Már korábban kelt bejegyzéseink némelyikében írtunk arról, hogy első gyermekünk születése okán nálunk töltött két hetet a feleségem édesanyja. Ez idő alatt jobbára ő látta el a konyhai teendőket, és egyik alkalommal valami nagyon gyors ebédet kellett összehoznia. Akkor rukkolt elő ezzel a zöldséges spagettivel, ami tényleg nagyon gyors. Alig több, mint fél óra alatt elkészíthető, ugyanakkor nagyon finom és laktató. Akkor nem tudtuk lefotózni a folyamatokat, mert nem volt rá idő.
Azonban azóta eltelt több, mint egy hét, és az én drágám annyira megkívánta ezt a finomságot, hogy el kellett, hogy készítsem neki egy zöldségleves kíséretében. Ő pedig vállalta, hogy eközben süt valami újat, valami finomat. Így lett az ebéd zöldségleves
zöldséges spagettivel és
almás-vaníliakrémes piskótával. :-) Ezúttal alig pár fajta zöldséggel készítettük - mert a feleségem le van tiltva elég sokféle zöldségről köztük minden "K" betűsről, és minden hüvelyesről a szoptatás miatt, mivel ezek puffasztanak, és fájhat tőle a picur pocija -, de természetesen ízlés szerint bármilyen zöldséget bele lehet tenni. Igen, tudjuk, a zöldborsó is hüvelyes, de úgy gondoltuk ennyit csalhatunk... :-)
Hozzávalók a zöldséges spagettihez:
- fél fej brokkoli
- 3-4 db sárgarépa
- 2 db petrezselyemgyökér (fehérrépa)
- 25 dkg zöldborsó
- 250 ml habtejszín
- 1 gerezd fokhagyma (elhagyható)
- 1 mokkáskanál konyhasó
- 0.5 mokkáskanál bazsalikom
- 3 dl csapvíz a főzéshez
- 1 evőkanál étolaj
Zöldséges spagetti elkészítése:
Amennyiben minden zöldséget a fagyasztóból veszünk hozzá(mi így tettünk), akkor mehetnek egybe a lábasba a kanál étolajjal együtt. Ha a zöldségek frissek, akkor a sárgarépának jóval több idő kell, mint a többi zöldségnek, így ez esetben azzal kezdjük a dinsztelést, majd ha félig kész, jöhet a zöldborsó, és ha az is majdnem jó, jöhet a brokkoli. Mi itt a brokkoli majdnem minden részét felhasználjuk, mert úgyis pépesítve lesz az egész. csak kizárólag a nagyon kemény szár részét dobjuk ki (amúgy ez a recept kiválóan alkalmas a fagyasztóban megmaradt - akár töredezett, lemorzsolódott - zöldségek felhasználásához). Szóval, a kevés párolás után engedjük fel vízzel a zöldségeket, sózzuk meg, hintsük meg a bazsalikommal, nyomjuk bele fokhagymanyomóval a fokhagymát (ez elhagyható, saját adalék, az eredeti receptnek nem része), és főzzük készre. Amint ezzel megvagyunk, adjuk hozzá a habtejszínt - igen, jól olvastad, nem főző, hanem habtejszín - és forraljuk össze. Ezt követően zárjuk le alatta a tüzet, botmixerrel pürésítsük az egészet. Sós vízben főzzünk ki hozzá spagetti tésztát, és keverjük össze vele...
Tálaljuk forrón, a tetejére reszeljünk egy kevés sajtot. Nagyon finom, és rettentően gyors étel. Mindenkinek jó étvágyat kívánunk hozzá. :-)
Megjegyzések
Megjegyzés küldése