Miért pont ecetes chili? Mert szeretjük a savanyúságokat, és a paprikáknak különleges íze lesz az ecetes lében, ha betartjuk a legfontosabb szabályt: semmi fűszer. Csak ecet, víz, cukor, só és természetesen paprika. Ha nagyon fűszerezni vágyunk, akkor esetleg szemes borsot tehetünk bele, de igazából arra sincsen szükség, mert a paprikának megvan a maga íz- és aromavilága, amit a fűszerek csak elnyomnának. De akkor jöjjön a recept...
Hozzávalók az ecetes chili paprikához:
- 8 dl csapvíz
- 4 evőkanál 10% ecet
- 1 mokkáskanál konyhasó
- 1 evőkanál kristálycukor
- chili paprika (akár több féle is vegyesen)
- borkén a tartósításhoz
Ecetes chili elkészítése:
Az elkészítés nem egy nagy ördöngösség. A paprikákat mossuk meg alaposan, majd vágjuk karikákra. Mi benne hagytuk a csumát a magokkal, hiszen erős paprikáról van szó, és annak az ereje pont a magokban van. Persze, akit zavar, akár ki is csumázhatja. A chili paprika karikákat pakoljuk tisztára mosott üvegekbe, majd készítsük el a felöntőlét. Mi 3 db 375 ml-es üveggel készítettünk, ehhez a fent említett mennyiségű felöntőlé pont elég volt.
A felöntőlé elkészítése: a vizet a cukorral, sóval ecettel keverjük össze, majd adjuk hozzá a borként. Erre azért van szükség, mert nem fogjuk hevíteni a savanyúságot, hogy a paprika roppanós maradjon. A borkén pedig tartósítószerként fog funkcionálni. Adagolása a csomagolásán írtak szerint. Ha mindent oldódásig kevertünk, a felöntőlé elkészült. Töltsük csordultig az üvegeket, majd zárjuk le, és mehetnek a kamra polcára. Fontos tudni, hogy ha hőkezeléssel is szeretnénk biztosítani a tartósságot, akkor ne borként használjunk, hanem nátrium benzoátot. De mi az egészség szempontjából sokkal elfogadhatóbbnak tartjuk a borként, mint a nátrium benzoátot.
A kamrában hagyjuk összeérni az ízeket, azaz legalább egy hónapig ne bontsuk fel. Utána fogyasszuk egészséggel. A Sárréti Chilifarmnak pedig ezúton is szeretnénk kifejezni hálás köszönetünk a finom, ropogós chili paprikákért. Mindenkinek kellemes savanyúság eltevést kívánunk! .-)
Terjesztés: ha elviszed a receptet, kérlek jeleníts meg egy hivatkozást, hogy itt találtad. Köszönöm előre is. 💚 Nyilván te sem szeretnéd, hogy csak úgy elvigyék a munkádat szó nélkül, miközben te több órát dolgoztál vele! A képeket pedig kérlek, csak egészében használd fel, ne vágd le róla a logókat, mert szerzői jog védi őket. Legyünk egymásra tekintettel! 😊
A borkén mennyiségét lehetne tudni???
VálaszTörlésKedves Kérdező! A borkén csomagolásán fel van tüntetve a pontos adagolás. Annak megfelelően kell adagolni! :-)
TörlésErősen csípős. tompul télire valamit,hogy ne marja a torköt nagyon? Vagy csak csinnyán bánni vele
TörlésSzervusz! Nem fog tompulni semmit sem. Az ecet nem tompítja a csípős paprikák ízét. Ez ilyen, óvatosan kell használni. :-)
TörlésMennyi paprikábol jott ki három borkánnal?
VálaszTörlésNe haragudj, de nem értem a kérdést. Mi az a borkán?
TörlésBocsánat, Erdélyből írok, azt hittem nálatok is így mondják a befőttesüvegnek. :)
Törlés3 db 315 ml-es üveggel lett ebből a mennyiségből! :-)
TörlésEL LEHET ÉRNI EZT A LELŐHELYET ÉS KÜlDENEK IS PAPRIKÁT? Megadnád az elérhetőségüket? Köszönöm!
VálaszTörlésÉN peteragi49@gmail.com VAGYOK. Köszönöm
Szervusz! A szövegben ott van kattintható formában a Chilifarm facebook oldalának elérhetősége. Ott tudod velük felvenni a kapcsolatot! :-)
TörlésIdén így tettem el a jalapenot több lépcsőben, osztatlan sikere van! Köszönöm a tuti receptet
VálaszTörlésKedves Viktor! Örülök a sikerednek! :-)
TörlésSzia! Készítettem egy üveg jalapenot ezzel a recepttel. Az üveget teletettem, fel is öntöttem szinte csurdig. Viszont a paprika felszállt az üveg aljáról, vagy egy centi magasságig. Ez normális? Hogy lehet ezt esetleg elkerülni? :)
VálaszTörlésSemmi baj nincsen ezzel. Idővel majd lesüllyed az aljára, ha megszívja magát az ecetes lével. :)
TörlésLehet egészben is elrakni???
VálaszTörlésNekünk egészben van eltéve .
TörlésPersze, hogy lehet. Azóta mi is tettünk már el egészben, csak az külön nem került fel a blogra. :)
TörlésSzia Zsolt, a borkén feltétlen szükséges rá? Én vizes dunsztban raktam.
VálaszTörlésA csemege ubit 3. éve a Te recepted alapján csináltam, 5*-os nálunk! 😀
A borkén azért kell, hogy ne kelljen a dunszt. A dunszt miatt a paprika megpuhul, majdhogynem megfő. Elveszíti roppanós állagát. Ha ez nem zavar, akkor rendben van a dunszt. Ha nincs dunst, kell a borkén. Nem ördögtől való. Minden boltban kapható borban benne van. :)
TörlésÉn is egészben raktam el tavaly es befőzőgépben. Igy tartosítoszer nem kellett bele. Isteni lett.
VálaszTörlésHolnap is igy fogom.
Ugyanazt tudom neked is mondani, mint az előző kommentelőnek. Más állag, más íz. Ha ez nem baj, akkor teljesen oké a befőzőgép. :)
TörlésA paprika mennyiségét nem látom a recepben. Segítenének?😃
VálaszTörlésNincs mennyiség megadva, mert az függ a paprikák méretétől. Amennyi belefér az üvegbe. A felöntőlé a lényeg, és annak szempontjából mindegy mennyi paprika van az üvegben. :)
TörlésSziasztok.Ha nátrium benzoátot használok feltétlenűl szükséges a dunszt? A választ előre is köszönöm.
VálaszTörlésIgen. Én akkor is javaslom a dunsztot. :)
TörlésNem bírtam tovább, és két héttel az eltevés után rámentem egy üvegre. :) Az állag és a csípősség tökéletes, az íz nulla. :( Tényleg, mintha vízben állna, pedig a recept szerint raktam el. Amikor eltevéskor megkóstoltam, akkor jónak tűnt pedig. Vagy várnom kellett volna még vele jóóó sokat, vagy kicsit savanyúbbra és fűszeresebbre készíteni a levet.
VálaszTörlésMindenesetre köszönöm, kiindulási alapnak tökéletes, még finomítok rajta saját ízlés szerint. 👍