Hozzávalók a házi meggyborhoz:
- 10 kg meggy
- 3+2 liter víz
- 2+1 kg kristálycukor
- 1 csomag élesztő
- 5 mokkáskanál citromsav
- 3 gramm borkén
Házi meggybor elkészítése:
Ha ez megvan, akkor lassan kevergetve a magok többsége feljön a tetejére, amit egy szűrőkanállal le is szedhetünk. Nem kell minden magot már most kiszedni, elég ha a nagy részétől sikerül megszabadulni. Ez után keverjük el a lében a citromsavat. Ennek a lényege a gyümölcs gyönyörű színének megőrzése, mert ennek híján hajlamos a barnulásra, és akkor veszít esztétikai értékéből, ráadásul az oxidáció során kicsit az íze is megváltozik. Na de visszatérve a lényeghez: amint jól elkevertük benne a citromsavat, takarjuk le egy konyharuhával a vödröt, és tegyük 20-25 fokos helyiségbe két-három napra előerjedni. Naponta legalább kétszer alaposan keverjük át, nehogy a tetején megfogja a penész.
A harmadik napon (ekkorra már kellemes alkoholos cefre szaga van, és a gyümölcshúsból szinte kiázott minden lé) le kell szűrni. Én erre a célra egy gyümölcsmosó szűrőtálat használtam. Ezen a gyümölcshéj nagy része és az összes mag fennakad, a lé viszont zavartalanul átfolyik. A szűrést követően (nekünk 9 liter levünk lett) keverjünk el benne két kilogramm cukrot teljes oldódásig, adjuk hozzá a megadott mennyiségből még hátra lévő két liter vizet (nekünk így lett 11 liter mustunk), majd mehet az erjesztő edénybe, ami esetemben egy 15 literes üvegballon, amit a nem régen kaptam az egyik kedves kollégámtól. Ha ez erjesztő edényben van, akkor jön az élesztő hozzáadása, ami lehet borászati fajélesztő, vagy sütőélesztő is akár. Én ez utóbbit szoktam használni, bár az "igazi" borászok szerint ez pancsolás. Az elmúlt évek során sok kedves ismerősöm kóstolta már a házi gyümölcsboraimat, de még egyik sem panaszkodott, sőt! Úgy itták, mintha utoljára innának az életben. Szóval, szerény véleményem szerint megfelel a sütőélesztő is.
Miután ezt hozzáadtuk, le kell zárni az üveget olyan módon, hogy a keletkező széndioxid távozni tudjon, de levegő ne juthasson az erjesztő edénybe. Erre a célra találták fel a borászati kotyogót, amelyet megvehetünk gazdaboltban, vagy borászati kellékeket forgalmazó üzletekben, de nem muszáj ebbe pénzt ölni. Elegendő az is, ha üveg szájába dugót dugunk, a dugón fúrunk egy legalább 1.5-2 cm átmérőjű lyukat, és ebbe beledugunk egy ugyanilyen keresztmetszetű PVC csövet, amelynek másik végét egy edény vízbe dugunk. Nekem nem volt dugóm az üveghez, én egy lufival oldottam meg ezt. De aki szélesebb szájú üveget használ, akár az alábbi cikkben leírt módon gumikesztyűvel is pótolhatja a borászati kotyogót. Ennek az egésznek a működése a következő: az alkoholos erjedés folyamán az élesztőgombák a cukrot bontják le alkoholra, és széndioxidra. A széndioxid először kiszorítja majd az üvegben lévő levegőt, majd szépen lassan elkezd maga a széndioxid is távozni. Ez bugyogó hangot ad a vízbe lógó csőből előtörve. A víz kiengedi a nyomás miatt a széndioxidot, de elzárja a levegő útját. Ha ezt nem tennénk, és az erjedés közben a készülő bor felszínét tartósan levegő érné, akkor a levegőben mindenhol ott lévő ecetbaktériumok elkezdenék a termelődő alkoholt lebontani vízzé és ecetsavvá, így a végén nem meggyborunk, hanem meggyecetünk lenne. Ezt meg nem szeretnénk...
Szóval, ebben az állapotban hagyjuk érintetlenül erjedni nagyjából 20-25 fokos helyiségben (ha borászati fajélesztőt használunk sütőélesztő helyett, akkor érdemes odafigyelni, hogy milyen élesztőt veszünk. Van ugyanis alsó- és felső erjesztésű is, és mindkettőnek már hőmérséklet tartomány az ideális). Naponta nézzünk rá a borra, és amikor már nem látunk buborékokat távozni a PVC csőből, akkor lezajlott a zajos, vagy másként mondva a főerjedés. Itt ennél a pontnál el kell döntenünk, hogy milyen bort szeretnénk (száraz, félszáraz, félédes, édes), mert attól függ a folytatás.
