Ki ne ismerné a fatörzs tortát? S ki ne szeretné? Nincs is olyan, szerintem. :-) Évek óta sütjük, és az a jó benne, hogy tényleg könnyen, és viszonylag gyorsan elkészíthető, édes-krémes-csokoládés sütemény. Most is úgy került az asztalra, hogy a család édességet kívánt.
Mostanában többször ígértem, hogy majd sütök, majd sütök, aztán végül semmi nem lett belőle. Így már ideje volt alkotni valamit. Ehhez a sütihez nem kell más, csak egy könnyű kakaós piskótalap, és egy gyorsan összekeverhető csokis krém... :-)
Hozzávalók a piskótához:
- 7 tojás
- 7 evőkanál porcukor
- 5 és fél evőkanál liszt
- 1 és fél evőkanál kakaópor
- 1 csomag sütőpor
Hozzávalók a csokikrémhez:
- 2 dl tejszín
- 4 evőkanál kakaópor
- 20 dkg porcukor
- 20 dkg vaj
Elkészítjük a piskótát. A 7 tojásfehérjét egy pici sóval habbá verjük, majd hozzákeverjük a porcukrot, aztán egyenként belekeverjük a tojások sárgáját. A liszttel elkeverjük a kakaóport, és a sütőport, majd ezt a lisztes keveréket óvatosan hozzáadjuk a habhoz, és lyukas fakanállal, lazán egyneművé keverjük. A piskótatésztát sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és 180 fokon 20 perc alatt készre sütjük (tűpróbával nézzük meg azért). Még forrón ráborítjuk egy tiszta, belisztezett konyharuhára, és feltekerjük. Így hagyjuk kihűlni.
A csokikrémhez a tejszínt, a kakaóport, a porcukrot összeforraljuk, és hagyjuk kihűlni. A vajat habosra keverjük, és hozzáadjuk az időközben kihűlt tejszínes, kakaóporos, porcukros keveréket. A konyharuhából óvatosan kiszabadítjuk a piskótatekercset, megkenjük csokikrémmel, feltekerjük ismét, majd kívül is bevonjuk a maradék krémmel. Villával megcsíkozzuk, és mehet is a hűtőbe 1-2 órára.
Én is ezt a krémet készítem, ha csokis tortára vágyik a család, mióta egyszer kipróbáltam ("házi használatra" csak margarinnal, ajándékba vajjal). Nagyon finom!
VálaszTörlésIgen, finom a krémje (is). Jó sütögetést, jó étvágyat a családnak! :)
TörlésSZIA!
VálaszTörlésElkészitettem , de a krém nem lett tökéletes Ráma margarint használtam hozzá!
Amúgy finom lett!
Vaj?
Milyen vajjal készited?
Szia!
TörlésÉn is sima ráma margarint használtam hozzá. Nagyon fontos, hogy a kakaós keverék olyan hőmérsékletű legyen, mint a vaj. S a vajhoz adjuk hozzá két-három részletben a kakaós keveréket, miközben folyamatosan keverjük. Túlkeverni nem szabad (robotgéppel kevertem), mert akkor a vaj kicsapódik.
A hőmérséklet fontos, és hogy nehogy túlkeverjük.
Köszi a gyors választ!
VálaszTörlés