Aztán jött az ötlet, hogy mivel úgyis itt van a törökmogyoró szezonja, készíthetnénk valami törökmogyorós finomságot. A mogyorót imádjuk, szóval az adott volt, hogy lesz benne, de mit tegyünk még bele. Ekkor gondoltuk ki, hogy mi lenne, ha valami mogyorókrémre emlékeztető ízű bonbont készítenénk. Nem mogyorókrémeset, mert bár azt szeretjük, de bonbonnak nagyon tömény lenne. Szétnéztünk, mi van itthon, majd nekiálltunk kísérletezni...
Hozzávalók a törökmogyorós-csokoládés bonbonhoz:
- 20 dkg törökmogyoró (nettó súly, tisztítva ennyi)
- 40 dkg jó minőségű tejcsokoládé
- 10 dkg minőségi teavaj
- 1 tubus cukrozott sűrített tej (kb. 170 g)
- 1 tábla fehér csokoládé (bevonáshoz)
- 2 tábla tortabevonó (bevonáshoz)
Törökmogyorós-csokoládés bonbon elkészítése:
És most jön a lényeg. Eddig ez nagyon hasonlít a mogyorókrém elkészítéséhez, de mi nem érjük be ennyivel. A turmixgépben az egészet addig kell pörgetni, amíg el ki nem válik a masszából a vaj, és a mogyoró olaja. Ez nem kis feladat, mert igen sűrű és ragacsos ez a massza, de a Nutribullet turmixgép itt is helytállt. Amikor már látjuk, hogy a vaj és olaj elegye a masszától elvált, hagyjuk abba a pörgetést. A zsiradékot öntsük le róla (ebből lesz a törökmogyorós vaj, katt. a további infóért). A masszát pedig hagyjuk langyosra hűlni, majd a két kezünk segítségével formáljunk belőle kis (nagyjából 2.5 cm átmérőjű) golyókat, és tegyük egy tálcára, ahol pár óra alatt teljesen megdermednek.
Amikor kellően megszilárdultak a golyók, akkor jöhet a bevonás. Egy lábasban (gőz fölött) olvasszuk fel a tortabevonót egy kicsike olajjal, majd ebbe hempergessük meg a golyókat, és tegyük őket egy tálcára száradni. Amikor az összes kész, olvasszuk fel a fehér csokit is, majd amikor felolvadt, mártsunk bele egy kanalat, és azt gyorsan mozgatva a golyók felett húzzunk rá fehér csíkokat a kanálról vékonyan csorgó csokoládéval. Ezt követően újabb száradás jön...
Ha készen van, lehet nassolni. Azonban azt tartsuk szem előtt, hogy bár roppant finom, és egyszerűen abbahagyhatatlan, egyáltalán nem egy fogyókúrás desszert. Tele van csokival, cukorral, szóval mindennel, ami nagyon-nagyon finom, de cseppet sem egészséges. Ugyanakkor mértékkel fogyasztva - már ha ezt lehet mértékkel fogyasztani - biztosan nem árt meg. Állagra omlós, mint a tejkaramella, ízében pedig csokis-mogyorós, valamint enyhén érezhető benne a sűrített tej is...
Mindenkinek kellemes bonbonkészítést és nassolást kívánunk. :-)
Terjesztés: ha elviszed a receptet, kérlek jeleníts meg egy hivatkozást, hogy itt találtad. Köszönöm előre is. 💚 Nyilván te sem szeretnéd, hogy csak úgy elvigyék a munkádat szó nélkül, miközben te több órát dolgoztál vele! A képeket pedig kérlek, csak egészében használd fel, ne vágd le róla a logókat, mert szerzői jog védi őket. Legyünk egymásra tekintettel! 😊
Megjegyzések
Megjegyzés küldése