De a férjem addig-addig kérlelt, mert hogy annak idején neki ez volt a kedvenc levese, és hogy ő ezt mennyire szerette... végül rábólintottam, hogy oké, vágjunk bele - igaz, immár két gyerek mellett. Nekünk kettőnknek(!) a fél napunk ráment a főzésre, de lehet, hogy akinek már iskoláskorú, vagy attól is idősebb gyerekei vannak, annak talán sikerül két óra alatt megfőznie ezt az - amúgy - nagyon ízletes, bőséges levest. :-) Aki pedig szereti a húst hússal enni, annak ez a tökéletes leves, mert ebben aztán van hús rendesen. :-)
Hozzávalók a jókai bableveshez:
- 1 kg füstölt sertéscsülök
- 30 dkg tarkabab
- 10 dkg paprikás füstölt kolbász
- 15 dkg fehérrépa
- 15 dkg sárgarépa
- 2 gerezd fokhagyma (vagy 1 mokkáskanál házi fokhagymakrém)
- 2 babérlevél
- 8-10 szem bors
- 1 evőkanál olaj
- 3 dkg liszt
- 1 közepes fej hagyma (vagy 1 mokkáskanál házi vöröshagymakrém)
- 1 mokkáskanál pirospaprika
- 2 dl tejföl
- konyhasó
- ecet
Utána rántást készítettem. A lisztet egy kis olajon meg kell pirítani, hozzáadni a vöröshagymakrémet, majd a tűzről levéve a pirospaprikát is. Felönteni 3-4 dl vízzel, és beletenni a levesbe.
A tejfölt kikeverjük egy kevés forró levessel, és azt is beleöntjük a levesbe, majd sózzuk, s ízesítjük ecettel. Tálaláskor tejfölt tehetünk a tetejére.
Csipetkét is rakhatunk bele, ami 10 dkg lisztből, 1 tojásból, és kevés sóból készül. Nálunk a csipetke most kimaradt.
Jó étvágyat kívánunk ehhez az igazán tartalmas leveshez! :-)
Terjesztés: ha elviszed a receptet, kérlek jeleníts meg egy hivatkozást, hogy itt találtad. Köszönöm előre is. 💚 Nyilván te sem szeretnéd, hogy csak úgy elvigyék a munkádat szó nélkül, miközben te több órát dolgoztál vele! A képeket pedig kérlek, csak egészében használd fel, ne vágd le róla a logókat, mert szerzői jog védi őket. Legyünk egymásra tekintettel! 😊
Megjegyzések
Megjegyzés küldése