Szeretem a
bodzavirág illatát, ízét és aromáját. Készítettünk már belőle többféle finomságot is
(bodzaszörp, bodzavirágbor, bodzás házi joghurt, bodzavirágos puding), most pedig a bodzavirág-limonádén a sor. Az a legjobb a limonádékban, hogy friss alapanyagból készülnek főzés és tartósítás nélkül, így teljes mértékben benne maradnak a vitaminok, és az egészségünkre jótékony enzimek, ásványi anyagok...
A bodzavirág-limonádé elkészítése annyira egyszerű, hogy akár teljesen kezdő háziasszonyok is bátran vállalkozhatnak rá, és egy garantáltan finom és hűsítő, ugyanakkor nagyon egészséges italt tehetnek az asztalra. Mindenkinek csak ajánlani tudjuk a kipróbálását, aki alapjában véve szereti a bodzát...
Hozzávalók az bodzavirág-limonádéhoz:
- 6-8 szép nagy bodzavirág
- 3 liter víz
- 2 evőkanál
citromsav ízlés szerint, vagy 2 biocitrom ízlés szerint
- 3-4 evőkanál kristálycukor
(készülhet mézzel is)
Csak biocitrom héja alkalmas emberi fogyasztásra, mert a boltban kapható citrusfélék héját gomba- és baktériumölő szerekkel kezelik, amely eljárás következményeként a gyümölcs héja alkalmatlanná válik az emberi fogyasztásra. Ezért étkezési célra vagy a boltban kapható szárított reszelt tasakos citromhéjat használjuk, vagy megbízható forrásból származó biocitromot.
Minden bodza alkalmas emberi fogyasztásra? Nem, csak a fekete bodza. A mérgező rokona, a gyalogbodza nem fogyasztható. Az alábbi cikkből azt is megtudhatod, hogyan különböztessed meg őket: Fekete bodza - a misztikus gyógynövény
Bodzavirág-limonádé elkészítése: a bodzavirágokat nézzük át, hogy nincs-e rajtuk valami rovar. Ha van, óvatosan rázzuk le, nehogy az értékes virágpor odavesszen, mert könnyen kihullik a virágból. Ezt követően egy kancsóba engedjünk langyos vizet, áztassuk bele a bodzavirágokat, facsarjuk bele a citromok levét (vagy ha biocitromot vettünk, citromkarikákat is rakhatunk bele). Takarjuk le, és tegyük 6-8 órára hűvös helyre. Néha kavargassuk meg. Amikor már szép opálos színe van a limodánénak, szűrjük le (ha citromsavat használtunk, nem valódi citromot, akkor azt is most keverjük hozzá). Fogyasszuk frissen, kitűnő hűsítő! ;)
Nagyon szeretem a bodzalimonádét. Drága nagymamám gyakran csinált gyermekkoromban. De az nem mostanában volt.
VálaszTörlésSzeretnék magam is készíteni, sajnos ahogy a leírásokat olvasom, ennek nálam technikai akadálya van. Kicsi a hűtőm, nem tudok betenni 5 literes dunctos üveget állítva úgy, hogy a polcot és többi tartalmat ne kelljen kivenni.
(Nagyobb hűtőt emiatt nem vennék, mivel egyedül élek. Bízok benne, hogy a szomszédból Mici néni idén is megszán majd egy-két flaska bodzalével.)