Almás omlós fahéjjal

Almaszezon van. Nálunk is előtérbe kerültek az almás finomságok, ezért most is egy ilyet fogunk bemutatni. A receptet az édesanyjától kapta az én drágám, és úgy döntött, ma ezt fogjuk megsütni. Igazi társadalmi munka volt ez, mert míg én az almákkal bajlódtam, addig ő készre keverte a tésztát. Az első tésztát én nyújtottam ki, ő pedig belehajtogatta a tepsibe. Míg kinyújtotta a másikat, addig én kinyomkodtam az almát, és a tésztára pakoltam. És ez így ment addig, míg be nem került a sütőbe. Ez egy igaz almás "koprodukció" lett Medve módra. :-) Aztán egyszer csak kinyílt a sütő ajtaja, és rabul ejtett minket a fahéjas alma mennyei illata... reméljük, veletek sem lesz másként, ha elkészítitek. ;-) Hozzávalók az almás omlóshoz: - 1 kg alma - 50 dkg liszt - 15 dkg margarin - 1 csomag sütőpor - 26 dkg porcukor - 3 tojás sárgája - 2 evőkanál tejföl - 1 csomag vaníliás cukor - 2 mokkáskanál őrölt fahéj - 1 egész tojás a kenéshez Almás omlós elkészítés...
Almaszezon van. Nálunk is előtérbe kerültek az almás finomságok, ezért most is egy ilyet fogunk bemutatni. A receptet az édesanyjától kapta az én drágám, és úgy döntött, ma ezt fogjuk megsütni. Igazi társadalmi munka volt ez, mert míg én az almákkal bajlódtam, addig ő készre keverte a tésztát. Az első tésztát én nyújtottam ki, ő pedig belehajtogatta a tepsibe. Míg kinyújtotta a másikat, addig én kinyomkodtam az almát, és a tésztára pakoltam. És ez így ment addig, míg be nem került a sütőbe. Ez egy igaz almás "koprodukció" lett Medve módra. :-) Aztán egyszer csak kinyílt a sütő ajtaja, és rabul ejtett minket a fahéjas alma mennyei illata... reméljük, veletek sem lesz másként, ha elkészítitek. ;-)

Hozzávalók az almás omlóshoz:
- 1 kg alma
- 50 dkg liszt
- 15 dkg margarin
- 1 csomag sütőpor
- 26 dkg porcukor
- 3 tojás sárgája
- 2 evőkanál tejföl
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 mokkáskanál őrölt fahéj
- 1 egész tojás a kenéshez

Almás omlós elkészítése:
Az almát hámozzuk meg, és reszeljük le egy tálba. Ha megvagyunk, akkor keverjük össze 12 dkg porcukorral és a fahéjjal, majd hagyjuk állni. A lisztet, margarint, sütőport, a tojássárgáját, a tejfölt és 14 dkg porcukrot összegyúrjuk. A tésztát két részre osztjuk nagyjából 3:2 arányban. Először a nagyobbik lapot nyújtsuk ki, de úgy, hogy egy kicsivel hosszabb és szélesebb legyen, mint maga a tepsi. Ha megvagyunk, akkor tegyük bele a tepsibe (nem kell sem kivajazni, sem kibélelni semmivel), és amennyivel a tészta nagyobb, hajtsuk fel körben a tepsi falára a felesleget. Most jöhet az alma. Nyomkodjuk ki rendesen az almát, hogy minél kevesebb lé maradjon benne (hogy el ne áztassa a tésztát), és egyenletesen osszuk el a tepsiben. Ha ez is megvan, akkor a kisebbik tésztát is nyújtsuk ki. Ezt nyújthatjuk akkorára, mint maga a tepsi, mert itt már nem kell felhajtani majd semmit. Ha megvagyunk, akkor takarjuk be vele az almát, majd villával alaposan szurkáljuk meg. Az egy egész tojást keverjük el, majd kenjük meg vele a tészta tetejét. Ezt követően 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt süssük készre.


Most már nincs más dolgunk, mint felszeletelni és tálalni. Mindenkinek jó étvágyat ehhez a finomsághoz. :-)

Terjesztés: ha elviszed a receptet, kérlek jeleníts meg egy hivatkozást, hogy itt találtad. Köszönöm előre is. 💚 Nyilván te sem szeretnéd, hogy csak úgy elvigyék a munkádat szó nélkül, miközben te több órát dolgoztál vele! A képeket pedig kérlek, csak egészében használd fel, ne vágd le róla a logókat, mert szerzői jog védi őket. Legyünk egymásra tekintettel! 😊

Megjegyzések

Megjegyzés küldése

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett fényképek az általunk ténylegesen elkészített ételekről, vagy azok fázisairól készültek. A képeket szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett receptek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2013- www.eztfaldfel.hu