A fennmaradó 1 kg cukorból attól függően, mennyire akarjuk édesíteni a végeredményt adagoljunk a borhoz. Ha mindet hozzáadjuk, akkor egy kellemes, de nem túl szirupos édes desszertbort kapunk. Mi ezt szeretjük, így mi mindet hozzáadtuk. Azt a következőképpen végezzük. Lopóval, vagy gumicsővel szívjunk le a borból két liternyit, majd a kívánt mennyiségű cukrot keverjük el benne oldódásig. Öntsük vissza az erjesztő edénybe, majd zárjuk vissza a kotyogóval, és hagyjuk így erjedni még egy napot. Ez azért jó, mert újra beindul a zajos erjedés, és az újra aktiválódó élesztőgombák és nagy mennyiségű széndioxid kiöl minden károsat a borból, ami esetleg bekerülhetett a cukorral. Egy nap erjedés után szedjük le a kotyogót, majd jöhet a kénezés.
Aki száraz bort akar, az az előző bekezdést átlépve innen folytassa. A borból vegyünk le lopóval vagy gumicsővel nagyjából egy liternyit, majd abban keverjük el a megadott mennyiségű borként. Ezt öntsük vissza a borba, majd hagyjuk nyitva az erjesztő edényt, csak egy textillel takarjuk le, és hagyjuk így néhány napig, míg elkezd leülepedni a nagyja. Ezt szemmel jól fogjuk látni az edény alján. Ezt követően gumicsővel fejtsük le egy másik edénybe (ez az első lefejtés) úgy, hogy az alján lévő üledéket ne keverjük fel. Ha megvan, akkor ebben az edényben hagyjuk ülepedni nagyjából 10-15 napig.
Amikor szép tiszta, jöhet a következő lefejtés, és egyben a palackozás. Nekünk a végeredmény 1 db 5 literes demizson, és 6 db 0.75 literes (a 6. nincs a fotón, mert azt a fáradtságos munka jutalmaként megittuk) palack lett tele, de mi a boros üvegekbe simán beletöltöttünk 0.8 litert. Nagyon finom bor lett, csak vigyázni kell vele, mert itatja magát, és az ember nem érzi az erejét. Egyszer csak azt veszi észre, hogy a lába már nem engedelmeskedik... :-)
Mindenkinek kellemes meggyborkészítést kívánunk! :-)
Terjesztés: ha elviszed a receptet, kérlek jeleníts meg egy hivatkozást, hogy itt találtad. Köszönöm előre is. 💚 Nyilván te sem szeretnéd, hogy csak úgy elvigyék a munkádat szó nélkül, miközben te több órát dolgoztál vele! A képeket pedig kérlek, csak egészében használd fel, ne vágd le róla a logókat, mert szerzői jog védi őket. Legyünk egymásra tekintettel! 😊
Szia!
VálaszTörlésAz lenne a kérdésem, hogyha csak 2,5kg meggybor készítem akkor az élesztő és a bőrén is kevesebb?
Előre is köszönöm a választ!
Brigi
Szervusz! Igen, minden hozzávaló (még a víz is) mennyiségét arányosan csökkenteni kell. :)
TörlésKöszönöm szépen!
TörlésSzia!
TörlésÉn a meggyet egy textilen ár préseltem,és sajnos kapott egy kis mellékízt,olyan rongyíze van :( lehet ezen valahogy segíteni?
hát, ha szerencséd van, akkor kierjed belőle ez az íz. Mindig csak olyan textilt szabad használni, ami tiszta, nem volt még semmi másra használva, és nem volt mosószerrel/öblítővel mosva. Nekem erre a célra 100% pamut konyharuháim vannak, amiket csak a boroknál való kipréselésre használok, majd a végén kiöblítem, egy lábasba engedek vizet, teszek bele némi citromsavat, felforralom, és ebben kifőzöm a konyharuhát. Semmi tisztítószer. Ezután megszárad, és elteszem. Nem baj, ha foltos, tudom, mire használtam, és mitől olyan. Így nem lesz "íze" a rongynak...
TörlésA meggymagot nem szabad bennehagyni, mert ciánmérgezést okoz! Ismerek egy bácsit, aki emiatt halt meg.
VálaszTörlésMinden valamire való meggyborba tesznek tört meggymagot is. A meggymag elenyésző mennyiségben tartalmaz cianidokat, ahhoz egyszerre több tíz kilónyit kéne megenni csak pusztán a magból, hogy mérgező legyen. Történetesen a keserű mandula ízét is a cianidok adják, mégsem mondja senki, hogy ne együnk marcipánt, mert belehalunk. Pedig a marcipán alapanyaga a keserű mandula. :) A meggybor jellegzetes ízének kialakításában fontos szerepe van a mustba beletört magoknak is. :)
TörlésSzia! Érdeklődnék, hogy a már egyszer lefagyasztott gyümölcs is alkalmas bor készítésre? Mivel rengeteg meggyem van a hűtőben!
VálaszTörlésÜdv: Gyuri
Természetesen a lefagyasztott meggy is alkalmas bor készítésére. Bátran használd fel azt is! De csak akkor, ha semmilyen más módon nem lett tartósítva, csak fagyasztással. Ha tartósítószer is lett hozzáadva, akkor az gátolhatja az erjedést... Bocsi a kései válaszért. :)
TörlésSziaa a kotyogót mindegy hogy mikor rakom rá? vagyis ha a meggyet össze zúztam egy nagy befőttes üvegbe akkor már már rátehetem a kotyogót attól baj nem lesz? Előre is köszi válaszod
VálaszTörlésHa összezúzod a meggyet, akkor azt egy-két napig előerjeszteni kell. Addig levegő kell neki, csak textillel szabad letakarni. Ha idő előtt lezárod a levegőtől, akkor berohadhat. A kotyogót akkor kell kell rátenni, ha az erjedési folyamat bár láthatóan beindult. :)
TörlésÜdv! Az első lefejtés után a másik edényt mivel zárod le? Köszi
VálaszTörlésHa arra gondolsz, amikor már le van kénezve, akkor már csak textillel, hogy tudjon szellőzni a bor. Ekkor már megromlani, megecetesedni a borkén miatt nem fog. Ha arra gondolsz, amikor még adunk hozzá cukrot, és tovább erjesztjük, akkor ugyanúgy kotyogóval kell visszazárni, amíg erjed... remélem, tudtam segíteni. :)
TörlésSzia
VálaszTörlésNekem az lenne a kerdesem hogy a 3 gramm borken egyszeruen beszerezheto boraszati boltban? Es a 3 grammot csak beleontjuk is elkeverjuk ennyi?koszonom a valaszt elore is :)
A borkén egyszerűen beszerezhető. Szinte minden élelmiszer üzletben kapható, mert széles körben ismert tartósítószer. Szóval, nem muszáj borászati boltba menni. De természetesen ott is kapható. :-)
TörlésÜdv. Mit jelent, hogy egy csomag élesztő?
VálaszTörlésGondolom itt a fajélesztőre gondolsz, de rád hallgatva én sütoőélesztővel szeretném, abból is egy csomag kell? Köszönöm
Én a porított (szárított) sütőélesztőt szoktam használni, általában 8 grammos tasakokban árulják. Abból egy csomag egy kocka hagyományos sütőélesztőnek felel meg. De a szárítottat jobban szeretem. Igen, a 11 literhez nyugodtan mehet az egy csomag. :-)
TörlésHali! Mi van akkor ha nem rakok bele élesztőt?
VálaszTörlésAkkor teret engedsz a természet szeszélyeinek. Úgy is erjedésnek indul, nem lehet tudni, hogy a számtalan élesztőgomba törzs közül, melyik szaporodik el benne. Az alkoholtűrése nem mindegyiknek egyforma, így könnyen előfordulhat, hogy a folyamat hamarabb leáll, mint szeretnéd. Ezt nevezik vadélesztős erjesztésnek, ami a legtermészetesebb módszer, de egyben ennek van a legtöbb kockázata is. :-)
Törlés2 hete 3 napja forr egyfolytában ;)! Neked mennyi idő alatt ált le? Párhuzamosan egy időben csináltam mellé cseresznye bort is kevesebb cukorral kevesebb vízzel, de az 4-5 napig kotyogott aztán megállt. Ízre oké fokát nem néztem de mintha még nem lenne kész. Raktam bele cukrot és vissza raktam a demizsonba most áll majd 3 napja de semmi.Talán picit pezseg. Ötlet esetleg?
TörlésSzervusz! A forrási idő sok mindentől függhet. Egy a lényeg, hogy amíg forr, addig biztosan nincs baj. Ha már csak pezseg, akkor a folyamat lelassult, de még így is eltarthat hetekig is. A lassú erjedés folyamán alakulnak ki az igazi ízek. Nem feltétlen kell ilyenkor már hozzá plusz cukor, csak ha nem érzed elég erősnek. :-)
TörlésSzia! Azt szeretném megkérdezni, hogy a leszűrés után meddig fog tartani az "első" erjesztés?
VálaszTörlésSzervusz! Általában 10-12 nap a zajos erjedés. :-)
TörlésHogyan milyen módon adom hozzá az élesztőt? És ha több bort készítek ennek arányában adom hozzá az élesztőt?a fő erjesztés után amikor adom hozzá a cukrot azt feloldva mikor visszaöntöm elkell keverni a borban?
VálaszTörlésBele kell szórni a mustba, és elkeverni benne. Én úgy szoktam, hogy kiveszek a mustból egy liternyit, abba teszek még egy mokkáskanálnyi cukrot, elkeverem, és ahhoz adom az élesztőt. Várok egy jó fél órát, és mikor szépen felhabzott, beleöntöm a mustba. De elvileg elegendő az is, ha csak simán beleszórod a szárított (porított) élesztőt a mustba. Ha több bort készítesz, elvileg akkor sem kell több élesztő, de akkor érdemesebb tényleg a leírt módszer szerint egy kisebb mennyiségben szépen felszaporítani az élesztőt. Remélem, tudtam segíteni. :-)
Törlésszia! az lenne a kérdésem, hogy az így készült meggybor kb mennyi ideig tárolható? milyen hosszú lehet a "szavatossága"? előre is köszönöm a választ.
VálaszTörlésA benne lévő borkénnek köszönhetően elég sokáig eltartható. Nekem vannak még három éves házi boraim is, amik teljesen jók, semmi bajuk nincsen. Szóval elvileg évekig tarthatóak...
TörlésSzia! Azt szeretném kérdezni, hogy csak teljesen egészséges meggyből lehet csinálni? Úgy értem, a mienkben van itt-ott kis fehér kukac, azt a meggyet ne használjam? Köszönjük előre is a választ.
VálaszTörlésSzia! Borhoz nem baj, ha kukacos, de csak akkor nem baj, ha a kukac még nem tette teljesen tönkre a gyümölcsöt. Ránézésre legyen egészséges, ha szétszedsz egyet, akkor annak ellenére, hogy kukac van benne, még ne legyen barnás a belseje. Ha ilyen meggyed van, akkor nyugodtan dolgozd fel, csak mielőtt beélesztőzöd, szűrd le a lét rendesen, hogy abban már ne legyen kukac. és akkor ugyanolyan jó meggyborod lesz, mintha nem lett volna benne kukac sohasem. :-)
TörlésSzia Vili vagyok.Sok helyen kerestem cseresznyebor receptet,de nem igazán találtam.Tudnál ezzel kapcsolatban segíteni?Előlre is köszi.
VálaszTörlésCseresznyebort még nem készítettem, de az eljárás ugyanez lehet. Annyi a különbség, hogy a cseresznye kevésbé savas, ezért egy-két mokkáskanállal több citromsavat tennék a mustba. De most csak találgatok, egyszer majd készítek cseresznyebort, és akkor felteszem majd a receptjét is. :-)
TörlésSzia, az lenne a kérdésem, hogy miben és mennyire mennyire befolyásolja a megybort, ha benne hagyom a magot a szűrésig?
VálaszTörlésKöszönöm! Üdv.: András
Kedves András! Minél több mag van benne minél több ideig, annál kesernyésebb lesz a bor tőle.
TörlésÜdv
VálaszTörlésNekem a bor csak 3 napig kotyogott azóta nem,de látszik hogy pezseg mozog benne a lé.Az nembaj ha már nemkotyog?
Semmi baj, ha pezseg, akkor még forr. Nem baj az, ha nem akarja felrobbantani a ballont. :-)
TörlésSzia! Összetörtem a gyümölcsöt, hozzáadtam a citromsavat, lefedve tárolom immáron harmadik napja. A helyzet úgy alakult, hogy további három nap elteltével tudom folytatni a teendőket. Lehet ebből valami baj? Addig természetesen kavargatják, hogy ne penészedjen meg a teteje.
VálaszTörlésSzervusz! Semmi baj, annál jobban beerjed magától. A lényeg az lenne, hogy lazán, konyharuhával legyen letakarva, és naponta legalább egyszer legyen fakanállal vagy műanyag kanállal megkeverve.
TörlésNagyon szépen köszönöm a segítséget! :)
TörlésSzia én ugy értelmezem akkor kell hozáadni a cukrot másodjára ha már nem kotyog.vagy akkor amikor már abszolult nemforr??
VálaszTörlésKedves Gyula! Nem szabad megvárni, hogy teljesen leálljon a folyamat. Amikor a forrás kezd csitulni, akkor kell megkóstolni (ekkor még erősen pezsgős az íze), és utána cukrozni, ha még kell.
TörlésSzia egy olyan kerdesem lenne hogy az elso lefejtes utan amikor a borken benne van es varom h szep szine legyen ilyenkor ugye nem kell lefedni ill. hol kell tarolni milyen homersekleten?
VálaszTörlésAmikor már lekénezted, akkor nem kell légmentesen lezárni. Azonban valamilyen légáteresztő anyaggal érdemes letakarni, hogy jusson bele semmi. Tárolni hűvösebb helyen érdemes, mert ott nem jönnek rá annyira a muslicák. :-)
TörlésSzia!
VálaszTörlésBodzabor kapcsán már írtunk egymásnak, most viszont a meggybor miatt kereslek. 6 napig nem voltam a kotyogó meggybor közelében, és most, hogy megláttam, nem tudom, mi történt. Olyan, mintha kiforrt volna a demizsomból, a kotyogó tiszta rászáradt meggyhab, a kotyogó vize sem tiszta. De kotyog így is. Szerinted kellene aggódnom? 15 literes üvegben 14 liter van. Képet csináltam, de ide nem tudom feltenni.
Kedves Viktória!
TörlésSemmi baj nem történt. A meggybor igen intenzív hazásra képes, ezért nem szabad 3/4-nél tovább tölteni a demizsont. De nem kell aggódni, nem történt semmi baj, csak több mindent kell majd elmosni. :-) Esetleg a kotyogóban kicserélheted a vizet, mert így könnyebben odatalálnak a muslicák. A képet facebook oldalunkra tudod esetleg feltölteni. De nem kell aggódni, teljesen rendben van a borod, csak túltöltötted a demizsont. :-)
Szia még egy kérdés és bárk aki tudja írhat,meggybornál vagy bármelyik gyümölcsbornál mennyi az esély vagy lehet e olyan hibát ejteni, hogy metil alkohol - os legyen ami már a káros határt meghaladja???
VálaszTörlésKedves Gyula! Én még nem hallottam róla, hogy ez boroknál előfordult volna valaha is. :-)
TörlésÉrdeklődni szeretnék,mivel nincs mérlegem ami grammra mér,1 kávéskanál hány gramm lehet a borkénből.
VálaszTörlésKedves Jani! Ezt sajnos nem tudom neked megmondani. :-) 5 literhez tehetsz egy fél kávéskanálnyit nagyjából. Az még nem lesz sok talán. :-)
TörlésKöszönöm a választ 40 litert csináltam.
TörlésSzia, első körben 3 kg-ból készítem. Elképzelhető, hogy 2 nap alatt lezajlott a főerjedés. Ugyanis már nem látom bugyogni. Köszönöm a választ. KG
VálaszTörlésSzervusz! Ha elég meleg volt rá, akkor elképzelhető, hogy gyorsan lement a fő erjedés, igen. Az a kérdés, hogy szép csendben pezseg-e még? Ha igen, akkor rendben van a folyamat. :-)
TörlésÜdv. Életemben először próbálkozom a meggyborral, az általad leírt recept alapján. Egy 10 literes demizsonba 8 liter "must" van. A kérdésem a következő lenne: Mennyi idő amíg kiforr és először le kell fejteni? 4 nap után a kotyogó már csak néha-néha böffen egyet, ahogy hallom szépen halkan pezseg a must. Válaszod előre is köszönöm.
VálaszTörlésKedves Marci! Az első lefejtést akkor kell megcsinálni, mikor már teljesen leállt a pezsgés is. Amikor a pezsgés leállt, és már nem látod, hogy buborékok szállnak a felszínre, akkor fejtsd le először. Ezt nem tudom megmondani, hogy hány nap, mert sok mindentől függ. De átlagban az első lefejtésig egy 25-30 nap telik el. De mint írtam, ez sok dologtól függhet...
TörlésÜdv,
VálaszTörlésA leírásban az van, hogy egy nap az extra cukor után kotyogóval, az egyik válaszban pedig, hogy amíg forr, vagy egy napig kellene csak buborékoznia?
A főerjedés kb 5-6 napig tartott, akkor nem nyomta a co2t már, adtam a cukrot, de kb most 30 órája ennek, és kotyog tovább, mivel nem akarok hülyeséget csinálni, kérlek mondd el, hogy várjak a pezsgésre, vagy kénezzem most?
Köszönöm
Szervusz! Ameddig a kotyogó szépen dolgozik, addig hagyd rajta. Én a plusz cukor után is vissza szoktam tenni a kotyogót, és egészen addig rajta hagyom, amíg az dolgozik. De megmondom őszintén, kicsit nehezen értem a hozzászólásodból, hogy most akkor mi is a konkrét kérdésed.
TörlésHát, csak bekavarodtam, hogy a leírásban egy napot kell hagyni a plusz cukor után, a kérdés ez volt, hogy egy nap szigorúan, vagy ahogy az egyik kérdésre feltett válaszodban van; amíg erjed. (Március 23 "Ha arra gondolsz, amikor még adunk hozzá cukrot, és tovább erjesztjük, akkor ugyanúgy kotyogóval kell visszazárni, amíg erjed... remélem, tudtam segíteni. :)")De akkor ezt a választ veszem most mérvadónak, ami a kettő közt van; amíg kotyog. Utána kén és türelem és egy kis nyálcsorgatás.. :)
TörlésKöszönet a segítségért, minden jót, ha erre jársz később, ugorj be egy kóstolóra :)
Szia! Semmi sem szigorúan értendő, mert ez a folyamatok nincsenek időben kőbe vésve. Sok mindentől függ. ezért nem lehet órához igazítani. :-)
TörlésSzia! Megyszörpöt akartunk, de felforrt. Nátrium-benzoát van benne, ennek ellenére úgy forr, mintha főzném. Lehet még ebből bor?
VálaszTörlésKedves Zoltán! Már másnak is írtam egy másik poszt alatt, hogy sajnos én is csalódtam már többször is a nátrium benzoátban. De a kérdésedre a válasz: igen, h forr, akkor lehet belőle bor. Remek bor készülhet belőle, ha az erjedési folyamat végig fog menni, és nem áll le idő előtt a nátrium benzoát miatt. De mivel meggyszörp már úgysem lehet belőle, egy próbát mindenképpen megér. :-) És őszintén sajnálom a meggyszörpödet. Mi azt már évek óta tartósítószer nélkül tesszük el. Egyrészt nem szeretjük a tartósítószereket, másrészt nem bízunk a nátrium benzoátban...
TörlésSzia! A Te recepted alapjan szeretnenk meggybort kesziteni, de 100 kg feletti meggybol.Kerdesem mennyi eleszto kell szerinted?A masik kerdes szoktad-e az alkholfokat merni, beallitani es mikor?Koszonom a valaszodat elore is.
VálaszTörlésSzia! Úgy érdemes csinálni, hogy 5-10 liternyi mustot előre beélesztőzöl, és amikor az már zajosan forr, akkor öntöd hozzá a nagyobb mennyiséghez. És így nem kell több élesztő, mert az elszaporodik magától a kisebb mennyiségben. :-) Én nem méregetem az alkohol fokát. Megkóstolom, és érzem, hogy jó, vagy nem. Alkohol fokot mérni a gazdaboltokban kapható fokolóval csak teljesen kierjed, száraz borokat lehet mérni, amelyekből már az összes széndioxid eltávozott. Mivel mi édes, vagy félédes borokat készítünk, nem tudjuk megmérni ezzel az olcsó eszközzel a borok alkoholtartalmát.
TörlésSzia! A bor palackozas utani tarolasarol mit kell tudni. Gondolom hideg helyen kene vagy eleg a szobahomerseklet. Valaszodat elore is koszi :)
VálaszTörlésSzia! Jobb a pince-hideg, de ha az nincs, akkor elvan a spájzban is. Nekem is ott vannak, és semmi bajuk. :-)
TörlésSzia.Engem az érdekelne,hogy ha a demizsonom 30 literes,de csak 10 kg meggyből szeretnék bort készíteni,jelenthet-e problémát a túl nagy üres rész? :-? Vagy inkább vegyek még hozzá pár kiló meggyet? :d
VálaszTörlésSzia! Szerintem vegyél hozzá még meggyet. :-) El fog fogyni, hidd el. Amíg készíted a bort, semmi gond a felette lévő üres hellyel. De amikor már készen van, és úgymond csak tárolod, akkor nem feltétlen válik előnyére. Én vennék hozzá még meggyet. :-)
TörlésKoszonom! Igy fogjuk csinalni.
VálaszTörlésNagyon szívesen! :-)
TörlésHelló! Az lenne a kérdésem, ha a főerjedés megvolt, a kénezés is, és az első lefejtés is, akkor már iható lesz a bor?
VálaszTörlésElméletben iható, de a boroknak jót tesz egy kis pihentetés. Akkor "érik be" igazán! :-)
TörlésKedves Zsolt!
VálaszTörlésSoha nem gondoltam, hogy saját bort fogok csinálni, de az idén olyan jó meggytermés volt, hogy nem győztük enni (már a fülünkön is jött kifelé :) ) így elgondolkodtam, hogy mi legyen a többivel. Azt sajnáltam volna, ha a fán marad a madarak legnagyobb örömére vagy a lábunkkal tapossuk szét a fa körül, így "alternatív" megoldást kerestem a neten és ráakadtam a leírásodra ami nagyon megtetszett. Úgy gondoltam, egy próbát megér.
Követve a leírásodat, szépen megcsináltam mindent, icipici eltéréssel, mert unalmas rabszolgamunka árán a 10 kg meggyet kézzel kimagoztam. Szépen lezajlott az erjedés, a házilag készített kotyogó remekül működött. Tegnap már a borként adtam a ballonban lévő borkezdeményhez és most várjuk, hogy szépen leülepedjen.
Kérdésem az, hogy mennyire lesz "tiszta" a végén?
Mi, a hordós erjesztés után nem csak egyszerű szűrőn engedtük át az egészet, hanem többrétegű géz felhasználásával a lehető legjobban "kifacsartuk" a levet a gyümölcs zúzalékból. Ily módon nagyobb szilárd daraboktól teljesen mentes "lötyi" ment bele a ballonba (+ cukor... stb, ahogy írtad) és 10 nap után sem igazán láttam benne ülepedésre utaló jeleket.
A végleges eredmény lesz olyan tiszta, hogy pohárba töltve át lehet látni rajta vagy erre ne is számítsak? Esetleg valami "spéci" szűrőn érdemes átengedni palackozás előtt? Van ebben tapasztalatod?
Mennyi ideig célszerű a lefejtés után pihentetni?
Szeretném, ha igazán jól sikerülne, amivel jól el tudnám kápráztatni a családi körömet.
Előre is köszönöm a válaszod!
Üdvözlettel,
Péter
Szia! Igazán örülök, hogy ennyire belelkesedtél. Nem fogod megbánni, mert a meggybor nagyon finom. Ám a magok, mint a leírásban is szerepel, nem hanyagságból maradtak benne, hanem mert az is fontos szerepet játszik abban, hogy az igazi meggybor íz kialakuljon. A meggymagokból ugyanis kiázik egy kevéske kesernyés íz, ami a megfelelő ízharmóniához szükséges. :-)
TörlésA bor teljes ülepedése pedig legalább fél év. Fél év után tisztul le annyira, hogy olyan tiszta legyen, mint amiket a boltok polcain látsz. Én ezt nem szoktam kivárni, általában egy hónapig ülepítek csak. Ezért a palackokban ülepszik tovább nálam. :-)
Szóval csak türelem, és szép tiszta lesz. :-)
Kedves Zsolt! A magok már a "hetedik határban" vannak, így annak íze nem fog érződni, de remélem így is jó lesz majd. Azt viszont egyáltalán nem látom biztosítottnak, hogy bírnánk olyan hosszú időt csak nézegetéssel eltölteni anélkül, hogy ne igyunk belőle. [-( :-) Lehet, hogy előbb tekerjük ki a nyakát az üvegeknek! =))
TörlésSzia! Az lenne a kérdésem hogy nagyon édes, szinte màr szirupos bort szeretnék, 5kg meggyből lesz a bor, mennyi cukrot tegyek hozzá?! Illetve ha Èdesen szeretném, akkor is kell kènezni? Köszönöm
VálaszTörlésSzia! A folyamatot ugyanúgy kell elkezdened, mint bárki másnak, mert az elején nem lehet a fent leírtaknál több cukrot hozzáadni, mert nem fog beerjedni a töménység miatt. A folyamat végén, amikor már megfelelőnek érzed az ízt, akkor lehet ízlésnek megfelelően cukrozni, majd lekénezni. És igen, kénezni mindenképpen kell, különben tönkre fog menni a borod...
TörlésSzia, 5kg meggyhez mennyi fajélesztőt tegyek? 20g egy csomag, köszönöm szépen
VálaszTörlésKedves Csaba! A fajélesztők csomagolásán fel van tüntetve azok adagolásának módja. Azt követve kell használni :)
TörlésSzia
VálaszTörlésHa a masodik adag cukrot hozzátettem de már nem forrt lehet tenni bele élesztőt-hogy ujra beinduljon, vagy akkor igy kell hagyni ?
Ha nem forr újra, annak több oka is lehet: elérte a maximális alkoholfokot. Ez esetben hiába adsz hozzá élesztőt. A második cukrozás után ha már nem forr, esetleg egy picike élesztő hozzáadásával lehet próbálkozni. De először kóstold meg, és ha jó az íze, elég erősnek is tűnik, akkor nem kell már élesztőzni, lehet a leírás szerint folytatni a folyamatot. :-)
TörlésSziasztok! 5kg meghyhez( lehet hogy rosszul tettem ) 2kg cukrot tettem plusz 8g fajélesztőt de nem indul el az erjedés, lécci segítsetek!! Tudok még mit csinálni? Köszönöm
VálaszTörlésSzervusz! Igen, ezt nagyon rosszul tetted. A receptben nem véletlenül van írva a kétszeri cukrozás. Így túl tömény lett az oldatod, és nem tud elszaporodni benne az élesztő, mert a sok cukor megöli. Kellene hozzá még 5kg meggy leve, és akkor ismét jó lenne az arány. Így maximum szörp lehet belőle, bár akkor még kell bele cukor.
TörlésSzia!
VálaszTörlésElvégeztem az első lefejtést, majd a maradék cukrot hozzáadva újra lezártam kotyogóval. Már a második napja áll így a bor, de semmiféle erjedést nem láttam. Szerinted mi lehet a baj?
Köszönettel,
András
Szervusz András! Ha nem kezdett újra forrni, akkor vagy elég magas már az alkoholfok és azért nem erjed be újra, vagy valamiért elpusztultak benne az élesztőgombák. Kóstold meg, és ha ízre, érzetre elég erős, és ízes is, akkor kénezd le, és jöhet az ülepítés. Ha gyenge, akkor lehet esetleg újra élesztőzni, de először vegyél ki egy liternyit, és csak abba tegyél élesztőt, hogy ha mégsem erjed be, akkor ne legyen minden élesztő ízű majd. :)
TörlésSzia, olyan problémával szembesültem saját magam okoztam, hogy a 3 kg cukrot egyszerre tettem bele szűrés után és nem 2+1 megoldással? Mekkora probléma ez? Hígítás miként lehet? Iható lesz még? Válaszokat köszönöm
VálaszTörlésSzia! A sok cukor miatt túl tömény az oldat, és az élesztőgombák nem képesek benne szaporodni. Hígítani kell az oldatot. Vizet nem javaslok, mert nem lesz íze. Vagy meggylé kell még hozzá. Ha az nincs, akkor inkább csinál belőle szörpöt most már. :-)
TörlésÜdv, csodálom hogy ennyi kérdésre van türelmed és időd állandóan válaszolgatni.
VálaszTörlésNekem is van egy kis gondom, nagyon savasnak érzem a bort. Mit hibáztam el, és mit tehetek hogy jobb legyen?
Kedves Erika! Szívesen válaszolok a kérdésekre, még ha néha kicsit későn is. :) Nem tudom, melyik fázisnál vagy, amikor savasnak érzed. Ha a vége felé, és akkor érzed savasnak, akkor kis cukor hozzáadásával lehet tompítani a savanyú ízt. Csak azért érzed nagyon savasnak, mert teljesen kiforrt belőle a cukor. De nem hibáztál el semmit sem. :)
TörlésTavaly készítettem száraz meggybort, idén viszont édeset szeretnék készíteni. 3 hete forr 10 kg cukor van benne,26 liter lé 15 liter víz. Felvettem a kapcsolatot a kontyos borházzal akik ezzel foglalkoznak. Azt mondták, úgy lesz édes ha a száraz bor mennyiségének az 5 százaléka pasztörizált meggylevet teszünk hozzá plusz cukrot.és utána le kell zárni az erjedést. Meg van a gyümölcslevem. Az lenne a kérdésem mikor kellene hozzáadni ezeket a dolgokat mikor már hozzáadtam a borként lefejtettem a seprőt, vagy esetleg a csendes erjedés után ?
