Klasszikus lapcsánka, tócsni, macok - régi magyar étel

A minap a gyerekkorunk nagy kedvenc ételeiről beszélgettünk, és akkor ugrott be, hogy az egyik kedvencem a nálunk csak macoknak hívott finomság volt. Ez annyira népi étel volt a régi időkben, hogy talán nincs is még egy magyar étel, aminek ennyiféle elkészítési módja és neve lenne attól függően, hogy az országnak éppen mely részén járunk. A teljesség igénye nélkül:  macok, lapcsánka, lepcsánka, recsege, lapótya, matutka, tócsni, toksa, cicege, tócsi, gánica, matutka, krumliprósza, görhöny, lapotyka, rösztike, harula, röstiburgonya, lepkepotyi, berét, bodag, cicedli, pacsni. Szóval, ahogy erről beszélgettünk, rájöttem, hogy igazából van már annak tizenöt éve is talán, hogy utoljára lapcsánkát ettem, ezért elhatároztam, hogy előkeresem emlékeimből - és rokonaimtól - a receptjét, aztán készítek egy jó adagot belőle. Így is lett... Lapcsánka, tócsni hozzávalói: - 50 dkg reszelt burgonya (nyers) - 2 db közepes méretű falusi tojás (az, amelyiknek olyan szép a sárgája) - ...
A minap a gyerekkorunk nagy kedvenc ételeiről beszélgettünk, és akkor ugrott be, hogy az egyik kedvencem a nálunk csak macoknak hívott finomság volt. Ez annyira népi étel volt a régi időkben, hogy talán nincs is még egy magyar étel, aminek ennyiféle elkészítési módja és neve lenne attól függően, hogy az országnak éppen mely részén járunk. A teljesség igénye nélkül: macok, lapcsánka, lepcsánka, recsege, lapótya, matutka, tócsni, toksa, cicege, tócsi, gánica, matutka, krumliprósza, görhöny, lapotyka, rösztike, harula, röstiburgonya, lepkepotyi, berét, bodag, cicedli, pacsni.

Szóval, ahogy erről beszélgettünk, rájöttem, hogy igazából van már annak tizenöt éve is talán, hogy utoljára lapcsánkát ettem, ezért elhatároztam, hogy előkeresem emlékeimből - és rokonaimtól - a receptjét, aztán készítek egy jó adagot belőle. Így is lett...

Lapcsánka, tócsni hozzávalói:
- 50 dkg reszelt burgonya (nyers)
- 2 db közepes méretű falusi tojás (az, amelyiknek olyan szép a sárgája)
- 2 gerezd fokhagyma
- 25 dkg liszt
- 1-1,5 dl tej (legalább 2,8%-os, de jobb az igazi termelői tej, ami akár 4,4%-os is lehet)
- konyha só
- őrölt bors
- olaj a sütéshez


Lapcsánka, tócsni elkészítése:
A burgonyát hámozzuk, majd mossuk meg alaposan. Reszeljük egy tálba, majd reszeljük hozzá a két gerezd fokhagymát. Ez utóbbit reszelés helyett fokhagymanyomóval is beletörhetjük. :-) Ezután keverjük bele a két tojást, a lisztet, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd az így kapott jól elkevert pépet hagyjuk állni 20-25 percet, hogy érjen kicsit.

Serpenyőben melegítsünk kevés olajat, abba tegyünk kisebb merőkanállal kis pogácsákat, majd a kanállal kicsit lapogassuk meg őket, hogy olyan fél centis vastag lepények legyenek. Ez után süssük mindkét oldalát szép pirosas barnára, de vigyázzunk, hogy ne égessük meg. Ha megsültek, szedjük ki papírtörlővel bélelt edénybe, hogy ne maradjon rajta sok olaj.

Forrón a legfinomabb. Lehet natúrban, vagy tejföllel megkenve is fogyasztani. Mindenkinek jó étvágyat ehhez az igazi magyar finomsághoz... :-)

Terjesztés: ha elviszed a receptet, kérlek jeleníts meg egy hivatkozást, hogy itt találtad. Köszönöm előre is. 💚 Nyilván te sem szeretnéd, hogy csak úgy elvigyék a munkádat szó nélkül, miközben te több órát dolgoztál vele! A képeket pedig kérlek, csak egészében használd fel, ne vágd le róla a logókat, mert szerzői jog védi őket. Legyünk egymásra tekintettel! 😊

Megjegyzések

  1. Nekem anno ehhez a nagymamám meggyszószt készített......Isteni volt!!!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett fényképek az általunk ténylegesen elkészített ételekről, vagy azok fázisairól készültek. A képeket szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett receptek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2013- www.eztfaldfel.hu