Levendulás sárgabaracklekvár tartósítószer nélkül

Mint azt tegnapi posztunkban írtuk, Törökbálinton voltunk szedd magad sárgabarack akción, ahol olyan olcsón jutottunk ehhez a mézédes finomsághoz, hogy rögvest 18 kilót szedtünk. Ebből készült sárgabarackbefőtt és kétféle lekvár is. Tegnap a natúr sárgabaracklekvár ról írtam, ma a levendulás változatot mutatnám be, aminek elkészítése nagyjából ugyanúgy történik, csak kell hozzá még morzsolt levendulavirág is. Szeretjük a levendulát, és mivel sikerült magam betakarítani abból is egy nagyobb mennyiséget, így most rengeteg van abból is. És mivel a levendulának az illata is csodálatos, és az íze sem elhanyagolható, szeretem többféle ízzel is kipróbálni. Most a sárgabarack on volt a sor... Na de akkor jöjjön a levendulás sárgabaracklekvár tartósítószer nélküli receptje. Az itt leírt mennyiségből nekem 3 db 370 ml-es üveggel lett. Hozzávalók a levendulás sárgabaracklekvárhoz: - 1 kg sárgabarack (ez már a mag nélküli súly) - 25 dkg kristálycukor - 1 evőkanál szárított levendul...
Mint azt tegnapi posztunkban írtuk, Törökbálinton voltunk szedd magad sárgabarack akción, ahol olyan olcsón jutottunk ehhez a mézédes finomsághoz, hogy rögvest 18 kilót szedtünk. Ebből készült sárgabarackbefőtt és kétféle lekvár is. Tegnap a natúr sárgabaracklekvárról írtam, ma a levendulás változatot mutatnám be, aminek elkészítése nagyjából ugyanúgy történik, csak kell hozzá még morzsolt levendulavirág is. Szeretjük a levendulát, és mivel sikerült magam betakarítani abból is egy nagyobb mennyiséget, így most rengeteg van abból is. És mivel a levendulának az illata is csodálatos, és az íze sem elhanyagolható, szeretem többféle ízzel is kipróbálni. Most a sárgabarackon volt a sor...

Na de akkor jöjjön a levendulás sárgabaracklekvár tartósítószer nélküli receptje. Az itt leírt mennyiségből nekem 3 db 370 ml-es üveggel lett.

Hozzávalók a levendulás sárgabaracklekvárhoz:
- 1 kg sárgabarack (ez már a mag nélküli súly)
- 25 dkg kristálycukor
- 1 evőkanál szárított levendulavirág

Előkészületek:
Az üvegeket a lapkákkal együtt mossuk el alaposan mosogatószerrel, majd többször is öblítsük ki. Ezt követően tegyük őket száraz, tiszta konyharuhára, és hagyjuk őket megszáradni. Nem törölgetjük el!

Levendulás sárgabaracklekvár elkészítése:
A sárgabarackokat mossuk meg, magozzuk ki, majd turmixgépben pépesítsük. Mi nem szoktuk meghámozni, mert a sárgabaracknak a héja nem vastag, hamar megfő, és a turmixgépes pépesítés miatt nem is lesz darabokban a lekvárban. A pürésített gyümölcshöz adjuk hozzá a kristálycukrot, majd tegyük oda főni. Forrástól számítva legalább harminc percet főzzük. Innentől bármikor üvegekbe rakhatjuk. A főzési idő csupán attól függ, ki milyen sűrű lekvárt szeretne. Ha elérte a kívánt sűrűséget, akkor adjuk hozzá a levendulavirágot, és ezzel még főzzük pár percig.

A kész lekvárt minél előbb szedjük üvegekbe, és azonnal zárjuk le őket, csomagoljuk újságpapírba, és tegyük száraz dunsztba, hogy ott hűljön ki szépen lassan. Ha kihűltek az üvegek, akkor ellenőrizzük, hogy mindegyiknek homorú-e a teteje. Ha nem, akkor nem zár rendesen a tető. Az ilyen üvegeket tartalmát vagy pár napon belül fogyasszuk el, vagy szedjük ki az üvegből, forraljuk fel ismét, és megint zárjuk le, dunsztoljuk...

Mindenkinek jó szórakozást kívánok a lekvárfőzéshez. :-)

Terjesztés: ha elviszed a receptet, kérlek jeleníts meg egy hivatkozást, hogy itt találtad. Köszönöm előre is. 💚 Nyilván te sem szeretnéd, hogy csak úgy elvigyék a munkádat szó nélkül, miközben te több órát dolgoztál vele! A képeket pedig kérlek, csak egészében használd fel, ne vágd le róla a logókat, mert szerzői jog védi őket. Legyünk egymásra tekintettel! 😊

Megjegyzések

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett fényképek az általunk ténylegesen elkészített ételekről, vagy azok fázisairól készültek. A képeket szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett receptek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2013- www.eztfaldfel.hu