Régóta tervben volt a puncskocka megsütése, mert én szeretem, de annyiféle süti van, hogy nehéz újat kiválasztani/készíteni, ha van már pár, ami hatalmas kedvenc. Azonban épp se ünnep, se hétvége nem volt, így nekiláttam a sütésnek. Két nap kell neki, hogy teljesen összeérjen, megpuhuljon, akkor az igazi. Szóval azonnal el is fogyott. Így mikor arról volt szó, milyen süti legyen Karácsonykor (a süti Karácsonykor készült, csak a recept kerül fel most), a Somlói galuska után a Puncskocka hangzott el mindenki szájából.
Hozzávalók a puncskockához:
- hozzávalók a tésztához:
- 50 dkg liszt
- 20 dkg vaj/margarin
- 2 tojás
- fél csomag sütőpor
- 15 dkg porcukor
- 2-3 evőkanál tejföl
- 1 biocitrom reszelt héja
hozzávalók a töltelékhez:
- 2 dl tej
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 evőkanál kakaó
- 3 evőkanál baracklekvár
- 2 evőkanál erős feketekávé
- fél dl rum (vagy egy teáskanál rum aroma)
- 2-3 evőkanál porcukor
- 5 dkg vaj
- a kisült, vastagabb tésztalap
hozzávalók a mázhoz:
- 30 dkg porcukor
- 1 evőkanál rum (1 teáskanál rum aroma)
- 1 citrom leve
- fél dl meggylé (vagy ételszínezék)
Puncskocka elkészítése:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, és egy 25*35 cm-es tepsi hátán két vékonyabb, és egy vastagabb lapot sütünk belőle. 180 fokon körülbelül 10 perc alatt megsül. Figyelni kell, mert vékony lap, könnyen megég.
A vastagabb tésztalapot elmorzsoljuk, leforrázzuk a tejjel, és hozzákeverjük a vaníliás cukrot, a kakót, a lekvárt, a feketekávét, meg a rumot (vagy rum aromát). Ízlés szerint a porcukorral édesítjük, majd hozzáadjuk a puha vajat, és jól kikeverjük az egészet. Ez lesz a töltelékünk, amit aztán a két vékonyabb lap közé simítunk.
Elkészítjük a mázat: a porcukorhoz hozzáadjuk a rumot (vagy rum aromát), a citrom levét, a színezéket (pl.: meggylevet), és ha szükséges, annyi vizet, hogy keverhető legyen. Fényesre keverjük a mázat, majd a süti tetejére kenjük. Amikor száradni kezd, bevagdossuk, hogy később, mikor megszilárdul a máz, szépen fel lehessen szeletelni.
Mindenkinek kellemes puncskocka sütést kívánunk! 😊
Terjesztés: ha elviszed a receptet, kérlek jeleníts meg egy hivatkozást, hogy itt találtad. Köszönöm előre is. 💚 Nyilván te sem szeretnéd, hogy csak úgy elvigyék a munkádat szó nélkül, miközben te több órát dolgoztál vele! A képeket pedig kérlek, csak egészében használd fel, ne vágd le róla a logókat, mert szerzői jog védi őket. Legyünk egymásra tekintettel! 😊
Megjegyzések
Megjegyzés küldése