fokhagyma , főzelék , füstölt hús , lencse ,

Lencsefőzelék pirított fokhagymával és zöldségekkel

Nagyon szeretjük a lencsefőzeléket a feleségemmel, főleg ha jó sűrű, de azért még folyós. Amikor már annyira sűrű pép, hogy tornyot lehet belőle rakni a tányérra, azt már nem annyira kedvelem. Ezért mi mindig olyanra főzzük, hogy még éppen vízszintes legyen a teteje, ha tányérba szedjük. Persze, ha valaki sűrűbben szereti, akkor használjon kevesebb vizet a főzőléhez, vagy több lisztet a rántáshoz. 😊 Szeretjük füstölt hússal vagy szalonna bőrrel és sok zöldséggel annak ellenére, hogy a legtöbben a főzelékbe nem is raknak zöldséget. Legalábbis az ismeretségi körömben eddig meglepődtek azon, hogy rakunk bele zöldséget is. Amitől viszont igazán finom ez a főzelék, az a pirított fokhagyma. Én így tanultam a szüleimtől. Ez megint olyan dolog, amin sokan meglepődnek, pedig számomra ez a normális. A fokhagymát szeletekben megpirítjuk, és ez kerül a főzelékbe a rántással együtt. Ettől kap egy olyan kellemes ízt, ami nélkül én nem nagyon tudom elképzelni a lencsefőzeléket... 😁 ...

Nagyon szeretjük a lencsefőzeléket a feleségemmel, főleg ha jó sűrű, de azért még folyós. Amikor már annyira sűrű pép, hogy tornyot lehet belőle rakni a tányérra, azt már nem annyira kedvelem. Ezért mi mindig olyanra főzzük, hogy még éppen vízszintes legyen a teteje, ha tányérba szedjük. Persze, ha valaki sűrűbben szereti, akkor használjon kevesebb vizet a főzőléhez, vagy több lisztet a rántáshoz. 😊

Szeretjük füstölt hússal vagy szalonna bőrrel és sok zöldséggel annak ellenére, hogy a legtöbben a főzelékbe nem is raknak zöldséget. Legalábbis az ismeretségi körömben eddig meglepődtek azon, hogy rakunk bele zöldséget is. Amitől viszont igazán finom ez a főzelék, az a pirított fokhagyma. Én így tanultam a szüleimtől. Ez megint olyan dolog, amin sokan meglepődnek, pedig számomra ez a normális. A fokhagymát szeletekben megpirítjuk, és ez kerül a főzelékbe a rántással együtt. Ettől kap egy olyan kellemes ízt, ami nélkül én nem nagyon tudom elképzelni a lencsefőzeléket... 😁

Előkészületek: 20 perc Elkészítés: 40 perc Összesen ennyi idő: 60 perc Adag: 8 főre
Hozzávalók a lencsefőzelékhez:
  • 0.5 kg lencse
  • 3 szál kisebb sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa
  • 4 teáskanál házi ételízesítő, vagy Vegeta
  • 2 teáskanál só (Vegeta és sózott füstölt hús esetében óvatosan)
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 3-5 db babérlevél
  • 1 evőkanál 20 %-os ételecet
  • 1 mokkáskanál fűszerpaprika
  • 1 késhegynyi őrölt fehér bors
  • 4 evőkanál liszt a rántáshoz
  • füstölt hús, vagy füstölt szalonna bőr
  • étolaj a rántáshoz
Lencsefőzelék elkészítése:

A lencsét saját vizében tegyük oda főni. Adjuk hozzá a babérleveleket, a füstölt húst – vagy szalonna bőrt –, a zöldségeket, a házi ételízesítőt és a sót. Mivel az általunk készített házi ételízesítőnek csak 16% a sótartalma, így sózni is kell az ételt. A bolti ételízesítők esetében nagyjából 60-65% a sótartalom, így azokat nem kell már utólag sózni, inkább abba több zöldség kellene. Fedjük le fedővel, és főzzük addig, míg a lencse és a zöldségek is meg nem puhulnak. Ezt követően egy kisebb edényben, amiben a rántást szoktuk készíteni tegyünk étolajat és szeleteljük bele a fokhagyma gerezdeket, majd tegyük oda alacsony lángon pirítani, amikor szép szalmasárgák (fontos, hogy ne pirítsuk rögtön barnára, mert még a liszttel együtt is sülni fog, és ha megég, megkeseríti a rántást, és ezzel az egész ételt is), akkor tegyük rá a lisztet, és pirítsuk meg azt is. Vegyük le a tűzről, keverjük bele a fűszerpaprikát és az őrölt fehér borsot. Aki paprikásabban szereti, az tehet bele több paprikát is, aki nem szereti, akár ki is hagyhatja. A fehér bors helyett megfelel a fekete is, de a fehéret szeretjük, mert az kevésbé irritálja a gyomrot.

Ha a rántás kész, akkor rántsuk be vele az ételt, majd pár percig még forraljuk. Tegyük bele az egy evőkanál ecetet, keverjük el alaposan, majd zárjuk le alatta a tűzet. Tálaljuk friss kenyérrel. Aki szereti, tejföllel is ízesítheti. Mindenkinek jó étvágyat kívánunk a pirított fokhagymás lencsefőzelékhez. 😊

Megjegyzés:

Ha valaki nem házi ételízesítőt használ, akkor a só igénye nagyobb lesz, valamint akkor érdemes rakni bele egy kevéske petrezselyemzöldet és egyéb zöld fűszereket ízlés szerint. Ha valaki elkészítette a házi ételízesítőt, és azt használja hozzá, akkor nem kell külön zöld fűszer bele. Persze ettől még lehet rakni... 😉

Terjesztés: ha elviszed a receptet, kérlek jeleníts meg egy hivatkozást, hogy itt találtad. Köszönöm előre is. 💚 Nyilván te sem szeretnéd, hogy csak úgy elvigyék a munkádat szó nélkül, miközben te több órát dolgoztál vele! A képeket pedig kérlek, csak egészében használd fel, ne vágd le róla a logókat, mert szerzői jog védi őket. Legyünk egymásra tekintettel! 😊

Megjegyzések

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett fényképek az általunk ténylegesen elkészített ételekről, vagy azok fázisairól készültek. A képeket szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett receptek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2013- www.eztfaldfel.hu