Pár napja tettük közzé
házi készítésű savanyú káposztánkról szóló cikkünket. Abban írtuk, hogy a hordóba került egy darab nyári alma is. Amikor káposzta készen lett, és nekiálltunk feldolgozni (zacskókba, üvegekbe tölteni), előkerült az alma is. Felvágtuk, megkóstoltuk, és arra kellett rájönnünk, hogy bizony a káposztával savanyított alma nagyon finom...
Aztán amikor a zacskókba, üvegekbe való töltögetéssel végeztünk, és megmaradt több, mint négy liter káposztalé, akkor jött az ötlet - mivel ez a lé még erjedésben volt -, hogy vágok fel almát, és teszek el káposztalében. Így is történt. Fogtam néhány almát, megmostam, kicsumáztam, majd gerezdekre vágtam. Belepakoltam egy üvegbe, majd felöntöttem a savanyú káposztáról megmaradt lével, és szoba hőmérsékletű helyiségbe raktam. Ez nagyjából egy hete (2013.10.23) történt. Ma megkóstoltam az almát, és mondhatom, remek lett. Csak ajánlani tudom mindenkinek, akinek van felesleges káposztaleve. Miután elkészült, kiszedtem belőle az összes almát egy tálba. Figyelem: az alma a levegőn elkezd megbarnulni még így is, így jó sietni. :-) A lét hagytam ülepedni egy pár percet. Ez alatt lerakódott az aljára a barna élesztőréteg. Az almát a végleges helyéül szolgáló üvegbe pakoltam, majd óvatosan - hogy az élesztőréteg ne keveredjen bele ismét - felöntöttem az üveget a lével...
Hozzávalók:
- a kívánt mennyiségű alma (a megmaradt lé függvényében bármilyen nem kásás fajta megfelel)
- savanyú káposztáról megmaradt lé
Fontos: a lé forrásban van, ezért a kész üveggel vagy tartsuk hűtőben, vagy valamilyen módon állítsuk le a biológiai folyamatot. Ehhez használhatunk tartósítószert vagy borként.. de mi inkább a vegyszermentes megoldást javasoljuk. Tegyük hűtőbe, ott a tejsavbaktériumok miatt eláll akár fél évig is... :-)
Figyelem: mivel a káposztalé erjedésben van, így folyamatosan széndioxid keletkezik, aminek a távozását biztosítani kell. Ezért az üveget ne zárjuk le, csak lazán tegyük a tetejére a fedelet. Az első napokban az alma cukortartalma miatt hirtelen forrás indulhat meg, ami erős habzással jár. Ez normális, de hogy ne legyen minden tiszta káposztalé, érdemes az üveget egy tálba állítani. Az oda kifolyt lét vissza lehet öntögetni az üvegbe.
Fontos továbbá: csak természetes módon erjesztett káposzta levével próbáltuk ki. Bolti vagy piaci káposztákat vagy nem természetes erjesztéssel készítik, vagy ha igen, akkor azokban a kereskedelmi forgalomba helyezés előtt leállítják (mondjuk borkénnel vagy egyéb tartósítószerrel) a biológiai folyamatokat, így egyáltalán nem biztos, hogy olyan lével is a várt eredményt kapjuk. Előfordulhat, hogy egyszerűen csak berohad.
UPDATE 2014.03.28: pontosan öt hónappal később ilyen szépen letisztult a leve (legutolsó fotó). Felbontottuk, és meglepő módon, ahogy levegőt kapott, ismét elkezdett pezsegni, azaz forrni. :-) Megkóstoltam, és igen csak rendesen átjárta az almát a savanyú káposzta leve, így kölcsönözve az alma gerezdeknek különleges ízt. A forrástól kicsit olyan pezsgős az egész, de ez mit sem változtat az évezhetőségén, sőt! Még így talán jobb is. Az pedig, hogy elkezdett pezsegni, és azóta is folyamatosan pezseg, azt jelenti számomra, hogy az üvegben még mindig, öt hónap eltelte után is egy élő dolog van, amitől csak még értékesebb az egész...
Szuper ötlet a káposztalében savanyított alma! Vajon körtével is érdemes lenne kipróbálni? Az alma pezsgős leve hűtve italként is fogyasztható?
VálaszTörlésFogyasztható a leve is igen, és persze, érdemes kipróbálni körtével is. Mi még nem próbáltuk, de ha van kedved... mesélj majd a tapasztalatokról. :)
TörlésSok jó ötletet találtam a savanyításhou
VálaszTörlés