édes sütemény , karácsony , méz , mézeskalács ,

Mézeskalács, ahogy mi készítjük...

Pár éve már nem készítettem mézeskalácsot, de most felkerült a karácsonykor elkészítendők listájára, úgyhogy valamelyik reggel nekiláttunk a férjemmel, hiszen úgyis állnia kell a tésztának egy éjszakát, akkor valószínű nem baj, ha kicsit többet is áll (tényleg nem volt baj) . Megkértem a férjemet, hogy szedje elő nekem a Klarstein gépet , mert most nincs kedvem kézzel gyúrogatni. (Sajnos kicsi a konyhánk, ezért mindig mindent el kell pakolni... na de dolgozunk azon, hogy jó irányba változzanak a dolgok.) Az én drága férjem elő is kapta a konyhagépet, aminek a keverőtáljába simán belefértek az alapanyagok. Bekapcsoltuk a gépet, én pedig leültem kicsit pihenni, miközben gyönyörködtem benne, hogy de jó, megcsinálja helyettem! 😊 Nem kellett neki, csak pár perc... ezen felbuzdulva, a férjemmel összenéztünk, hogy akkor sütünk még valamit? Hát miért ne? Nem ragozom, még kétfajta tésztát gyúrattunk össze ezzel a fantasztikummal, csak arra nem gondol

Pár éve már nem készítettem mézeskalácsot, de most felkerült a karácsonykor elkészítendők listájára, úgyhogy valamelyik reggel nekiláttunk a férjemmel, hiszen úgyis állnia kell a tésztának egy éjszakát, akkor valószínű nem baj, ha kicsit többet is áll (tényleg nem volt baj). Megkértem a férjemet, hogy szedje elő nekem a Klarstein gépet, mert most nincs kedvem kézzel gyúrogatni. (Sajnos kicsi a konyhánk, ezért mindig mindent el kell pakolni... na de dolgozunk azon, hogy jó irányba változzanak a dolgok.) Az én drága férjem elő is kapta a konyhagépet, aminek a keverőtáljába simán belefértek az alapanyagok.

Bekapcsoltuk a gépet, én pedig leültem kicsit pihenni, miközben gyönyörködtem benne, hogy de jó, megcsinálja helyettem! 😊 Nem kellett neki, csak pár perc... ezen felbuzdulva, a férjemmel összenéztünk, hogy akkor sütünk még valamit? Hát miért ne? Nem ragozom, még kétfajta tésztát gyúrattunk össze ezzel a fantasztikummal, csak arra nem gondoltunk, hogy ezeket ki is kellesz sütni... 😁 De így lett ischler tésztából Mikulás csizma sütink, és linzerünk is. Azonban ez itt most a mézeskalácsról szól, úgyhogy íme a recept:

Előkészületek: 40 perc Elkészítés: 60 perc Összesen ennyi idő: 100 perc Adag: kb. 60 db
Hozzávalók a mézeskalácshoz:
  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg méz
  • 10 dkg cukor
  • 5 dkg vaj
  • 2 tojás sárgája
  • fél evőkanál szódabikarbóna
  • negyed deciliter tej
  • fél csomag mézeskalács fűszerkeverék
  • pici kávétejszín
  • 1 tojás sárgája
Mézeskalács elkészítés:

A lisztet, mézet, cukrot, vajat, tojássárgáját, és a fűszerkeveréket egy tálba beletesszük. A negyed deci tejbe elkeverjük a szódabikarbónát, és hozzáöntjük a többi hozzávalóhoz. Az egészet összegyúrjuk, és folpack fóliába csomagolva egy éjszakára hűtőszekrénybe tesszük.

Másnap elővesszük, kinyújtjuk, kiszúrjuk a formákkal a tésztát, sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk őket, megkenjük kávétejszín és tojássárgája keverékkel, és 150-160 fokos előmelegített sütőben készre sütjük. Ez nálunk kb. 8-10 perc volt. Érdemes nagyon figyelni a tésztára, mert könnyen megéghet a teteje. Ha kihűlt, akkor tetszés szerint díszítsük a mézeskalácsokat. 😀 Mi vettünk dekor tollakat, és azzal rajzoltunk rá.

Én nem igazán tudok rajzolni (pálcikaember-szint), de itt a mézeskalács dekorálással nagyon jól elvoltunk. A férjem is, és én is egyiket díszítettük a másik után. Csak bele kell rázódni, aztán megy már magától. 😍

Terjesztés: ha elviszed a receptet, kérlek jeleníts meg egy hivatkozást, hogy itt találtad. Köszönöm előre is. 💚 Nyilván te sem szeretnéd, hogy csak úgy elvigyék a munkádat szó nélkül, miközben te több órát dolgoztál vele! A képeket pedig kérlek, csak egészében használd fel, ne vágd le róla a logókat, mert szerzői jog védi őket. Legyünk egymásra tekintettel! 😊

Megjegyzések

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett fényképek az általunk ténylegesen elkészített ételekről, vagy azok fázisairól készültek. A képeket szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett receptek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2013- www.eztfaldfel.hu