Az öt éves lányom folyamatosan azzal nyaggat, hogy vegyek neki császárzsemlét, de a helyi boltban nem kapható. Mivel kivételesen kitartó gyermek, napok óta ezt a kívánságot hallgatom. Tegnap aztán megbeszéltem vele, hogy holnap (azaz ma) sütök neki császárzsemlét.
Az öröme nagy volt, és onnantól kezdve nem kérte, hogy vegyek neki császárzsemlét, ezt a "Mikor lesz már holnap?" végtelenített változata váltotta fel. Így ma reggel neki is álltam a zsemlekészítésnek, ami egyáltalán nem volt bonyolult.
Hozzávalók 10 darab császárzsemléhez:
- 50 dkg liszt
- 1 teáskanál só
- 1 csomag szárított élesztő
- 5 dkg vaj/margarin
- 1 dl natúr joghurt
- kb. 2 dl langyos víz
- 1 tojás a kenéshez
Császárzsemle elkészítése:
A lisztet, sót, szárított élesztőt összekeverjük. Ehhez hozzáadjuk a lágy vajat/margarint, a joghurtot, illetve fokozatosan a langyos vizet. Dolgozzuk ruganyossá a tésztát, majd kelesszük másfél órán keresztül. Majd formázzuk meg a zsemléket. Osszuk 10 részre a tésztát, majd sodorjunk belőlük kb. 25 centi hosszú, ducibb rudakat. Kössünk egy csomót a közepükre, és a csomó egyik szárát hajtsuk alulról a zsemle közepére, majd fordítsuk meg a zsemlét, és a másik szárat is hajtsuk be így. Sütőpapíros tepsire tegyük, kelesszük még ott is fél órát, majd kenjük le egy kis vízzel elkevert tojással. 220 fokos előmelegített sütőben 18-20 perc alatt süssük készre.
Terjesztés: ha elviszed a receptet, kérlek jeleníts meg egy hivatkozást, hogy itt találtad. Köszönöm előre is. 💚 Nyilván te sem szeretnéd, hogy csak úgy elvigyék a munkádat szó nélkül, miközben te több órát dolgoztál vele! A képeket pedig kérlek, csak egészében használd fel, ne vágd le róla a logókat, mert szerzői jog védi őket. Legyünk egymásra tekintettel! 😊
Megjegyzések
Megjegyzés küldése