Ez a napokban megtörtént. Érik a húsos som, így elkezdtem a félérett bogyókból egy fél kilónyit betakarítani, mondván kísérletnek ennyi is elég lesz. Hazavittem, és nekiálltam. Amikor elkészültek, és betettem őket a kamra polcra, már nagyon ínycsiklandóan néztek ki, de gondoltam, azért a kóstolással várok pár napot, hogy az ecetes-köménymagos lében összeérjenek az ízek.
Nem bírtam sokáig, három nap elteltével felbontottam egy üveggel, és az aznapi sonkás szendvicsemhez ez volt a savanyúság. Az íze elsőre nagyon karcos volt, túlnyomóan ecete és savanyú. Ekkor gondoltam, adok neki még egy esélyt. Leöntöttem róla az ecetes lét, és hideg csapvízzel átöblítettem. Az ez utáni ízpróba már egészen más volt. Kellemesen fanyar íze van, de ugyanakkor jól harmonizál a köménymaggal. És nem tudom, hogy a forrázásnak köszönhető, vagy az ecetes lének, de sokkal kevésbé savanyú, mint nyersen. Nekem nagyon jól kiegészítette a sonkás szendvicset, így szerintem jövőre is fogok belőle eltenni. Ha pedig beérnek a bogyók, akkor talán cukros felöntőlében is kipróbálom, azaz befőttet készítek majd belőle. :-)
Hozzávalók az ecetes-köménymagos húsos somhoz:
- félérett húsos som
- konyhasó
- kristálycukor
- egész köménymag
- 20%-os ecet
- csapvíz
Húsos som ecetes-köménymagos lében elkészítése:
A bogyókat tisztítsuk meg a szárdaraboktól, és alaposan mossuk meg. Tegyük oda a felöntőlét (1 liter csapvízben keverjünk el 0.75 dl 20%-os ecetet, 1.5 evőkanál kristálycukrot, 1.5 evőkanál konyhasót) forrni, és amíg az felforr, egy kisebb lábasban forraljunk vizet, majd dobjuk bele egy-két percre a bogyókat. Erre a műveletre nem biztos, hogy mindenképpen szükség van, én azért végeztem el, hogy a bogyók teljesen le legyenek csírátlanítva, ne maradjon a héján semmilyen életforma, ugyanis nagyon kicsi (mindössze 1 decis üvegbe) tettem el őket, és az akárhogyan is dunsztolom, igen hamar kihűl. Azt pedig semmiképp sem szerettem volna, ha felforr...
Szóval, a forró vízből rögtön pakoljuk a húsos somot az üvegekbe, majd szórjuk rájuk pár szem köménymagot. Én üvegenként nagyjából 5-7 db-ot tettem. Erre jöhet a forró felöntőlé, amivel teljesen töltsük csordultig az üvegeket, majd egy határozott mozdulattal zárjuk rá a tetőt (lapkát). Tegyük száraz dunsztba egy napra, majd mehetnek a kamrapolcra.
Igen különleges csemege, és csak az készítse el, aki amúgy szereti a fanyar ízeket. Felbontás után tartsuk hűtőben, mert nincs benne tartósítószer. :-)
Terjesztés: ha elviszed a receptet, kérlek jeleníts meg egy hivatkozást, hogy itt találtad. Köszönöm előre is. 💚 Nyilván te sem szeretnéd, hogy csak úgy elvigyék a munkádat szó nélkül, miközben te több órát dolgoztál vele! A képeket pedig kérlek, csak egészében használd fel, ne vágd le róla a logókat, mert szerzői jog védi őket. Legyünk egymásra tekintettel! 😊
Szabolcsból ismerősöktől kaptam két üveg somlekvárt, nagyon finom, igazi kuriózum, nem gondoltam volna, hogy ilyen finom. Ha tudtok tegyetek el így lekvárnak is, tele van vitaminnal:-))))
VálaszTörlésSzia! Szerepel terveink között egy kisebb mennyiségű somlekvár elkészítése, de még nem tudjuk, hogy belefér-e az idei évbe. Ha igen, akkor mindenképpen közzé tesszük a receptet. :-)
TörlésNekem is van somfám.Tavaly somlé készült és lekvár. Így , ecetesen is kipróbálom az idén. most szép nagy szemek, mert kevés van rajta.Üdv, Olgis .
VálaszTörlésHajrá, hajrá! :-) Majd gyere vissza, és mondd el a tapasztalataidat. ;-)
Törlés