Akácvirág szörp tartósítószer nélkül

Szeretem az akácvirág illatát, és emlékszem, hogy gyerekkoromban mennyit szedtük az akácvirágot, és csak úgy, nyersen ettük, rögtön a fáról. Volt, hogy annyit ettem belőle, hogy belefájdult a gyomrom (egy gyerek nem nagyon tudja, hol a határ) . A nagymamám pedig isteni akácvirág szörpöt főzött belőle mindig, amit természetesen annyira szerettem, hogy akármennyi is volt belőle, sosem volt elég... Elhatároztam hát, hogy én is készíteni fogom az akácvirág szörpöt, de annyi mindent készítünk, hogy ennek a receptjét mindeddig nem osztottuk meg veletek, mert nem volt rá érkezésünk. De eljött ennek is az ideje. Érdemes elkészíteni, nálunk ilyenkor az egész család ezt issza... Gyógyászati felhasználása: Az akác gyógyászati szempontból igen értékes növény. Az akácvirág tea nagyon jó élvezeti tea, virágját nyersen is szokták enni, de vigyázzunk, nagy mennyiségben a nyers virág hányingert okoz. Teája ugyanolyan édeskés, kellemes ízű, mint a virág. Aromás vegyületeit az illatszeripar ha...
Szeretem az akácvirág illatát, és emlékszem, hogy gyerekkoromban mennyit szedtük az akácvirágot, és csak úgy, nyersen ettük, rögtön a fáról. Volt, hogy annyit ettem belőle, hogy belefájdult a gyomrom (egy gyerek nem nagyon tudja, hol a határ). A nagymamám pedig isteni akácvirág szörpöt főzött belőle mindig, amit természetesen annyira szerettem, hogy akármennyi is volt belőle, sosem volt elég...



Elhatároztam hát, hogy én is készíteni fogom az akácvirág szörpöt, de annyi mindent készítünk, hogy ennek a receptjét mindeddig nem osztottuk meg veletek, mert nem volt rá érkezésünk. De eljött ennek is az ideje. Érdemes elkészíteni, nálunk ilyenkor az egész család ezt issza...

Gyógyászati felhasználása: Az akác gyógyászati szempontból igen értékes növény. Az akácvirág tea nagyon jó élvezeti tea, virágját nyersen is szokták enni, de vigyázzunk, nagy mennyiségben a nyers virág hányingert okoz. Teája ugyanolyan édeskés, kellemes ízű, mint a virág. Aromás vegyületeit az illatszeripar használja. Nagyon jó gyomorsavtúltengésre, refluxra. Ilyenkor napi egy csészével kell fogyasztani. Kiváló köhögéscsillapító, nyálkaoldó. Görcsoldó, nyugtató és székrekedésre is ajánlott. Meghűléses betegségeknél izzasztó hatású. Gátolja a túlzott gyomorsavképződést, gyomor- és bélfekély esetén is alkalmazható. Korlátlan ideig iható, de kúraszerűen naponta csak addig kell inni, amíg az adott probléma meg nem szűnik. A szervezetet emlékeztetve a védekezésre a továbbiakban heti vagy kétheti egy csésze is elegendő.

Az akácvirág gyógyhatásai: Gyomorsav-túltermelés és emésztési zavarok esetén a panaszok enyhítésére, megszüntetésére, vagy megelőzés céljából készítsünk teát az akácvirágból. Íze kellemes, alkalmanként akár élvezeti teaként is fogyaszthatjuk. Kellemes aromája miatt szörpöt is készítenek belőle. Az akácvirágból pálinkát is főzhetünk. Ráncsimító, bőrtónus javító hatása is van, így előszeretettel alkalmazzák kozmetikumokban. A fehér akác virágának kivonata bőrkondicionáló anyag és erősítő szer. A kozmetikai készítményekben érzékeny, gyulladásra hajlamos, aknés, zsír- és vízhiányos, szeboreás bőr ápolására alkalmazzák, illóolaját az illatszeripar hasznosítja. De ha egyszerűen egy kis kényeztetésre vágyunk, tegyünk a fürdővízbe jó sok akácvirágot.

Hozzávalók az akácvirág szörphöz:
- 3 liter csapvíz
- 3-4 liter akácvirág
- 0.5 kg citrom leve, (vagy 8 teáskanál citromsav)
- 2 kg kristálycukor
- 3-4 szárított hibiszkusz virágszirom a színezéshez (el is hagyható)



Melyik akác virága alkalmasszörpnek? Van ugye a fehér akác, a lila akác, és van a sárga akác, közismertebb nevén az aranyeső. Mi ezek közül csak a fehér akác virágát ajánljuk nyugodt szívvel. Ugyan a lila akácnak sem mérgező a virága (minden más része azonban az), de sokaknál okoz gyomor és bélrendszeri panaszokat, rosszullétet. Ezért mi nem ajánljuk a lila akác virágát sem szörpnek sem más felhasználásra. Ami pedig a sárga akácot (aranyeső) illeti jó tudni, hogy minden része, még maga a virága is mérgező, ezért ezt a fajt semmiképpen se fogyassza el senki semmilyen formában!

