Első körben arra gondoltunk, hogy a még nem kiszáradt hüvelytermésből kifejtett zsenge, édeskés magokkal fogunk kísérletezni, majd ősszel, a már megszáradt, csonttá keményedett magokat is górcső alá vesszük. Így esett hát, hogy kiszemeltünk magunknak egy szép gledícsia fát, majd vártuk a kellő pillanatot, ami a napokban el is érkezett. Épp az utolsó még zsenge, zöld napjait sikerült elkapni a terméseknek, mert már megjelentek rajta a száradási foltok. Betakarítottam belőle egy pár reklámszatyornyit, majd nekiálltam a cseppet babara munkának: kifejtettem a magokat, amelyeknek íze - így zsenge állapotban - leginkább a kissé öregecske zöldborsóéra hajaz. Pont ez az, amiért az első recept, amelyben ezt a növényt felhasználjuk, egy kissé módosított zöldborsófőzelék recept. :-)
A magot körülvevő kocsonyás, édes anyagot tüdőbaj esetén fogyasztják, de a gyermekek csemegeként is szopogatják. Magját lencseszerűen lehet felhasználni. Rövid forralás után a meleg vízben állva megpuhul. (Hideg vízben való áztatásra nem reagál napok alatt sem.) Íze a tökmagéra emlékeztet. Őrölve zöldséglevesbe szórják, és kávépótszerként is ismert. Hazájában sör jellegű italt készítenek belőle...
Hozzávalók a zöldgledícsia-főzelékhez:
- 50 dkg zsenge, zöld gledícsia magok
- 0.5 liter tej
- 3 evőkanál liszt
- 1 csapott mokkáskanál konyhasó
- 2 evőkanál kristálycukor
- apróra vágott petrezselyemzöld
- 1-1.5 evőkanál étolaj
Zöldgledícsia-főzelék elkészítése:
Mint látható, nagyjából úgy készül, mint a zöldborsófőzelék, csak ezt egy kicsit tovább kell főzni. Az íze nem teljesen egyezik meg az említett zöld hüvelyessel, de nagyon hasonlatos hozzá. Nekem nagyon ízlett, így csak ajánlani tudom mindenkinek, aki nyitott az új dolgokra, és nem ijed meg egy kis kísérletezéstől. :-) Jó étvágyat!
Terjesztés: ha elviszed a receptet, kérlek jeleníts meg egy hivatkozást, hogy itt találtad. Köszönöm előre is. 💚 Nyilván te sem szeretnéd, hogy csak úgy elvigyék a munkádat szó nélkül, miközben te több órát dolgoztál vele! A képeket pedig kérlek, csak egészében használd fel, ne vágd le róla a logókat, mert szerzői jog védi őket. Legyünk egymásra tekintettel! 😊
Köszönöm még nem halottam erről ,hogy főzésre lehet használni a lepényfa magját
VálaszTörlésSzervusz! Nincs mit, örülök, hogy találtál nálunk valami újat. :)
Törlés