Szeretjük a fügét, mert nagyon finom, és – ahogy azt már a Fügés emberen megírtam – nagyon egészséges is. Ilyenkor azonban friss fügéhez jutni nagyon nehéz, már-már nagyjából lehetetlen. Ezért ha január környékén fügét akarunk enni, vagy feldolgozni a konyhában, akkor nem marad más lehetőségünk, mint az aszalt füge, amelyet megvásárolhatunk a boltban, vagy ha olyan szerencsénk van, hogy aszalásra is alkalmas füge fajta növekszik a kertünkben, akkor ha van rá időnk, energiánk, és motivációnk is, akár magunknak is megaszalhatunk.
Mi tavaly sajnos nem aszaltunk fügét, így bolti aszalt fügéből dolgoztunk, mert már annyira kívántam valami fügés finomságot. Ezért leugrottam a sarki boltba, vettem két aszalt fügekoszorút, hogy ezekből készítsek két finomságot is, amiket már előre kigondoltam. Az egyik ilyen fügés nassolni való a jelen poszt alanyát képező datolyás-mandulás-müzlis fügegolyó lett mézzel készítve.
Az eredeti receptet már nem emlékszem, hogy hol olvastam, mert nem tettem el a kedvencekbe, csak lejegyzeteltem a hozzávalókat, és az elkészítés módját, mert már akkor láttam, hogy az a recept abban a formában nem lesz jó. Ezért valamelyest módosítottam rajta. És a végeredmény... nos, az magáért beszél! 😍
Hozzávalók a datolyás-mandulás fügegolyóhoz:
- 20 dkg aszalt füge
- 6 evőkanál szeletelt mandula
- 4-5 szem aszalt, magozott datolya
- 5 evőkanál méz
- néhány evőkanál müzli (lehet magkeverékes is)
- Holland kakaópor
Datolyás-mandulás fügegolyó elkészítése:
Az aszalt fügét, és a kimagozott aszalt datolyát vágjuk kisebb darabokra, majd ezt követően tegyük egy tálba, és öntsünk rá annyi forrásban lévő vizet, ami éppen ellepi. Hagyjuk pihenni 8-10 percet. Amíg az aszalványok megszívják magukat forró vízzel, szeleteljük/daraboljuk fel a mandulát, vagy vehetünk a boltban eleve szeletelt mandulát is, és akkor ezt a fázist megússzuk. 😊 Ha eltelt az idő, öntsük le az aszalványokról a vizet, és dobjuk őket forgókéses aprítógépbe a mandulával együtt. Ha ezzel is megvagyunk, tegyük egy tálba, adjuk hozzá a müzlit, ami lehet natúr müzli, vagy éppen aszalt gyümölcsös, magkeverékes müzli. Keverjük össze alaposan, mígnem egy formálható, gyúrható masszává össze nem áll. Ha nem akar összeálni, adhatunk még hozzá müzlit, csak azzal vigyázzunk, hogy a müzlinek idő kell, míg megszívja magát. Ezért, amikor azt érezzük, hogy már majdnem jó, de még pont nem jó, tegyük félre egy 20-30 percre pihenni. Mire az idő eltelik, a massza pont jó lesz!
Gyúrjunk, formázzunk diónyi golyócskákat a masszából és tegyük tálcára. Ha szeretjük a trüffeles ízhatást, akkor natúr, cukor nélküli holland kakaóporba is forgathatjuk a golyókat. Különleges ízt fog nekik kölcsönözni. Én a golyócskák egyik felét forgattam csak kakaóba, így tulajdonképpen kétféle készült.
Egy személyes megjegyzés a recepthez:
A kakaóba forgatás nekünk nem jött be annyira. Valahogy a kakaó és a füge nekünk nam tudott sehogysem összepasszolni. De mivel ahány ember, annyi féle ízlés, így az is megeshet, hogy valakinek pont úgy lesz a gasztronómiai Mekkája, ha kakaóba forgatja. 😀
Mindenkinek kelemes datolyás-mandulás fügegolyó készítést kívánunk. 😀
Terjesztés: ha elviszed a receptet, kérlek jeleníts meg egy hivatkozást, hogy itt találtad. Köszönöm előre is. 💚 Nyilván te sem szeretnéd, hogy csak úgy elvigyék a munkádat szó nélkül, miközben te több órát dolgoztál vele! A képeket pedig kérlek, csak egészében használd fel, ne vágd le róla a logókat, mert szerzői jog védi őket. Legyünk egymásra tekintettel! 😊
Megjegyzések
Megjegyzés küldése