A minap a gyerekkorunk nagy kedvenc ételeiről beszélgettünk, és akkor ugrott be, hogy az egyik kedvencem a nálunk csak macoknak hívott finomság volt. Ez annyira népi étel volt a régi időkben, hogy talán nincs is még egy magyar étel, aminek ennyiféle elkészítési módja és neve lenne attól függően, hogy az országnak éppen mely részén járunk. A teljesség igénye nélkül:
macok, lapcsánka, lepcsánka, recsege, lapótya, matutka, tócsni, toksa, cicege, tócsi, gánica, matutka, krumliprósza, görhöny, lapotyka, rösztike, harula, röstiburgonya, lepkepotyi, berét, bodag, cicedli, pacsni.
Szóval, ahogy erről beszélgettünk, rájöttem, hogy igazából van már annak tizenöt éve is talán, hogy utoljára lapcsánkát ettem, ezért elhatároztam, hogy előkeresem emlékeimből - és rokonaimtól - a receptjét, aztán készítek egy jó adagot belőle. Így is lett...
Lapcsánka, tócsni hozzávalói:
- 50 dkg reszelt burgonya (nyers)
- 2 db közepes méretű falusi tojás (az, amelyiknek olyan szép a sárgája)
- 2 gerezd fokhagyma
- 25 dkg liszt
- 1-1,5 dl tej (legalább 2,8%-os, de jobb az igazi termelői tej, ami akár 4,4%-os is lehet)
- konyha só
- őrölt bors
- olaj a sütéshez
Lapcsánka, tócsni elkészítése:
A burgonyát hámozzuk, majd mossuk meg alaposan. Reszeljük egy tálba, majd reszeljük hozzá a két gerezd fokhagymát. Ez utóbbit reszelés helyett fokhagymanyomóval is beletörhetjük. :-) Ezután keverjük bele a két tojást, a lisztet, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd az így kapott jól elkevert pépet hagyjuk állni 20-25 percet, hogy érjen kicsit.
Serpenyőben melegítsünk kevés olajat, abba tegyünk kisebb merőkanállal kis pogácsákat, majd a kanállal kicsit lapogassuk meg őket, hogy olyan fél centis vastag lepények legyenek. Ez után süssük mindkét oldalát szép pirosas barnára, de vigyázzunk, hogy ne égessük meg. Ha megsültek, szedjük ki papírtörlővel bélelt edénybe, hogy ne maradjon rajta sok olaj.
Forrón a legfinomabb. Lehet natúrban, vagy tejföllel megkenve is fogyasztani. Mindenkinek jó étvágyat ehhez az igazi magyar finomsághoz... :-)
Nekem anno ehhez a nagymamám meggyszószt készített......Isteni volt!!!
VálaszTörlésBiztosan finom lehet úgy is... :-)
Törlés