A legegyszerűbb sütemény! Gyerekkoromban az első, amit megtanultam elkészíteni, a piskótatészta volt. Mamám fantasztikusan tudott sütni, és édesanyám is remekebbnél remekebb sütemény-kompozíciókat tud előállítani, nem nagyon ismer lehetetlent, ha sütésről, vagy főzésről van szó. Így már nagyon fiatalon ott álltam mellettük, és kevertem-kavartam amit éppen a kezem ügyébe adtak. Ez legtöbbször a piskótatészta volt
(mert gyakorlat teszi a mestert), illetve a vaj-porcukor kikavarása. Ez utóbbit nagyon nem szerettem, de hasznát látom! :-)
A piskótatészta titka szerintem abban rejlik, hogy a tojásfehérjét jól fel kell verni, és mikor már csak a liszt hiányzik hozzá, akkor azt nagyon lazán kell hozzákeverni. Óvatosan, hogy a habot össze ne törjük. Így lesz pillekönnyű, és nagyon finom. :-)
Hozzávalók a lekváros piskótatekercshez:
- 7 tojás
- 7 evőkanál liszt
- 7 evőkanál porcukor
- 1 csomag sütőpor
- meggylekvár
(vagy ízlés szerint bármilyen lekvár)
Lekváros piskótatekercs elkészítése:
A tojások fehérjét egy pici sóval kemény habbá verjük. Hozzáadjuk a porcukrot, azzal is verjük egy kicsit, aztán egyenként beletesszük a tojások sárgáját. Szép egyenletesre dolgozzuk a habot. Utána a sütőporral összekevert lisztet óvatosan beleforgatjuk a habba. A masszát sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és 180-200 fokon 20-25 perc alatt készre sütjük (tűpróbával ellenőrizzük a biztonság kedvéért, és az első 20 percben ne nyitogassuk a sütőajtót, ha nem muszáj).
Még forrón enyhén lisztezett, tiszta konyharuhába tekerjük a tésztát, és hagyjuk így kihűlni. Aztán kitekerjük a konyharuhából, megkenjük meggylekvárral, és újra betekerjük. A tetejét megszórjuk porcukorral, és ujjnyi vastagra szeleteljük.
Jó sütizést! :-)
Nagyon szeretem, de most gázcsőcsere van nálunk, úgyhogy csak "szemmel eszem" a képet!! Évi
VálaszTörlésMajd elkészíted, mikor rendben lesznek a gázcsövek :)
Törlés