De ezen összetevők közül sajnos több gyártó négy hónapos kortól javasolt termékeiben is megtalálható. Amire pedig legkevésbé van szüksége egy négy hónapos korú gyermeknek az a cukor és a só. Arról már nem is beszélve, hogy az elmúlt évek során hány bébiételt hívott vissza a polcokról az NÉbiH ilyen vagy olyan hibák miatt. Ezért döntöttünk úgy, hogy amennyire az csak lehetséges, a minimumra fogjuk korlátozni a boltban megvett bébiételeket.
Ez volt az álláspontunk még két hónappal ezelőtt, amikor is az akkor készült házi bébiételeinkről tettünk fel posztot. Azóta kiderült azonban, hogy nem lehet teljesen kikerülni a bolti bébiételeket, mert nem biztos, hogy minden alapanyag elérhető az adott szezonban, ami abban a korban már javasolt a picinek. Ezért mi is veszünk bolti bébiételt, de mellé rendszeresen készítünk mi magunk is.
Így történt ez most is a céklával. Azt mondta a védőnőnk, hogy próbálkozzunk a céklával, mert az tele van nagyon hasznos dolgokkal. Vettünk, hát négy kisebb fej céklát, és nekiálltunk bébiételt, és most már bébiitalt is készíteni.
- 4 közepes fej cékla
- csapvíz
A céklákat hámozzuk meg, és vágjuk olyan apróra - vagy vékony szeletekre -, amilyenekre csak tudjuk. Tegyük oda annyi vízben főni, ami kétszer is ellepné. Főzzük puhára, majd a lé felét öntsük le róla, forraljuk fel, és töltsük palackokba. Ez lesz a céklalé, amit bármikor kitölthetünk a picinek, hogy iszogassa. Ami a lábasban maradt, pürésítsük botmixerrel, és forraljuk fel még egyszer, majd töltsük üvegekbe, és zárjuk le. Ha kihűltek, minden mehet a hűtőbe, ahol két hétig egészen biztosan eláll. Ha a kicsi nagyon-nagyon nem akarja meginni, akkor lehet nem volt elég édes a cékla. Ez esetben nem számít szentségtörésnek, ha két deci céklaléhez adunk mindössze fél kanál cukrot. Ez majd meghozza a kedvét. De az is előfordulhat, hogy még így sem fog tetszeni neki, mert nem minden picúr szereti meg azonnal a céklát. Ha így lenne, ne erőltessük, hagyjuk, és majd egy vagy két hónap múlva rá lehet próbálni újra...
FONTOS: mivel ez a bébiétel semmilyen tartósítószert nem tartalmaz, mindössze hűtéssel tartósítjuk, az elkészítést követő két héten belül használjuk el. A nagyobb mennyiség elkészítésének nem az a célja, hogy hónapokig tárolhassuk, hanem hogy ne kelljen minden nap, minden egyes adaggal annyit vacakolni. Az említett ok miatt csak annyit készítsünk, amennyi egy hét alatt el is fogy!
Kapcsolódó linkek:
- Mit főzzünk a babának? – Hat alapvető konyhai eszköz
- Határérték feletti rovarölőszer hatóanyagot találtunk egy bébiételben
- Bébiétel-biznisz: nehéz falatok
Terjesztés: ha elviszed a receptet, kérlek jeleníts meg egy hivatkozást, hogy itt találtad. Köszönöm előre is. 💚 Nyilván te sem szeretnéd, hogy csak úgy elvigyék a munkádat szó nélkül, miközben te több órát dolgoztál vele! A képeket pedig kérlek, csak egészében használd fel, ne vágd le róla a logókat, mert szerzői jog védi őket. Legyünk egymásra tekintettel! 😊
Megjegyzések
Megjegyzés küldése