Szilveszteri karaj gazdagon - zsebes karaj

A babona szerint az év utolsó napján malacot kell enni. Sajnos malac éppen nem volt kéznél, de a fagyasztó szekrénybe pillantva láttuk, hogy szinte könyörög odabent egy szép nagy darab sertéskaraj a feldolgozásért. Ezért úgy döntöttünk az én egyetlenemmel, hogy idén Szilveszterre sertéskarajt fogunk enni. Már csak az volt a kérdés, hogy milyen formában. Ekkor ugrott be a drága feleségemnek, hogy ő még anno kivágott egy karajos receptet az egyik főzőcskés újságjából. Gyorsan megkereste, majd - miután kiderült, hogy minden van itthon, ami kell hozzá - nekiláttunk az elkészítésének, amit cseppet sem bántunk meg, mert a végeredmény nagyon finom lett annak ellenére, hogy a recepten módosítottunk egy keveset. Az eredeti szerint ugyanis nincsen benne paradicsom. Mi azonban annyira szeretjük - főleg az én egyetlenem -, hogy gondoltuk, kipróbáljuk. Ez jó ötlet volt, mert finom lett, és a leve teljesen átjárta a húst. A másik módosítás pedig a fűszersó. Az eredeti recept ugyani...

A babona szerint az év utolsó napján malacot kell enni. Sajnos malac éppen nem volt kéznél, de a fagyasztó szekrénybe pillantva láttuk, hogy szinte könyörög odabent egy szép nagy darab sertéskaraj a feldolgozásért. Ezért úgy döntöttünk az én egyetlenemmel, hogy idén Szilveszterre sertéskarajt fogunk enni. Már csak az volt a kérdés, hogy milyen formában.

Ekkor ugrott be a drága feleségemnek, hogy ő még anno kivágott egy karajos receptet az egyik főzőcskés újságjából. Gyorsan megkereste, majd - miután kiderült, hogy minden van itthon, ami kell hozzá - nekiláttunk az elkészítésének, amit cseppet sem bántunk meg, mert a végeredmény nagyon finom lett annak ellenére, hogy a recepten módosítottunk egy keveset. Az eredeti szerint ugyanis nincsen benne paradicsom. Mi azonban annyira szeretjük - főleg az én egyetlenem -, hogy gondoltuk, kipróbáljuk. Ez jó ötlet volt, mert finom lett, és a leve teljesen átjárta a húst. A másik módosítás pedig a fűszersó. Az eredeti recept ugyanis előre gyártott bolti fűszersót írt (direkt nem reklámozom név és márka szerint), de mivel azokban csak só, ízfokozó, tartósító, és hasonló műanyagok vannak egy-két százaléknyi valódi fűszer mellett, úgy döntöttem, magam keverem ki a fűszersót. Ez is jó ötletnek bizonyult, mert nagyon finom lett...

Hozzávalók a szilveszteri karajhoz:
  • 2 db paradicsom
  • 1-1,5 kg karaj csont nélkül
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 szál Gyulai kolbász
  • 15 dkg kolozsvári szalonna
  • 2-3 evőkanál mustár
  • 2-3 mokkáskanál házi ételízesítő
Hozzávalók a fűszersóhoz:
  • két csipet morzsolt rozmaring
  • két csipet morzsolt kakukkfű
  • két csipet szárított petrezselyem
  • egy csipet szárított majoranna
  • két csipet fokhagymasó
  • 1 mokkáskanál konyhasó
  • ízlés szerint őrölt bors
Szilveszteri karaj gazdagon elkészítése:

Vegyünk elő egy hőálló sütőtálat. Béleljük ki úgy alufóliával, hogy majd a húst teljesen be tudjuk vele takarni.  A sertéskarajt vagdossuk be keresztbe nagyjából másfél centis szeleteket képezve, de ne vágjuk át teljesen, csak háromnegyedig.

Ezt követően tegyük a kibélelt sütőtálba. A zöldségeket és a kolbászt karikázzuk fel. A szalonnából vágjunk téglalap alakú szeleteket. A karaj minden két szelete közé illesszünk be minden hozzávalóból egy-egy darabor (a kolbászból akár kettőt is lehet). Mire ezzel elkészülünk, a karaj hossza nagyjából a kezdeti hossz másfélszerese lesz. Hogy ne essen szét az egész sütés közben, a két végét tűzzük be hústűvel. Ha megvagyunk ezzel, akkor keverjük ki a hozzávalókból a fűszersót, majd vékonyan szórjuk meg vele a húst. Erre hintsünk házi ételízesítőt, majd legvégül kenjük be egyenletesen mustárral az egészet. Öntsünk alá 1.5-2 dl vizet. Ha maradt meg alapanyag (szalonna, paradicsom, hagyma, kolbász), akkor ezeket nyugodtan dobáljuk be mellé. Takarjuk be az alufóliával, és mehet is a 200 fokos sütőbe, ahol nagyjából másfél óra alatt megpuhul. Ekkor vegyük ki, szedjük le róla az alufóliatakarást, és tegyük vissza még 25-30 percre, hogy szépen megsüljön a teteje...

Ha készen van, akkor ferdén szeletelve lehet tálalni rizzsel, burgonyával, vagy majonézes salátákkal. Mindenhogyan finom és kiadós étel lesz az év utolsó napjára... mindenkinek jó étvágyat kívánunk hozzá. :-)

Terjesztés: ha elviszed a receptet, kérlek jeleníts meg egy hivatkozást, hogy itt találtad. Köszönöm előre is. 💚 Nyilván te sem szeretnéd, hogy csak úgy elvigyék a munkádat szó nélkül, miközben te több órát dolgoztál vele! A képeket pedig kérlek, csak egészében használd fel, ne vágd le róla a logókat, mert szerzői jog védi őket. Legyünk egymásra tekintettel! 😊

Megjegyzések

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett fényképek az általunk ténylegesen elkészített ételekről, vagy azok fázisairól készültek. A képeket szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett receptek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2013- www.eztfaldfel.hu