A hozzávaló mézet ezúttal is Lendvai Tibor méhész, apiterapeuta méhészetétől, a Tibi Méztől rendeltük, mert kiváló magyar termelői mézet és egyéb méhészeti termékeket kínál emberbarát árakon, és még mennyiségi kedvezmény is van nála. Mi elégedettek vagyunk a Tibi Mézzel. :-)
Hozzávalók a házi törökmézhez:
- 20 dkg kristálycukor
- 4 evőkanál méz
- 1.5 mokkáskanál szódabikarbóna
- egy kis marék törökmogyoró
- 100g 75% étcsokoládé
- 1 evőkanál étolaj
Törökméz házilagos elkészítése:
Ezt követően adjuk hozzá a szódabikarbónát. Nem kell megijedni, ettől fel fog habzani, de ez a cél, ettől nyeri el habos állagát. Mire ezzel megfelelően felhabzik, addigra még a színe érik egy kicsit, és szép narancssárga lesz. Ha elérte ezt a színt, akkor öntsük szilikon bonbonformákba, és tegyük félre hűlni. Amikor teljesen kihűlt, óvatosan forgassuk ki a kis törökmézbonbonokat, és pakoljuk sütőpapírral kibélelt tálcára. Ha van rácsunk, az sokkal jobb. Nekünk nem volt, így maradt a sütőpapír. A sütőpapíron történő csokibevonósdi után azonban minden bonbonnak jó széles talpa lesz, ahogy a köré folyt csokitócsa megszilárdul. Ezt vagy később kell levágni róla, vagy miután szépen körbefolyta a csoki, át kell pakolni óvatosan egy tiszta sütőpapírra. Mi is így tettünk...
A tábla csokit egy lábasban törjük darabokra, majd egy kevéske étolaj hozzáadásával melegítsük addig, míg teljesen fel nem olvad. Amikor ez megtörtént, öntsük vele nyakon óvatosan a törökmézbonbonokat, hogy elnyerhessék végleges formájukat. Ha sütőpapírra tettük, akkor nem fog alá folyni a csoki, így az alja "csupasz" marad mindegyiknek. Ezt elkerülhetjük, ha egy hegyes késsel alányúlunk, egy leheletnyit megemeljük, hogy a körülötte keletkezett csokitócsa aláfolyjon. Ezt a részét - mármint a csokival történő bevonást - az én egyetlenem csinálta, mert ehhez ő sokkal jobban ért nálam...
Tegyük hűtőbe, és hagyjuk ott. Kínálás előtt azonban érdemes legalább egy órát szoba hőmérsékleten hagyni, különben annyira kemény lesz, hogy beletörik a fogunk. Szoba hőmérsékleten azonban kellemesen ropogós lesz. Mindenkinek jó szórakozást a törökmézbonbon elkészítéséhez. :-)
Terjesztés: ha elviszed a receptet, kérlek jeleníts meg egy hivatkozást, hogy itt találtad. Köszönöm előre is. 💚 Nyilván te sem szeretnéd, hogy csak úgy elvigyék a munkádat szó nélkül, miközben te több órát dolgoztál vele! A képeket pedig kérlek, csak egészében használd fel, ne vágd le róla a logókat, mert szerzői jog védi őket. Legyünk egymásra tekintettel! 😊
Megjegyzések
Megjegyzés küldése