Ami most következik, az egy régi magyar étel lesz kicsit felturbózva. A tepsis krumpli már a gyerekkoromban is az egyik kedvenc ételem volt. Ennek az ételnek a nagyszerűsége az egyszerűségében rejlik, és abban, hogy a krumpli, a hagyma és a szalonna íze milyen jól harmonizál egymással. Ez az étel az igazi magyar konyha egyik alappillére volt a rakott krumplival együtt, de valahogy a feledés homályába veszett sokáig. A rendszerváltás a konyhákra is rányomta a bélyegét, és utat tört magának a modern konyha a sok-sok finomságával. De mint az lenni szokott, mikor már egyhangúvá és megszokottá kezd válni a modern, akkor bontja virágait a retro...
Manapság a gasztronómiában is kezd teret hódítani a retro. Elfeledett receptek kerülnek elő a padlásról, vagy épp a könyvespolc rejtett zugaiból kerülnek elő a nagymama régi receptjei. Ezeket leporolva, és sok esetben a modern konyha bizonyos elemeivel felújítva, feldobva kerülnek újra asztalainkra az olyan klasszikus finomságok is, mint jelen posztunk alapja: a tepsis krumpli...
Jómagam a konyhában kísérletező típus vagyok. Simán, minden lelkiismeret furdalás nélkül keverem össze a szezont a fazonnal, a divatosat az avittal. Eddig szerencsére ezt a feleségem és én is megúsztuk ételmérgezés és gyomorrontás nélkül. :-) Korábban már osztottam meg saját receptet veletek, most is egy hasonló következik, ugyanis a feleségem nem szereti, ha egy ételben túlzottan dominál a hagyma. Egyszer már készítettem tepsis krumplit együtt töltött éveink során, de akkor nem ízlett neki. Én viszont imádom, így ezzel valamit kezdeni kellett. Ugyanakkor tudom, hogy a lecsó az egyik kedvence - nekem is -, amiben azért valljuk be: elég domináns a hagyma (is). Ekkor támadt az ötlet, hogy mi lenne, ha kombinálnám a kettőt, és hogy még egy tripla csavar is legyen benne, megtűzdelném a most szezonális és istenien finom cukkinivel, mert ugye azt is imádja az én drágám, és hát mi lehetne fontosabb a gyomromnál, ha nem az ő boldogsága. Bár a szó tényleges értelmében itt nem lecsót használunk fel, de mégis ezt a nevet adtam neki, mert nagyon arra hajaz a recept... :-)
A tepsis krumpli cukkinis lecsóval hozzávalói 4 főre:
- 80 dkg krumpli
- 2 kisebb, zsenge cukkini
- 4 közepes paradicsom
- 2 fej vöröshagyma
- 2 TV paprika
- egy szál Gyulai szárazkolbász
- 200 g vékonyra szeletelt bacon szalonna
- konyhasó
- őröltbors
- Vegeta vagy
házi ételízesítő
- bazsalikom
- oregáno
- majoranna
A tepsis krumpli cukkinis lecsóval elkészítése:
Vágjuk karikákra a zöldségeket. A krumplit és a paprikát fél cetisre, a hagymát valamivel vékonyabbra, a többi zöldséget pedig valamivel vastagabbra. A hagymát egy serpenyőben pároljuk puhára. Vajazzunk ki egy sütőtálat, majd kezdjük el belepakolni a sok finomságot. Kezdjük a sort a krumplival, majd jöhet a cukkini, erre a párolt hagyma, arra pedig a paradicsom és a paprika. A zöldségeket soronként fűszerezzük meg. A krumplira kis majoranna, só, esetleg vegeta, a cukkinire szintén, a paradicsomra a kötelező bazsalikom, míg a hagymára mehet egy kis oregánó is. A tetejére jöhetnek kolbász karikák. Ha még maradt a hozzávalókból, és az edény is elég magas, akkor lehet még rétegezni. Mi most kisebb, de magasabb sütőtálba raktuk szándékosan, hogy mindenből több sor is legyen. :-) Ha elfogytak a zöldségek és a kolbász, akkor az egészet takarjuk be a szeletelt baconnel.
Takarjuk le a tálat, majd tegyük előmelegített sütőbe, ahol 40 perc alatt 200 fokon puhára főzzük az egészet, majd az edény fedelét eltávolítva visszatesszük kb. 10 percre, hogy a teteje szépen megpiruljon. Ezzel készen is lennénk. Tálalhatjuk magában, mint a tepsis krumplit, de akinek így kevés lenne, az teheti sült húsok mellé köretnek. Egy jó sült oldalassal például kiváló. :-)
Ez az étel nem éppen egy manapság divatos "update" elemózsia, de ha valaki odafigyel a táplálkozására, annak néha bele kell, hogy férjen egy ilyen is...
Mindenkinek jó étvágyat kívánunk!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése