édes sütemény , puncs ,

Puncskocka

Régóta tervben volt a puncskocka megsütése, mert én szeretem, de annyiféle süti van, hogy nehéz újat kiválasztani/készíteni, ha van már pár, ami hatalmas kedvenc. Azonban épp se ünnep, se hétvége nem volt, így nekiláttam a sütésnek. Két nap kell neki, hogy teljesen összeérjen, megpuhuljon, akkor az igazi. Szóval azonnal el is fogyott. Így mikor arról volt szó, milyen süti legyen Karácsonykor (a süti Karácsonykor készült, csak a recept kerül fel most) , a Somlói galuska után a Puncskocka hangzott el mindenki szájából. Előkészületek: 15 perc Elkészítés: 30 perc Összesen ennyi idő: 45 perc Adag: 1 tepsi Hozzávalók a puncskockához: hozzávalók a tésztához: 50 dkg liszt 20 dkg vaj/margarin 2 tojás fél csomag sütőpor 15 dkg porcukor 2-3 evőkanál tejföl 1 biocitrom reszelt héja hozzávalók a töltelékhez: 2 dl tej 1 csomag vaníliás cukor 2 evőkanál kakaó 3 evőkanál baracklekvár 2 evőkanál erős feke...

Régóta tervben volt a puncskocka megsütése, mert én szeretem, de annyiféle süti van, hogy nehéz újat kiválasztani/készíteni, ha van már pár, ami hatalmas kedvenc. Azonban épp se ünnep, se hétvége nem volt, így nekiláttam a sütésnek. Két nap kell neki, hogy teljesen összeérjen, megpuhuljon, akkor az igazi. Szóval azonnal el is fogyott. Így mikor arról volt szó, milyen süti legyen Karácsonykor (a süti Karácsonykor készült, csak a recept kerül fel most), a Somlói galuska után a Puncskocka hangzott el mindenki szájából.

Előkészületek: 15 perc Elkészítés: 30 perc Összesen ennyi idő: 45 perc Adag: 1 tepsi
Hozzávalók a puncskockához:
  • hozzávalók a tésztához:
  • 50 dkg liszt
  • 20 dkg vaj/margarin
  • 2 tojás
  • fél csomag sütőpor
  • 15 dkg porcukor
  • 2-3 evőkanál tejföl
  • 1 biocitrom reszelt héja
hozzávalók a töltelékhez:
  • 2 dl tej
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 evőkanál kakaó
  • 3 evőkanál baracklekvár
  • 2 evőkanál erős feketekávé
  • fél dl rum (vagy egy teáskanál rum aroma)
  • 2-3 evőkanál porcukor
  • 5 dkg vaj
  • a kisült, vastagabb tésztalap
hozzávalók a mázhoz:
  • 30 dkg porcukor
  • 1 evőkanál rum (1 teáskanál rum aroma)
  • 1 citrom leve
  • fél dl meggylé (vagy ételszínezék)
Puncskocka elkészítése:

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, és egy 25*35 cm-es tepsi hátán két vékonyabb, és egy vastagabb lapot sütünk belőle. 180 fokon körülbelül 10 perc alatt megsül. Figyelni kell, mert vékony lap, könnyen megég.

A vastagabb tésztalapot elmorzsoljuk, leforrázzuk a tejjel, és hozzákeverjük a vaníliás cukrot, a kakót, a lekvárt, a feketekávét, meg a rumot (vagy rum aromát). Ízlés szerint a porcukorral édesítjük, majd hozzáadjuk a puha vajat, és jól kikeverjük az egészet. Ez lesz a töltelékünk, amit aztán a két vékonyabb lap közé simítunk.

Elkészítjük a mázat: a porcukorhoz hozzáadjuk a rumot (vagy rum aromát), a citrom levét, a színezéket (pl.: meggylevet), és ha szükséges, annyi vizet, hogy keverhető legyen. Fényesre keverjük a mázat, majd a süti tetejére kenjük. Amikor száradni kezd, bevagdossuk, hogy később, mikor megszilárdul a máz, szépen fel lehessen szeletelni. 

Mindenkinek kellemes puncskocka sütést kívánunk! 😊

Terjesztés: ha elviszed a receptet, kérlek jeleníts meg egy hivatkozást, hogy itt találtad. Köszönöm előre is. 💚 Nyilván te sem szeretnéd, hogy csak úgy elvigyék a munkádat szó nélkül, miközben te több órát dolgoztál vele! A képeket pedig kérlek, csak egészében használd fel, ne vágd le róla a logókat, mert szerzői jog védi őket. Legyünk egymásra tekintettel! 😊

Megjegyzések

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett fényképek az általunk ténylegesen elkészített ételekről, vagy azok fázisairól készültek. A képeket szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett receptek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2013- www.eztfaldfel.hu