Alma... Minden mennyiségben. A szervezetre gyakorolt kismillió jótékony hatása közismert. Ráadásul most almadömping van. Eddig is a hazai termelők portékáit részesítettük előnyben, így most sincs ez másként. Feltett szándékunk segíteni azoknak a termelőknek, akik nem tudnak mit kezdeni az almájukkal. Úgy tudunk segíteni, hogy almát almával eszünk, és vadászunk az almás receptekre, hogy kipróbálhassuk, és megkóstolhassuk. A mostani almás-diós-csokis süteménnyel nem lehetett betelni, annyira ízlett mindenkinek. Mondjuk, a siker már a hozzávalókból kimutathatóvá vált
(alma, csoki, dió...). A recept a
konyhatúra blogból származik.
Hozzávalók az almás-diós-csokis kuglófhoz:
- 4 tojás
- 17,5 dkg szoba hőmérsékletű vaj
- 10 dkg kristálycukor
- 50 dkg alma
- 15 dkg liszt
- 2 teáskanál sütőpor
- 10 dkg dió
- 10 dkg étcsokoládé
- 10 dkg fehér csoki
- 1 csipet só
- 0,5 dl langyos tej
- 10 dkg mazsola
- 1 dl rum
Almás-diós-csokis kuglóf elkészítése:
Három tojás sárgáját keverjünk habosra a cukorral, a fehérjét pedig verjük kemény habbá. A sütőporral, sóval elkevert liszttel morzsoljuk el a vajat, adjuk hozzá az egész tojást, majd a cukorral elkevert tojássárgákat, és az egészet jól keverjük össze. Az almákat hámozzuk meg, és vágjuk kis kockákra, a diót kicsit pirítsuk meg, és ha kihűlt, kicsit aprítsuk fel. Az étcsokit is vágjuk durvára, a mazsolát pedig áztassuk be egy kicsit a rumba, majd szűrjük le. Adjuk hozzá a masszához a diót, az almát, a mazsolát, a csokoládét, a tejet, és végül a tojások habját. Óvatosan keverjük össze, aztán előmelegített sütőben, 175°C fokon süssük a kuglófot 50-60 percig, amíg aranybarnára pirul.
(Mi most cserépedényt használtunk, ezért nem melegítettük elő a sütőt.) Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e, és ha szükséges, akkor süssük még. Sütés után pihentessük még a formában 10-15 percet, aztán a formából kivéve hagyjuk hűlni. A fehér csokoládét olvasszuk meg, és csorgassuk a tetejére. Nagyon finom sütemény az eredmény. Igazi ízkavalkád.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése