Az egyik a napokban bemutatott törökmogyorós-csokoládés bonbon, a másik pedig az abból visszamaradt zsiradék, a törökmogyorós vaj, amely rendkívül finom kiegészítője lehet a reggeli kalácsnak. Tulajdonképpen ez nem is önálló recept, hiszen plusz hozzávalókat már nem tartalmaz. Amiért mégis külön posztot szentelünk neki, az a felhasználási módja. Hiszen a bonbon egy édesség, alapvetően nassolásra való, míg a mogyorós vaj a reggeli étkezés tápanyagokban gazdag kiegészítője. Ez alapvetően egy nagyon finom "kence", illata pedig önmagáért beszél. Ízében a vajra emlékeztet enyhe mogyorós-tejes ízzel, míg illata teljes egészében a pirított törökmogyorót idézi.
Hozzávalók a törökmogyorós vajhoz:
E tekintetben lásd az alábbi receptet: Törökmogyorós-csokoládés bonbon
Törökmogyorós vaj elkészítése:
A fenti linken látható bonbonokból kivált vaj/növényi olaj keverékét öntsük egy jól zárható tiszta üvegbe (apró lyukú szűrőn keresztül), majd hagyjuk megszilárdulni. Ezt követően tároljuk hűtőben.
Azt azonban tudni kell az elkészítésével kapcsolatban, hogy nagy teljesítményű, erős robotgép szükségeltetik hozzá, mert a mogyorós masszát nem minden gép tudja forgatni. Mi erre a célra a nemrégiben rendelt Delimano Nutribullet turmixgépét használtuk, amelyet nemrégen rendeltünk, mert megtetszett, amit írtak róla: "600 Wattos motor, Pépesíti a magvakat: a dió, lenmag, kesudió, mogyoró, mandula és az olajos magvak 40-60 %-ban energiát adó telítetlen zsírsavakat tartalmaznak, valamint kiemelkedő növényi fehérjeforrások. Így a vegetáriánusok számára, illetve kiemelkedő fehérjeigény esetén (pl. aktív sport) kifejezetten ajánlott a fogyasztásuk. Magas a magnézium-, kálium-, kálcium-, mangán-, cink-, vastartalmuk, így a vérnyomás szabályozásában is segíthetnek."
És való igaz, könnyedén péppé őrölte a mogyorót, mint a mellékelt képek is mutatják. Ezért bátran mondhatjuk, a Delimano Nutribullet turmixgépe megérte az árát, mert eddig jelesre vizsgázott nálunk...
Fontos! Ez a recept nem egyenlő az amerikaiak által annyira kedvelt csemege, a mogyoróvaj receptjével. A mogyoróvaj ugyanis nem más, mint a pörkölt földimogyoró pépesített változata, azaz a selymes állagúra darált pörkölt földimogyoró. Ez a recept pedig, mint fentebb látható, egészen más.
Terjesztés: ha elviszed a receptet, kérlek jeleníts meg egy hivatkozást, hogy itt találtad. Köszönöm előre is. 💚 Nyilván te sem szeretnéd, hogy csak úgy elvigyék a munkádat szó nélkül, miközben te több órát dolgoztál vele! A képeket pedig kérlek, csak egészében használd fel, ne vágd le róla a logókat, mert szerzői jog védi őket. Legyünk egymásra tekintettel! 😊
Megjegyzések
Megjegyzés küldése