Karfiolos gombaleves

A feleségemmel mind a ketten szeretjük a gombát, a karfiolt és a finom leveseket is. A minap sajnos kóros időhiánnyal küzdöttünk, és egy nagyon gyors, de ugyanakkor finom levesre vágytunk ebben a csúnya, hideg téli időben. Az én drágám felütötte a receptes füzetét - egy agyonlapozott, kézzel írott négyzethálós füzet -, és akkor találta meg a jelen posztunk alanyát képező finom karfiolos gombaleves receptjét. Megkérdezte, mit szólnék hozzá, ha elkészítené, én meg persze nyálcsorgatva bólogattam... ez a gyors és egyszerű leves - melynek receptjét az édesanyjától kapta - pedig nem sokkal később már ott gőzölgött a tányéromban. Hozzávalók a karfiolos gombaleveshez: - 25 dkg gomba - 1 kisebb fej karfiol - 1 nagyobb fej vöröshagyma - 1 evőkanál margarin (vagy vaj - 1 evőkanál liszt - 2 dl tejszín - 2 db tyúkhúsleves kocka - 1 csokor petrezselyem - 1 tojás sárgája - őrölt fehér bors - konyhasó Karfiolos gombaleves elkészítése: A hagymát vágjuk apró kockákra (mintha pör...
A feleségemmel mind a ketten szeretjük a gombát, a karfiolt és a finom leveseket is. A minap sajnos kóros időhiánnyal küzdöttünk, és egy nagyon gyors, de ugyanakkor finom levesre vágytunk ebben a csúnya, hideg téli időben. Az én drágám felütötte a receptes füzetét - egy agyonlapozott, kézzel írott négyzethálós füzet -, és akkor találta meg a jelen posztunk alanyát képező finom karfiolos gombaleves receptjét.



Megkérdezte, mit szólnék hozzá, ha elkészítené, én meg persze nyálcsorgatva bólogattam... ez a gyors és egyszerű leves - melynek receptjét az édesanyjától kapta - pedig nem sokkal később már ott gőzölgött a tányéromban.

Hozzávalók a karfiolos gombaleveshez:
- 25 dkg gomba
- 1 kisebb fej karfiol
- 1 nagyobb fej vöröshagyma
- 1 evőkanál margarin (vagy vaj
- 1 evőkanál liszt
- 2 dl tejszín
- 2 db tyúkhúsleves kocka
- 1 csokor petrezselyem
- 1 tojás sárgája
- őrölt fehér bors
- konyhasó

Karfiolos gombaleves elkészítése:
A hagymát vágjuk apró kockákra (mintha pörkölthöz készülne), majd a gombával együtt a margarinon - vagy vajon - pároljuk meg kicsit. Ha készen van, óvatosan hintsük meg a liszttel, kicsit még forgassuk át láng fölött így is. Ezt követően öntsük fel nagyjából két liter csapvízzel (ez függ a gomba és karfiol tényleges mennyiségétől), tegyük bele a leveskockákat, és forraljuk fel. Ha felforrt a víz, akkor dobáljuk bele a kisebb rózsákra szétszedett karfiolt, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, és fedő alatt főzzük puhára. Amíg a lábasban rotyog a zöldség, addig a 2 deci tejszínhez keverjük hozzá a tojás sárgáját. Ha megfőtt a gomba és a karfiol is, vegyük le a tűzről, majd keverjük bele a tojásos tejszínt. Ezt követően már nem szükséges tovább főzni...

Tipp a megmaradt tojás fehérjére: tegyük bele egy kisebb méretű mélyhűtő tasakba, és tegyük be a fagyasztóba. Ha legközelebb marad ki fehérje más recepteknél, akkor járjunk el ugyanígy, majd ha összejön a megfelelő mennyiség, akkor készíthetünk belőle egy istenien finom Házi krémest.

Mindenkinek jó étvágyat kívánunk ehhez a nagyon finom és gyors leveshez... :-)

Terjesztés: ha elviszed a receptet, kérlek jeleníts meg egy hivatkozást, hogy itt találtad. Köszönöm előre is. 💚 Nyilván te sem szeretnéd, hogy csak úgy elvigyék a munkádat szó nélkül, miközben te több órát dolgoztál vele! A képeket pedig kérlek, csak egészében használd fel, ne vágd le róla a logókat, mert szerzői jog védi őket. Legyünk egymásra tekintettel! 😊

Megjegyzések

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett fényképek az általunk ténylegesen elkészített ételekről, vagy azok fázisairól készültek. A képeket szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett receptek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2013- www.eztfaldfel.hu