha az ember fügét szeretne enni, vagy feldolgozni a konyhában, akkor nem nagyon marad más választása, mint az aszalt füge. Ezt megvehetjük a boltban is. Ám ha aszalásra is alkalmas füge fajta lakik a kertünkben, akkor, ha éppen van rá ambíciónk, időnk és energiánk is, akár magunknak is megaszalhatjuk a szezonban. Ha szerencsénk van, marad belőle a hideg téli napokra is.
A napokban nagyon megkívántam valamilyen fügés finomságot, de sajnos az elmúlt szezonban nem aszaltunk fügét, így nem maradt más, mint hogy leszaladjak a sarki boltba, és vegyek aszalt fügét. Rögtön két fügekoszorút is vettem, mert két receptet is el szerettem volna készíteni. Mindkettőhöz 20-20 dkg füge kellett. Az egyik egy egészséges és finom datolyás-mandulás-müzlis fügegolyó lett mézzel készítve, míg a másik ez a kevésbé az egészségességre kihegyezett nassolni való lett, ami a diós-mézes fügegolyó nevet kapta, és némi fahéj hozzáadásával készült. Az eredmény magáért beszélt: nagyon finom lett, a három gyermekemnek, és a feleségemnek is rendkívül ízlett. 😍
Hozzávalók a fügegolyóhoz:
- 20 dkg aszalt füge
- 20 dkg méz
- 20 dkg darált dió
- 10-30 dkg darált háztartási keksz (attól függ, mennyit vesz fel, hogy mennyi leve volt a narancsnak)
- 0.5 teáskanál őrölt fahéj
- 1 db narancs leve
Fügegolyó elkészítése:
Az aszalt fügét vágjuk darabokra, majd öntsük le annyi forrásban lévő vízzel, hogy éppen ellepje. Amíg az aszalt füge megszívja magát vízzel, addig daráljuk le a diót, és a háztartási keszet. Persze, ha eleve darált kekszet vettünk a boltba, akkor ennyivel is egyszerűbb az életünk. A diót azonban jobb frissen darálni. Amint megvagyunk mindezzel, a megázott aszalt fügéről öntsük le a vizet, majd tegyük forgókéses aprítógépbe, és daráljuk össze vele.
Ha megtörtént, öntsük egy tálba, majd adjuk hozzá a mézet, a darált diót, a fahéjat és az egy narancs kifacsart levét. Ezután kevergetés mellett kezdjük el adagolni a darált kekszet mindaddíg, amíg össze nem áll egy olyan masszává, ami már formázható, és elválik az edény falától. A hozzáadott darált keksz mennyisége erősen függ a méz sűrűségétől, attól, hogy a füge mennyi vizet szívott magába, illetve attól, mennyi leve volt a narancsnak. Ha készen vagyunk, és van egy szép, nagy diós-mézes fügegombócunk, akkor tekerjük folpack fóliába (frissentartó fólia), majd tegyük a hűtőbe egy órát pihenni.
Ha eltelt az egy óra, akkor szedjük elő, csomagoljuk ki, majd formáljunk belőlük diónyi golyókat. Ezeket beleforgathatjuk darált kekszbe, csokoládé darába, vagy színes cukorforgácsba. Én vegyesen készítettem, így igen látványos volt a tálcán, és mindegyiknek más az íze. Jól állt nekik a csokis, és a cukorkás ízhatás is, így bátran használjátok! 😊
Mindenkinek kelemes fügegolyó készítést kívánunk. 😀
Terjesztés: ha elviszed a receptet, kérlek jeleníts meg egy hivatkozást, hogy itt találtad. Köszönöm előre is. 💚 Nyilván te sem szeretnéd, hogy csak úgy elvigyék a munkádat szó nélkül, miközben te több órát dolgoztál vele! A képeket pedig kérlek, csak egészében használd fel, ne vágd le róla a logókat, mert szerzői jog védi őket. Legyünk egymásra tekintettel! 😊
Megjegyzések
Megjegyzés küldése