Alig egy hete sikerült találnom egy japánbirs bokrot a Gellért-hegyen. Azon nyomban szüretelni kezdtem, mert már egy ideje ki akartam próbálni gyermekkorom egyik nagy kedvencét, a birsalmasajtot japánbirsből készítve.
A birsalmáról: "A birsalma az őszi időszak egyik legértékesebb termése, hiszen bőven tartalmaz C-vitamint, és emésztőrendszerünk, közvetve pedig immunrendszer működését is támogatja. Természetes pektinekben gazdag, mely szabályozza a vér cukor- és koleszterinszintjét, illetve bélgyulladás esetén is hatásos. Ezen kívül kiváló A-, B1-, B2-, B3- és E-vitamin-forrás, és gazdag ásványi anyagokban (réz, vas, kálium, foszfor) is. A B-vitaminok a szürke időszakban igencsak nagy szükségünk van, segítenek elűzni a rosszkedvet és a depressziót."
A
japánbirs nagyjából ugyanezekkel a tulajdonságokkal rendelkezik azzal a különbséggel, hogy ízében sokkal savanykásabb, kesernyésebb. Illata azonban aromásabb, mérete pedig jóval kisebb. Sokat olvastam már róla, és nagyon vártam azt a pillanatot, amikor találkozhatom ezzel a növénnyel. Hát ez most eljött... :-) Mivel a birsfélék rengeteg pektint tartalmaznak, nagyon jól kocsonyásodnak. Ezen tulajdonságuk révén kiváló birssajt készíthető belőlük, ezt kihasználva elődeink már igen régóta készítenek birsalmasajtot. Mi is ezt fogjuk most tenni tövises rokonával, a japánbirssel.
Hozzávalók a birsalmasajthoz japánbirsből:
- 1.5 kg japánbirs (megtisztítva ebből lesz kb 1 kg)
- 70 dkg kristálycukor
- fél csomag vaníliás cukor
- 1 db citrom leve
Birsalmasajt elkészítése:
A birseket mossuk meg, magozzuk ki, majd vágjuk kisebb darabokra. Tegyük egy lábasba, és engedjünk rá annyi csapvizet, amennyi éppen ellepi. Csavarjuk bele a citrom levét, ez megóvja az almákat a barnulástól. Gyújtsunk alá, és főzzük addig, míg meg nem puhul. Ezt követően vegyük le a tűzről, botmixerrel pépesítsük, majd adjuk hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot és főzzük addig, míg kocsonyás állagú nem lesz. Nekem ez nagyjából egy óra volt. Ezzel készen is vagyunk. Keressünk olyan edényt, amiben elfér. Tehetjük sütőpapírral kibélelt őzgerincformába is, vagy nagy tálcára vékonyan elterítve. Én negyedkilós margarinos dobozokba töltöttem, amiket előzőleg folpack fóliával béleltem ki. Mire teljesen kihűl, meg kell, hogy dermedjen. De ha nem lesz birsalmasajt állaga, akkor se búsuljunk. Tegyük a spájzba, és ahogy a víz lassan párolog ki belőle, egyre jobb lesz az állaga is... :-)
Mindenkinek kellemes időtöltést a konyhában... ;-)
UPDATE 2014.02.10. - Az alábbi képet éppen ma készítettem, így néz ki három hónappal később a birssajtunk. Kicsit ráncosabb, kicsit sötétebb. Állagra pedig leginkább, mint a gumi. Illata viszont fantasztikus... :-)
Ezen receptünk (is) - nagy örömünkre - megjelent az Erdélyi Konyha
lapcsalád
Boszorkánykonyha című lapjának I. évfolyam, 4. számában.
Miért szerepel mellette a keresésben a "cukor nélkül" megjegyzés?
VálaszTörlésPontosan hol olvasható, hogy cukor nélkül? Mer mi olyat biztosan nem írtunk sehol, ugyanis mi hiszunk abban hogy a cukor ellenség. Helyes életmódba belefér a cukor is mértékkel. Mi csak azt írtuk: tartósítószer nékkül. De az nincs is benne. :-)
Törlésa recept olyan egyszerű mintha nem is lenne.már főzésnél beállt, alig bírtam kikanalazni.nagyon finom.jobb mint a sima birs.kicsit több cukor kell.
VálaszTörlésSzia! Bár régen volt, hogy írtad ezt a kommentet, de sajnos én is régen jártam erre. Igazán örülök, hogy sikerélményt okozott a receptünk. :)
Törlés