A most következő receptet a Príma Konyha receptes újságból vágta ki a feleségem még valamikor régen. Azóta többször is szemezett vele, hogy elkészítse-e, de valahogy mindig másra esett a választásunk. Ma ez másképpen történt. Ma úgy úgy döntött, ezt fogja elkészíteni, mert elég finomnak - és ami sokkal fontosabb - gyorsnak és egyszerűnek látszott. Az egyszerűség fontos volt, mert mára több dolgot is terveztünk a konyhában (zöldségleves,
zöldséges spagetti), ugyanakkor a picurka (egy hónapos fiúnk) nem nagyon hagy időt arra, hogy mi zavartalanul eltöltsünk a konyhában akár egy fél napot is. :-) Persze ez így van rendjén, ehhez kell alkalmazkodnunk, amit eddig egészen jól csinálunk, szerintem. Szóval, nekiállt az én drágám a sütésnek, míg én magamra vállaltam a főzést. De a végeredmény persze az lett, hogy hol én segítettem neki, hol ő nekem. De hát így szép az élet párban. :-) A almás-vaníliakrémes piskóta elkészült végül. Már nagy izgalommal vártuk az eredményt, hiszen ilyet most először készítettünk.
Vagy az elvárásaink voltak túl nagyok, vagy nem tudjuk mi van, de az almás-vaníliakrémes piskóta nem hozta azt az érzést, amit vártunk tőle. Furcsa volt a fahéjas alma a kakaóporral megszórt vaníliakrémmel. :-) Azt nem mondanám, hogy rossz, de mindenképpen egy érdekes gasztro élmény, ami egy próbálkozást megért...
Hozzávalók az almás vaníliakrémes piskóta tésztájához:
- 6 db tojás
- 14 dkg kristálycukor
- 14 dkg finomliszt
- késhegynyi szódabikarbóna
- 1 csipet konyhasó
Hozzávalók az almatöltelékhez:
- 4 db közepes nagyságú alma
- 1 csapott kávéskanál őrölt fahéj
- 1 evőkanál porcukor
Hozzávalók a vaníliakrémhez:
- 2 csomag főzős vaníliapuding
- 8 dl tej
- 6 evőkanál kristálycukor
- 2 mokkáskanál vaníliás cukor
- 10 dkg vaj, vagy sütőmargarin
Almás vaníliakrémes piskóta elkészítése:
A tojásokat törjük fel, válasszuk szét a fehérjét a sárgájától. A fehérjéket egy csipet konyhasóval verjük kemény habbá, majd ebbe szórjuk bele a kristálycukrot. Ezzel verjük tovább, aztán egyenként keverjük bele a tojássárgákat is. Ha ez megvan, a szódabikarbónás lisztet apránként keverjük bele fakanállal. A masszát szilikonos sütőpapírral bélelt (nagyjából 25 cm * 35 cm-es) tepsibe öntjük, és félre tesszük. Az almákat meghámozzuk, kicsumázzuk, majd ízlés szerinti gerezdekre (mi egy almából nyolc gerezdet vágtunk) vágjuk. A fahéjat a porcukorral jól elkeverjük, és az almagerezdekkel összeforgatjuk. A fahéjas almákat szépen rásorakoztatjuk a piskótatészta tetejére, az sem baj, ha a szeletek egy kicsit takarják egymást. Ezt követően előmelegített sütőben 180-200 fokon 25 perc alatt készre sütjük. Végül a sütőből kivéve szellős helyen - hogy az almából a gőz szabadon távozhasson, különben ázott, ragacsos lesz a tészta - hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, kiszedjük a tepsiből, lefejtjük az aljáról a sütőpapírt. Tálcára tesszük úgy, hogy az almás fele legyen felfelé.
Megfőzzük a pudingot a tejből, a pudingporokból, és a kétféle cukorból. Hagyjuk hűlni, majd a szoba hőmérsékletű vajat vagy sütőmargarint beledaraboljuk, és végül robotgéppel az egészet jó habosra keverjük. Ezt a krémet egyenletesen az almás piskótára kenjük. Ha elkészültünk, letakarva hűtőszekrénybe tesszük. Tálalás előtt szeleteljük, és a tetejét kakaóporral szórjuk. Mindenkinek kellemes nassolgatást kívánunk... :-)
Én kicsit másként készítem: A tepsit kivajazom, lisztezem , 4-5 db almát vékonyan felszeletelem és szétterítem a tepsi aljában. Fahéjas cukorral megszórom és ráöntöm a piskótát. Megsütöm. Ha kihűlt deszkára borítom, így az alma felül lesz. ( ami esetleg a tepsiben marad azt késsel felszedem és rákenem a többire ) Erre kenem a pudingos vaj krémet. A tetejére bőven csokit reszelek. Lehűtve nagyon finom.
VálaszTörlésSzia! Úgy is biztosan nagyon finom lehet. .-)
Törlés