Az interneten olvasgatva sokféle paradicsomos káposzta receptre lehet lelni. Némelyikbe Vegetát tesznek, némelyiknél azt írják, olasz paradicsomlé kell hozzá. Én azt gondolom, hogy tökéletes bele a jóféle igazi magyar házi paradicsomlé, vagy a bolti konzerves sűrített paradicsom is, hiszen azokban is csak paradicsom, és némi só van. Az olaszban sincs ennél több, csak hangzatosabb. Vegeta meg aztán végképp teljesen felesleges egy alapvetően édes főzelékbe. Jöjjön hát akkor a nagymamám receptje...
- 2 kg fejes káposzta
- 1 közepes fej vöröshagyma (opcionális)
- 2 liter házi paradicsomlé vagy 180 g sűrített paradicsom
- 1 csapott mokkáskanál őrölt kömény
- 2 mokkáskanál őrölt fűszerpaprika
- 6 púpos evőkanál kristálycukor
- 2-3 db babérlevél (elhagyható)
- 1 csapott mokkáskanál konyhasó
- őrölt bors
- étolaj
- liszt
Paradicsomos káposzta elkészítése:
Ha elforraltuk a lé egy részét, akkor egy készítsünk rántást a lisztből és az olajból, de nem kell sokáig "pirítani", elég csak egy cseppet, majd adjuk hozzá a fűszerpaprikát, az őrölt borsot ízlés szerint. A káposztát öntsük fel a paradicsomlével, vagy tegyük bele a sűrített paradicsomot, majd adjuk hozzá folyamatos kevergetés mellett a rántást. Forraljuk fel, hagyjuk összefőni (pár perc), majd zárjuk el.
Feltétnek kitűnő hozzá a fasírt vagy a sült virsli. Mindenkinek jó étvágyat kívánunk. :-)
Terjesztés: ha elviszed a receptet, kérlek jeleníts meg egy hivatkozást, hogy itt találtad. Köszönöm előre is. 💚 Nyilván te sem szeretnéd, hogy csak úgy elvigyék a munkádat szó nélkül, miközben te több órát dolgoztál vele! A képeket pedig kérlek, csak egészében használd fel, ne vágd le róla a logókat, mert szerzői jog védi őket. Legyünk egymásra tekintettel! 😊
Én is a tradicionális otthoni mintára főzöm, a csíkokra szelt káposztát, a felkockázott vöröshagymát és a teáskanál köményt fazékban, annyi paradicsomlé / ált.1 l házi, vagy egy kisebb üvegnyi sűrítmény/ és víz keverékével amennyi ellepi puhára főzöm, sózom, majd berántom, hogy se híg, se nagyon sűrű ne legyen, olyan közepes és végül cukrozom ízlés szerint. Én édesen szeretem. Ennyi, fasírttal, sült hússal szoktuk, de én üresen magában egy szelet kenyérrel is nagyon szeretem, sőt hidegen is megeszem. Finom főzelék nagyon:-))))
VálaszTörlésKöszönjük!
VálaszTörlésSzívesen. :)
TörlésEN IGY FOGOM CSINALNI NAGYON KLASSZ KOSZONOM SZEPEN!!!
VálaszTörlésSzia! Igazán örülünk, hogy megtetszett a receptünk. :-)
TörlésÉN mindig is rosszul voltam a paradicsomos káposztától... És a mai napig is megvan bennem ez menzakoszt.
VálaszTörlésPróbáld ki savanyú káposztával és füstölt hússal ( na ebből nagyon nem kell sok szinte csak az íze miatt kell bele )
Na úgy istenien finom :)
Kedves Zsófia! Nekem valahogy nem jön össze a paradicsom és a savanyú káposzta, de biztosan finom lehet. :D Azonban a teljesen egyszerű paradicsomos káposztát imádom. Nem a menza félét, amiben se paradicsom, se káposzta nincs szinte, hanem azt, amit itt leírtam. :-) Gyerekkorom óta az egyik nagy kedvenc! :-)
TörlésNagyon finom lett!
VálaszTörlésManapság már mindent elrontanak de ez az eredeti.
Mi a töltött káposztát paradicsommal főzzük(1suritmeny alá fölé 1kg hus 1g kaposzta)finom! Emiatt talán el tudom képzelni savanyú kaposztaval de nem edesen a kettő mas étel nem cserelnem ossze.
Koszonom a receptet!
Kedves Nikolett! Ez még az a recept, ahogy a nagymamám készítette. Imádtam gyerekkoromban a fasírtgombócaival együtt, amit adott hozzá. Ma már a fasírtért nem vagyok annyira oda, de a paradicsomos káposzta még nagy kedvenc! :-)
Törlés