Francia saláta kicsit másképp (mexikói zöldségkeverékből)

A francia saláta - bár a most bemutatott recept nem éppen a klasszikus változat - az az étel, ami nálunk mára már majdhogynem elengedhetetlen kiegészítője a rántott húsoknak, és hát a minap is ezt ettük - tepsiben sütött rántott hús petrezselymes krumplival és majdnem francia salátával. A feleségem pedig - mint sok minden mást - ezt is remekül tudja elkészíteni. Olyannyira finom a majdnem francia salátája, hogy nem tud belőle annyit az asztalra tenni, hogy ne érzékeljük úgy, hogy ez már megint kevés lett. Természetesen ez most sem történt másként... :-) Hozzávalók a majdnem francia salátához: - 1 kg Mexikói zöldségkeverék - 200 g majonéz - 1 nagy doboz tejföl (~375 g) - ízlés szerint konyhasó, kristálycukor - ízlés szerint mustár - ízlés szerint paprika krém - csipetnyi őrölt fehér bors - egy evőkanál citromlé (elhagyható) Majdnem francia saláta elkészítése: A zöldségkeveréket enyhén sós vízben főzzük meg, majd a levet leöntve róla várjuk meg míg kihűl. A ...
A francia saláta - bár a most bemutatott recept nem éppen a klasszikus változat - az az étel, ami nálunk mára már majdhogynem elengedhetetlen kiegészítője a rántott húsoknak, és hát a minap is ezt ettük - tepsiben sütött rántott hús petrezselymes krumplival és majdnem francia salátával. A feleségem pedig - mint sok minden mást - ezt is remekül tudja elkészíteni.



Olyannyira finom a majdnem francia salátája, hogy nem tud belőle annyit az asztalra tenni, hogy ne érzékeljük úgy, hogy ez már megint kevés lett. Természetesen ez most sem történt másként... :-)

Hozzávalók a majdnem francia salátához:
- 1 kg Mexikói zöldségkeverék
- 200 g majonéz
- 1 nagy doboz tejföl (~375 g)
- ízlés szerint konyhasó, kristálycukor
- ízlés szerint mustár
- ízlés szerint paprika krém
- csipetnyi őrölt fehér bors
- egy evőkanál citromlé (elhagyható)

Majdnem francia saláta elkészítése:
A zöldségkeveréket enyhén sós vízben főzzük meg, majd a levet leöntve róla várjuk meg míg kihűl. A mártáshoz keverjük össze alaposan a többi összetevőt, majd öntsük a kihűlt zöldségekre, és alaposan keverjük össze. A mártást érdemes kicsit túl ízesíteni. Ez alatt arra gondolok, hogy ha a mártást pont  olyanra készítjük, ami ízlésünknek megfelel, akkor a zöldségek elveszik az ízét, hiszen az vízben főtt, jelentős mértékű a víztartalma, ami lazítja az ízt. Ezért legyen mustárosabb, sósabb, édesebb, stb. egy kicsivel, mint amilyenre a végeredményt szeretnénk. Ha megvagyunk vele, tegyük be a hűtőbe, és hagyjuk ott egy éjszakára, hogy az ízek kellőképpen összeérjenek. 



Megjegyzés:
Kapható a boltokban gyorsfagyasztott francia salátamix, de mi sosem azt vesszük hozzá, mert nem szeretjük a francia salátában az alma darabokat. Na puff! Ízlések és pofonok... :-) Mi sokkal jobban szeretjük a mexikói zöldségkeverékből, ezért mindig abból készíti az én drágám.. Amikor olyan kedvünk van, akkor teszünk bele apró kockákra vágott csemege uborkát is. A citromlé pedig opcionális. Mint a bevezetőben írtam, a feleségem remekül tudja elkészíteni, de ő például sosem rak bele citromlevet, és mégis ínycsiklandó az eredmény. Ha én készítem - nagyjából minden ezer évben egyszer, utoljára ez honfoglaláskor volt -,  akkor én rakok bele egy kanállal, mert én meg úgy tanultam, és úgy is remek íze van. Ez már egyéni ízlés dolga... :-)

Update 2013.11.05: a receptet eredetileg "francia saláta mexikói zöldségkeverékből" címmel tettük közzé, de felhívták a figyelmünket, hogy ha kihagyunk belőle egy-két alapvető összetevőt, akkor ez már nem nevezhető francia salátának. Ebben igazuk volt, ezért elnézést kérünk, és módosítjuk a címet. Mivel csak egy-két dolog hiányzik belőle, így ez már majdnem francia saláta... ezért úgy döntöttünk, ezt a salátánkat a "majdnem francia saláta" névre kereszteljük, mert a kiinduló alapja az volt... őszintén reméljük, hogy így már mindenki boldog! ;-)

Mindenkinek jó étvágyat kívánunk a majdnem francia salátához. :-)

Terjesztés: ha elviszed a receptet, kérlek jeleníts meg egy hivatkozást, hogy itt találtad. Köszönöm előre is. 💚 Nyilván te sem szeretnéd, hogy csak úgy elvigyék a munkádat szó nélkül, miközben te több órát dolgoztál vele! A képeket pedig kérlek, csak egészében használd fel, ne vágd le róla a logókat, mert szerzői jog védi őket. Legyünk egymásra tekintettel! 😊

Megjegyzések

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett fényképek az általunk ténylegesen elkészített ételekről, vagy azok fázisairól készültek. A képeket szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett receptek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2013- www.eztfaldfel.hu