Akácvirág szörp elkészítése: Tegyünk oda forrni 3 liter vizet. Amikor felforrt, vegyük le a tűzről. Keverjük el benne a citromok levét (vagy a citromsavat), majd szórjuk bele az akácvirágokat (ha szeretnénk hogy szép színe legyen, akkor dobhatunk bele hibiszkuszvirág szirmokat is. Ez ízében nem fog érződni, de gyönyörű színe lesz. A mienk is ezzel készült), majd alaposan keverjük össze. Tegyünk rá egy fedőt, és hagyjuk ázni egy napot. Másnap szűrjük le, nyomkodjuk ki alaposan a virágokat, majd a megmaradt, leszűrt lét tegyük fel főni. Amikor felforrt, adjuk hozzá a kristálycukrot, és főzzük legalább tíz percen át. Ezután palackozhatjuk. Ha forrón palackozzuk, majd azonnal le is zárjuk, nem kell bele tartósítószer, mehet a száraz dunsztba, majd a kamra polcra. Igazán finom kis üdítőital készíthető belőle. Nálunk az egész család szereti. :-)

Terjesztés: ha elviszed a receptet, kérlek jeleníts meg egy hivatkozást, hogy itt találtad. Köszönöm előre is. 💚 Nyilván te sem szeretnéd, hogy csak úgy elvigyék a munkádat szó nélkül, miközben te több órát dolgoztál vele! A képeket pedig kérlek, csak egészében használd fel, ne vágd le róla a logókat, mert szerzői jog védi őket. Legyünk egymásra tekintettel! 😊

Megjegyzések

  1. Üdvözletem! Én a lila akácot mint dísznövényt ismerem. ami szintén mértgező. viszont az akácnak van egy rózsaszínüs változata. ez sem használható szörpnek? kizárólag a fehér? tisztelettel fehér Katalin

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A lilaakác (Wisteria sinensis) nagyon távoli rokona a fehér akácnak (Robinia pseudoacacia). A rózsás akác (Robinia hispida) közelebbi rokon, és a fehér akáccal alkotott hibridjei is vannak. A szakirodalom szerint a rózsás akác mérgező, de nem találtam rá, hogy minden része-e. Amúgy a fehér akác kérge és magja is mérgező.

      Törlés
    2. Csak a fehér színű akác alkalmas étkezési célokra.

      Törlés
  2. Szeretném kérdezni a 3-4 l akácvirág mennyiség az műanyag vödörrel mérendő ?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mivel a szörpkészítés, nem analitikai művelet, ezért nyugodtan lehet kísérletezni, hogy kinek mennyi is az a 3-4 liter. ;)

      Törlés
  3. Szeretném kérdezni a 3-4 l akácvirág mennyiség az műanyag vödörrel mérendő ?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igazából mindegy. 3-4 liter az 3-4 bármivel is mérjük. :) A tejből is egy liter a dobozos, a zacskós, és a műanyag flakonos is, mert egy literes az edény.

      Törlés
  4. Egy 0.33 as csészét, ha négyszer megtöltesz, az 1 liternek számít, vagy ott vannak a műanyag kimérős poharak amiket sütéshez használunk, azzal is lehet mérni 1 litert ..aztán annyit mérsz amennyire szükséged van.

    VálaszTörlés
  5. Szép estét!
    Én még soha nem csináltam szörpöt, de most kedvet kaptam. Azt szeretném megkérdezni hogy a virágokat nem kell megmosni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A virágokat nem szoktuk megmosni, mert lemossuk róla a finom ízt adó virágport. Éppen emiatt virágszörpökhöz csak olyan helyről szedünk virágot, ami nem forgalmas utak, füstölgő gyárak mellett van. :)

      Törlés
  6. Kedves Zsolt! Szedtem fehér akácvirágot az egyiknek a csészelevele zöld színű a másiké vörös erezetű, de a virágszirmai fehérek ez nem mérgező fajta? Köszönöm

    VálaszTörlés
  7. Finom lett, köszönöm. Akár az akácméz. - érdekes módon -

    VálaszTörlés
  8. Akkor a lila akác nem jó szörpnek?Köszönöm a válaszokat.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett fényképek az általunk ténylegesen elkészített ételekről, vagy azok fázisairól készültek. A képeket szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett receptek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2013- www.eztfaldfel.hu