Nincs is jobb egy jó adag házi eperlekvárnál, már persze annak, aki szereti. De mivel jelen posztunk azoknak szól, akik szeretik az otthon befőzött eperlekvárt, így ennek megfelelően fogjuk kezelni a témát. Emlékszem még kicsi gyerekkoromban mennyire imádtam a nagyi házi lekvárjait. Minden évben befőzött. És bár a házi eperlekvár nem szerepelt túl sűrűn a repertoárjában, azért néha ezzel a mennyei finomsággal is meglepett, és nagyon imádtam. Azóta persze sok idő eltelt. Én felnőttem, és a nagyi sincs már közöttünk, de egy valami örök maradt: az eperlekvár szeretete, ezért most megosztjuk veletek, mi hogyan is készítjük a házi eperlekvárunkat...
A piacokon még nagyon drága az eper, mert hogy még csak most kezdődik a szezonja. De a feleségemmel - leginkább ő - annyira rá voltunk már indulva az eperre, hogy nem is tudom kifejezni mennyire. Már nem emlékszem, melyikünk zseniális ötlete volt, hogy meg kéne nézni, Budapest környékén nincs-e
szedd magad eper akció. Szétnéztünk az interneten, és volt, így telefonáltunk egyet, leszerveztük, majd nekivágtunk a
szedd magad eperföldeknek...
A piaci/bolti árak egyharmadáért hirdették a finom gyümölcsöt. Így az elhatározásunkat hamarosan tett követte, és megszálltuk Budakalász eperföldjét, ahonnan 18 kg édes, érett, ízletes eperrel tértünk haza. Kicsit túlszedtük magunkat, de sebaj, gondoltuk, csak jobb epermérgezésben elhalálozni, mint végelgyengülésben. :-) Persze, akármennyit is ettünk meg, ez szerencsére nem következett be. Ellenben remek levárt fűzünk belőle. 8,5 kg szamócából lett
lekvár, nagyjából 4,5 kg a fagyasztóban végezte egészben. A többit pedig megettük...
Hozzávalók a házi eperlekvárhoz:
- 4 kg megtisztított eper
- 1 kg kristálycukor
- 2 csomag 3:1 dzsemfix (ez elhagyható, de erről majd később)
- 14 db 315 ml-es befőttes üveg lapkákkal együtt
Eperlekvár elkészítése házilag:
Első lépéskét alaposan mossuk ki, majd forrázzuk ki az üvegeket és a fedőket. Ha teszünk bele dzsemfixet - ezt a szót ebben a recepteb írjuk le először és utoljára -, akkor nem kell ennyire óvatoskodni, mert abban tartósítószer is van. Bár nem szeretjük a tartósítószereket, mivel ez volt életünk első saját készítésű
lekvárja, nem mertük kihagyni belőle, nehogy kárba vesszen esetleg több, mint nyolc kilogramm eper. Mint későbbi
lekvárfőzéseinkből kiderült, aggodalmunk alaptalan volt, így ezentúl nem használjuk...
Miután a epret alaposan megmostuk és lecsumáztuk (megszabadítottuk kis zöld gallérjától), mehetnek bele egy arra kijelölt fazékba. Öntsük rá a cukrot, és kezdjük el felfőzni. Aki használ dzsemfixet, az azt is tegye hozzá, de készüljön fel rá, hogy attól erős fehér habja lesz, amit érdemes leszedni róla, mert később sem oszlik el, benne lesz a kihűlt
lekvárban is, és rontja a kinézetét. Főzzük addig, amíg az általunk kívánt állagot eléri. Nekünk ez nagyjából harminc perc volt. Ezt követően elkezdhetjük megtölteni vele az üvegeket, majd még forrón zárjuk le azokat...
Aki dzsemfixet rakott bele, az már készen van, aki rászán egy kis száraz dunsztolásra időt, hogy tartósítószermentes eperlekvárja legyen, az az üvegeket csavarja újságpapírba, majd tegye paplanok alá, hogy ott hűljön ki szépen lassan. Mi erre a célra a franciaágyunk ágyneműtartóját használjuk. Az aljára le van terítve kétrét hajtva egy paplan, arra mennek az újságpapírba csomagolt üvegek, és arra pedig még takarók. Ebben hagyjuk legalább 24 óráig, de ha sok az üveg, akkor akár több nap is eltelhet mire kihűlnek teljesen.
Ez után kiszedhetjük, nedves ruhával letörölgethetjük az esetlegesen összemazgált üvegeket, és mehetnek szépen sorban a kamrába. Közben vizsgáljuk meg az üvegek fedelét. Ha valamelyik nem lett homorú, akkor az nem zárt rendesen, azt hamar el kell fogyasztani...
Mindenkinek jó étvágyat a finom házi eperlekvárhoz. :-)
Hali! A végeredmény jól néz ki, de legközelebb csak olyan epret szedjetek le, ami a csúcsáig piros. Ezek a félérettek még nem igazán zamatosak. Tetszik a megjegyzés a dzsemfixszel kapcsolatban. Én azért főzök lekvárt, hogy ne a bolti agyonvegyszerezett, kemikáliával teletömött szemetet egyem. Nem érhetem fel ép ésszel, hogy valaki dolgozik vele, és ugyanazt a mérgezett trutyit állítja elő otthon. Évek óta nem használok semmiféle fikszet meg tartósítót, a fejem tetejére sem állok, sőt még az üvegeket sem állítom fejre. Viszont nagyon forró üvegekbe teszem, kifőzöm a fedőket és alaposan kidunsztolom. Soha semmi nem romlik meg. Üdv. Kati.
VálaszTörlésKedves Kati!
TörlésMi minden évben olyan epret szedünk, amelyeken van még egy kicsike fehér rész. Ennek az oka, hogy szerintünk meg ilyenkor igazán ízes és zamatos. Szeretjük, hogy ilyenkor van még egy kis savanykás felhang az ízében, és ettől olyan harmonikus. A teljesen beérett eper szerintünk már nem olyan jó, túl édes... de úgy hiszem, ez egyéni ízlés kérdése. Minden esetre köszönjük a jó tanácsokat! :-)
4 kg eperből mennyi befőttesüvegnyi lekvár lesz?
VálaszTörlésA receptben le van írva. :)
TörlésNagyon szépek lettek a lekvárok, én is igy szoktam elkésziteni. Majerné Tünde
VálaszTörlésKedves Tünde! Köszönjük szépen az elismerő szavakat! :-)
Törlésminel erettebb a gyumolcs, annal kevesebb cukor kell bele.
VálaszTörlésKedves Attila! Ez a mennyiség a teljesen érett, zamatos szabadföldi eperhez lett mérve. Mi így szeretjük. ;-)
TörlésÉn most csináltam meg és nagyon jol sikerült
VálaszTörlésEnnek igazán örülünk. :)
Törlés