Most jött el az ideje, hogy veletek is megosszuk az eredményt. Ízében sokkal édesebb, krémesebb, mint a tejfölből készült házi mascarpone. De az még hagyján, hogy annál édesebb, krémesebb, de örömmel jelenthetjük ki, hogy a boltban kapható mascarpone változatoknál is sokkal jobb, finomabb. És nem mellesleg olcsóbb is!
Hozzávalók a házi mascarponéhoz:
- 800 ml 30%-os habtejszín (növényi eredetű nem jó!)
- fél citrom leve
Igen, igazad van, amikor azt gondolod, hogy ennyi tejszín egy kisebb vagyon, és hogy lesz ez a végére olcsóbb, mint a bolti változat. Először is bolti változat alatt a márkásabb fajtákat értjük Nem "T" saját márkás olcsó szemetét. A márkásabb mascarpone-k kilóra számított ára 2500-3000 forint között mozog. Mi az Aldi saját márkás tejszínjét vettük. Nem növényi alapú szemetet (mert az sosem volt, és sosem lesz tejtermék, lévén a tej állati eredetű, növényi tej nincs, így növényi eredetű tejszín sem létezik!), hanem igazi, állati eredetű, 30%-os tejszínt. 200 ml-es narancssárga dobozos kiszerelésben kapható, ára pedig 170 forint körül mozog. Mi ebből négyet (800 ml) használtunk, ennek ára 680 forint körül mozog. Ehhez már csak a fél citrom jön hozzá, tehát maximum 700 forintból megvan. Ebből a mennyiségből csepegtetés után 435 gramm mascarpone lett. Röpke számítás után azonnal látható, hogy ennek a kilós ára 1600 forint körül mozog, ami jelentősen olcsóbb a bolti, márkás mascarpone áraknál. És garantáltan finomabb, krémesebb, édesebb...
Házi mascarpone elkészítése:
Ekkor öntsük egy sűrű szövésű textilbe, majd lógassuk fel valahova, hogy a savó szépen lassan (közel 36-40 óra alatt) kicsepegjen belőle. Ami ezután a textilben marad, a jó sűrű, édes, krémes házi mascarpone. Mindenkinek kellemes mascarpone készítést kívánunk. Felhasználást tekintve ugyanaz, mint a bolti, mehet bármibe. Eltarthatósága néhány hét hűtőben.
Terjesztés: ha elviszed a receptet, kérlek jeleníts meg egy hivatkozást, hogy itt találtad. Köszönöm előre is. 💚 Nyilván te sem szeretnéd, hogy csak úgy elvigyék a munkádat szó nélkül, miközben te több órát dolgoztál vele! A képeket pedig kérlek, csak egészében használd fel, ne vágd le róla a logókat, mert szerzői jog védi őket. Legyünk egymásra tekintettel! 😊
Nekem a tejfölös is bejött de ezt is
VálaszTörléski fogom próbálni
A tejfölös kissé savanykásabb. Ez pedig nagyon édes, krémes... de mindkettő nagyon finom. :-)
TörlésBár...nem mostani az info en is kiprobalom. Koszonom! 🙏😀
TörlésNekem is most csöpög 😁de nagyon örülök hogy rátaláltam erre a kis házi praktikákra. Nagyon érdekesek és nem mellesleg olcsóbbak is.
TörlésSzia! 😊Na...milyen lett a kremsajt?? 😃Várom valaszod. -Anita.
TörlésMeséljétek el, hogy tetszett a receptünk. :)
Törlésszia! kipróbálom mindenképp... hűtőben csepegtessem?
VálaszTörlésSzervusz! Mi nem hűtőbe csepegtettük, mert ott annyira hideg van, hogy megdermed teljesen, és sokkal nehezebben csepeg ki. Elég egy kb. 14-18 fokos helyiség. Ha az nincsen, melegebb helyre ne tedd, akkor inkább a hűtő, csak lehet több időt igényel majd. :-)
TörlésZsolt köszönöm a recepteket.Én elöször készitettem el,és fél adagot készitettem el.A vaj és a tejfölös maskarpone nagyon finom lett .A tejszines most csepeg.
VálaszTörlésKedves Zsuzsanna! Biztosan finom az is! :-)
TörlésLaktózmentes joghurt és tejszín keverékéből, melegítés nélkül, csepegtetéssel készítem. Nagyon finom.
VálaszTörlésSzia! Egészen biztosan jó lehet az a változat is. :-)
TörlésSzia Zsolt. Szeretnem kiprobalni a receptet de sajnos itt csak uht-s tejszint arulnak es nem tudom hogy az megfelelo-e. Esetleg tudnal nekem tanacsot adni abban hogy mukodik e uht-s tejszinnel?
VálaszTörlésKedves István! Az nem baj, ha UHT-s a tejszín, csak ne növényi eredetű legyen. :-) Tökéletes lesz UHT-s tejszínnel is, csak habtejszín legyen, ami legalább 30%-os. :-)
TörlésEn regota keszitek hazi mascarpone turot. (szakacs/cukrasz vagyok es Kanadaban elek) Nalunk van 33 es 36 szazalekos tejszin. Hasonolan keszitem annyi kulombseggel, hogy mar hidegen beleteszem a cirtom levet es ugy melegitem.
VálaszTörlésA masik vakltozat amit csinalok, szinten nagyon finom (ezt foleg a cheesecake gazdagitasahoz hasznalom es gyumolcsos mascarpone kremmes poharaokhoz es palacsintahoz hasznalom.
Eloszor keszitek creme fraishe-t, es abbol csinalom ugyanugy citromos melegitessel.
Aki nem ismerne a creme fraishe tulajdonkeppen megaltatott tejszin. 1 litert felmelegitek kezmelegre es habverovel hozzakeverek kb fel csesze minel frisseb vagy zsiros tejfolt. Beteszem a sutobe, kis rest hagyok a suto ajton es csak az egot hagyom bekacsolva. Altalaban 24 ora altt megalszik. Utana meg kinnt hagyom egy napot a konyhapulton es kesz. Hutoben akar egy hetig is elall.
Tudom, hogy macerasnak tunik, de nem az, csak beken kell hagyni 2 napra.
Megeri, mert ez meg felverve habnak mezzel vagy cukorral gyumolcs kelyhekben csuda finom. Foleg eperrel!
Szervusz! Köszönjük a tippet és a részletes leírást. Lehet, hogy kipróbáljuk mi is. :) Ha igen, majd írok róla egy posztot. :)
TörlésSzia! Nagyon jol hangzik! 😊
TörlésÉn már rendszeresen csinálom így ez alapján a krémsajtot, van hogy simán sütihez használom, de van hogy sóval és fokhagyma granulátummal keverem össze és szendvicshez használom.
VálaszTörlésÖrülünk, hogy bevált a receptünk. :)
Törlés