Zöldgledícsia-főzelék

Egy hete írtuk meg a Gledícsiát , vagy más nevén a tövises lepényfát bemutató cikkünket, és ahogy azt már tőlünk megszokhattátok, azt általában hamarosan követi egy felhasználást javasló recept is. Ezen a szokáson most sem kívántunk változtatni, ugyanakkor sajnálatos módon kellett rájönnünk, hogy míg az interneten elég nagy számban található a gledícsia ehetőségét taglaló irodalom mind magyar, mind pedig idegen nyelven, annak felhasználására már sajnos sokkal szegényesebb a kínálat. Ezért döntöttünk úgy, hogy az elérhető adatokból kiindulva magunk fogunk kísérletezni a növénnyel... Első körben arra gondoltunk, hogy a még nem kiszáradt hüvelytermésből kifejtett zsenge, édeskés magokkal fogunk kísérletezni, majd ősszel, a már megszáradt, csonttá keményedett magokat is górcső alá vesszük. Így esett hát, hogy kiszemeltünk magunknak egy szép gledícsia fát, majd vártuk a kellő pillanatot, ami a napokban el is érkezett. Épp az utolsó még zsenge, zöld napjait sikerült elkapni a termések...
Egy hete írtuk meg a Gledícsiát, vagy más nevén a tövises lepényfát bemutató cikkünket, és ahogy azt már tőlünk megszokhattátok, azt általában hamarosan követi egy felhasználást javasló recept is. Ezen a szokáson most sem kívántunk változtatni, ugyanakkor sajnálatos módon kellett rájönnünk, hogy míg az interneten elég nagy számban található a gledícsia ehetőségét taglaló irodalom mind magyar, mind pedig idegen nyelven, annak felhasználására már sajnos sokkal szegényesebb a kínálat. Ezért döntöttünk úgy, hogy az elérhető adatokból kiindulva magunk fogunk kísérletezni a növénnyel...



Első körben arra gondoltunk, hogy a még nem kiszáradt hüvelytermésből kifejtett zsenge, édeskés magokkal fogunk kísérletezni, majd ősszel, a már megszáradt, csonttá keményedett magokat is górcső alá vesszük. Így esett hát, hogy kiszemeltünk magunknak egy szép gledícsia fát, majd vártuk a kellő pillanatot, ami a napokban el is érkezett. Épp az utolsó még zsenge, zöld napjait sikerült elkapni a terméseknek, mert már megjelentek rajta a száradási foltok. Betakarítottam belőle egy pár reklámszatyornyit, majd nekiálltam a cseppet babara munkának: kifejtettem a magokat, amelyeknek íze - így zsenge állapotban - leginkább a kissé öregecske zöldborsóéra hajaz. Pont ez az, amiért az első recept, amelyben ezt a növényt felhasználjuk, egy kissé módosított zöldborsófőzelék recept. :-)

...ezer mag (beérett, száraz) tömege 182-200 g. (A lencse 30-80 g, a zöldborsó 100-400 g.) A mag általában barna, széles elliptikus, lapított, 8-10 mm hosszú, 6-8 mm széles és 3-4 mm vastag. A magban található mannogalaktán, enzimek, 3% zsíros olaj, zsírsavakkal (dihidroxisztearin, sativin, tetrahidroxistearinsav), 21% fehérje, 0,19% cukorszármazék (epikatechin-3-glucosid), phytosterin, ecetsav, tannin, flobafen és polifenol. (Hagers Handbuch) Az éretlen hüvely 30% cukrot tartalmaz. (Peter Betzell: Edible pods)

A magot körülvevő kocsonyás, édes anyagot tüdőbaj esetén fogyasztják, de a gyermekek csemegeként is szopogatják. Magját lencseszerűen lehet felhasználni. Rövid forralás után a meleg vízben állva megpuhul. (Hideg vízben való áztatásra nem reagál napok alatt sem.) Íze a tökmagéra emlékeztet. Őrölve zöldséglevesbe szórják, és kávépótszerként is ismert. Hazájában sör jellegű italt készítenek belőle...

Hozzávalók a zöldgledícsia-főzelékhez:
- 50 dkg zsenge, zöld gledícsia magok
- 0.5 liter tej
- 3 evőkanál liszt
- 1 csapott mokkáskanál konyhasó
- 2 evőkanál kristálycukor
- apróra vágott petrezselyemzöld
- 1-1.5 evőkanál étolaj

Zöldgledícsia-főzelék elkészítése:
A zöld gledícsia magokat tegyük egy lábasba, majd sózzuk meg. Tegyünk alá étolajat, egy deci csapvizet, majd lassú tűzön pároljuk kb. tíz percig. Ekkor engedjük fel annyi vízzel, ami még éppen ellepi, adjuk hozzá a petrezselyemzöld felét, és fedő alatt főzzük puhára. Nekünk nagyjából 70 percnyi főzéstől lett puha, szóval senki se gondolja, hogy kávészünetben ennek nekiállhat. :-) Amikor megfőtt a gledícsia, tegyünk egy mérőedénybe 3 evőkanál lisztet, majd lassan kezdjük el hozzá önteni a tejet, mialatt folyamatosan kevergetjük. Amikor már mind a fél liter tej benne van, és sikerült csomómentesen elkeverni, öntsük az egészet a puhára főtt gledícsiára (amelyen ekkor már csak annyi lé legyen, ami szűkösen ellepi. Ha több van, vagy merjük le róla, vagy forraljuk el.), és folyamatos kevergetés mellett forraljuk fel, és várjuk meg, amíg besűrűsödik. Amint ez megtörtént, adjuk hozzá a maradék petrezselyemzöldet és a cukrot. Kevergessük még pár percig, majd zárjuk el alatta a tüzet.

Mint látható, nagyjából úgy készül, mint a zöldborsófőzelék, csak ezt egy kicsit tovább kell főzni. Az íze nem teljesen egyezik meg az említett zöld hüvelyessel, de nagyon hasonlatos hozzá. Nekem nagyon ízlett, így csak ajánlani tudom mindenkinek, aki nyitott az új dolgokra, és nem ijed meg egy kis kísérletezéstől. :-) Jó étvágyat!

Terjesztés: ha elviszed a receptet, kérlek jeleníts meg egy hivatkozást, hogy itt találtad. Köszönöm előre is. 💚 Nyilván te sem szeretnéd, hogy csak úgy elvigyék a munkádat szó nélkül, miközben te több órát dolgoztál vele! A képeket pedig kérlek, csak egészében használd fel, ne vágd le róla a logókat, mert szerzői jog védi őket. Legyünk egymásra tekintettel! 😊

Megjegyzések

  1. Köszönöm még nem halottam erről ,hogy főzésre lehet használni a lepényfa magját

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szervusz! Nincs mit, örülök, hogy találtál nálunk valami újat. :)

      Törlés

Megjegyzés küldése

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett fényképek az általunk ténylegesen elkészített ételekről, vagy azok fázisairól készültek. A képeket szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett receptek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2013- www.eztfaldfel.hu