Lekváros piskótatekercs

A legegyszerűbb sütemény! Gyerekkoromban az első, amit megtanultam elkészíteni, a piskótatészta volt. Mamám fantasztikusan tudott sütni, és édesanyám is remekebbnél remekebb sütemény-kompozíciókat tud előállítani, nem nagyon ismer lehetetlent, ha sütésről, vagy főzésről van szó. Így már nagyon fiatalon ott álltam mellettük, és kevertem-kavartam amit éppen a kezem ügyébe adtak. Ez legtöbbször a piskótatészta volt (mert gyakorlat teszi a mestert) , illetve a vaj-porcukor kikavarása. Ez utóbbit nagyon nem szerettem, de hasznát látom! :-) A piskótatészta titka szerintem abban rejlik, hogy a tojásfehérjét jól fel kell verni, és mikor már csak a liszt hiányzik hozzá, akkor azt nagyon lazán kell hozzákeverni. Óvatosan, hogy a habot össze ne törjük. Így lesz pillekönnyű, és nagyon finom. :-) Hozzávalók a lekváros piskótatekercshez: - 7 tojás - 7 evőkanál liszt - 7 evőkanál porcukor - 1 csomag sütőpor - meggylekvár (vagy ízlés szerint bármilyen lekvár) Lekváros piskótatekercs elk...
A legegyszerűbb sütemény! Gyerekkoromban az első, amit megtanultam elkészíteni, a piskótatészta volt. Mamám fantasztikusan tudott sütni, és édesanyám is remekebbnél remekebb sütemény-kompozíciókat tud előállítani, nem nagyon ismer lehetetlent, ha sütésről, vagy főzésről van szó. Így már nagyon fiatalon ott álltam mellettük, és kevertem-kavartam amit éppen a kezem ügyébe adtak. Ez legtöbbször a piskótatészta volt (mert gyakorlat teszi a mestert), illetve a vaj-porcukor kikavarása. Ez utóbbit nagyon nem szerettem, de hasznát látom! :-)



A piskótatészta titka szerintem abban rejlik, hogy a tojásfehérjét jól fel kell verni, és mikor már csak a liszt hiányzik hozzá, akkor azt nagyon lazán kell hozzákeverni. Óvatosan, hogy a habot össze ne törjük. Így lesz pillekönnyű, és nagyon finom. :-)

Hozzávalók a lekváros piskótatekercshez:
- 7 tojás
- 7 evőkanál liszt
- 7 evőkanál porcukor
- 1 csomag sütőpor
- meggylekvár (vagy ízlés szerint bármilyen lekvár)

Lekváros piskótatekercs elkészítése:
A tojások fehérjét egy pici sóval kemény habbá verjük. Hozzáadjuk a porcukrot, azzal is verjük egy kicsit, aztán egyenként beletesszük a tojások sárgáját. Szép egyenletesre dolgozzuk a habot. Utána a sütőporral összekevert lisztet óvatosan beleforgatjuk a habba. A masszát sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és 180-200 fokon 20-25 perc alatt készre sütjük (tűpróbával ellenőrizzük a biztonság kedvéért, és az első 20 percben ne nyitogassuk a sütőajtót, ha nem muszáj).




Még forrón enyhén lisztezett, tiszta konyharuhába tekerjük a tésztát, és hagyjuk így kihűlni. Aztán kitekerjük a konyharuhából, megkenjük meggylekvárral, és újra betekerjük. A tetejét megszórjuk porcukorral, és ujjnyi vastagra szeleteljük.

Jó sütizést! :-)

Terjesztés: ha elviszed a receptet, kérlek jeleníts meg egy hivatkozást, hogy itt találtad. Köszönöm előre is. 💚 Nyilván te sem szeretnéd, hogy csak úgy elvigyék a munkádat szó nélkül, miközben te több órát dolgoztál vele! A képeket pedig kérlek, csak egészében használd fel, ne vágd le róla a logókat, mert szerzői jog védi őket. Legyünk egymásra tekintettel! 😊

Megjegyzések

  1. Nagyon szeretem, de most gázcsőcsere van nálunk, úgyhogy csak "szemmel eszem" a képet!! Évi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Majd elkészíted, mikor rendben lesznek a gázcsövek :)

      Törlés

Megjegyzés küldése

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett fényképek az általunk ténylegesen elkészített ételekről, vagy azok fázisairól készültek. A képeket szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett receptek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2013- www.eztfaldfel.hu