VálaszTörlésHogy tudom elérni hogy ne erjedjen tovább amikor hozzáadtam? Ezt nem árulták el a borászatban. Köszönöm Szépen
Nagy Zsolt
Nos, a borházak ezek szerint másképp csinálják. Ezért is nem iszok borházi bort. Pasztörizálni a gyümölcslét annyi, mint jól felforralni felhasználás előtt. Ez persze a borháznak a vasélesztős erjedés elkerülése végett nagyon biztonságos lehet, de ugyanakkor a pasztörizálás során rengeteg értékes anyag lebomlik a gyümölcslében. Ezért én biztosan nem pasztörizálom, és a mustot nem kénezem le előre. A fenti receptben leírtak szerint kell hozzáadni az élesztőt, és a borként is. :-) Egyébiránt nem biztos, hogy sikerrel jársz, ha a recept egyik felét tőlem, a másik felét meg egy borászattól veszed, mert mindketten teljesen másképp készítjük a borainkat. Szerintem amit ők csinálnak (pasztörizálás és egyéb derítőanyagok használata) helytelen, szerintük meg amit én csinálok az csak pancsolás (kaptam már ilyen véleményt is). Szóval döntsd el, kinek az útmutatását szeretnéd követni. Ahogy én készítem, az a fenti receptben benne van. :-)
TörlésSzia.Elvesztettem a fonalat.A borom 3 hete forr,nagyon szép,az aljára leült aminek kell,a tetejéről eltűnt majdnem az összes hab,de már lassult a kotyogás tempója.Tehát ha jól értettem most kell majd beletenni a plusz cukrot (ha nem találnám elég édesnek),majd vissza kell rá tenni a kotyogót.Ezután csak pár napot várjak vele a kénezésig,vagy várjam meg amíg teljesen leáll a forrás?
VálaszTörlésKöszönettel:Kati :)
Kedves Katalin! Jól látod, igen! Ha kell, cukrozzad még, és tedd rá vissza a kotyogót. Kóstold meg. Ha elég alkoholos az íze, akkor várj egy-két napot (többet nem kell), és utána jöhet a lefejtés és a kénezés. Ha kóstoláskor nem tűnik elég "ütősnek", akkor várhatsz vele több napot is még, és utána jöhet a lefejtés, kénezés. :-)
TörlésA célegyenesben vagyunk,palackozás előtt állunk! :) Nekem nagyon ízlik,bár még kicsit karcos,de gondolom ez idővel elmúlik.Jövőre az összes meggyből bor lesz :D A párom szerint túl édes lett.Olyat lehet csinálni,hogy palackozáskor egy részéhez rakok egy kevés vizet,hogy ne legyen annyira édes?
VálaszTörlésSzia! Semmiképpen se tegyél hozzá vizet. Ez már ilyen édes marad, jövőre kevesebb cukrot tegyél bele. Ha felvizezed, nem csak a cukor aránya változik meg, hanem az alkoholé, és egyéb ízeké is. Víz ízű lesz, gyenge, és a nem megfelelő alkoholtartalom miatt el is fog romlani. Szóval ne, ne hígítsd fel semmiképp sem! :-)
TörlésSzia, Andrea vagyok. Tavaly barackbort készítettem a segítségeddel, idén meggybort. Két részletben, mert két féle meggyből készült, 2 x 10 kilónyi. Az első 10 liter tökéletes lett, nagyon büszke vagyok rá. De a második adag nem zajosan forrt, és kénezés után egy héttel csíp egy kicsit. Kell újra kénezni, vagy van valami ötleted rá? Előre is köszönöm!
VálaszTörlésKedves Andrea! Nem nagyon tudom, mitől csíp. Szénsavasan csíp? vagy milyen csípés ez? Pezseg kicsit? Pontosíts, kérlek. :-)
TörlésKedves Zsolt! Én is csak nehezen tudom körülírni, mert túl sok tapasztalatom még nincs. Egy kis savanykásan csípő utóízt érzek, de ezt a lefejtéskor nem éreztem, csak a kénezés után egy héttel. Azt kicsit korainak tartanám, hogy borecet legyen ilyen rövid idő alatt, bár az igaz, hogy amint írtam, ez a második adag nagyon csendesen forrt.
TörlésHa csípős íze van, az olyan, mintha újra erjedésnek indult volna. Ha ecetesedne, azt biztosan éreznéd, mert az ecetnek semmivel sem téveszthető össze az illata. Szerintem nem ecetesedés van. Vagy újra elkezdett pezsegni (ez megeshet, ha kevés volt a borkén), vagy csak egyszerűen maradt benne még széndioxid a lefejtést követően is. Várjál vele még picit, és ha azt látnád, a palackokban buborékok szállnak fel az aljáról a tetejére, akkor még egy egészen kevéske borként adhatsz hozzá.
TörlésKedves Zsolt! Köszönöm a választ, újabb egy hét után a csípős íz eltűnt, most talán még egy kicsit savasabbnak érzem. Ez változhat még? Egyébként finomnak ítélem, de hát tudod, a mi kutyánk kölyke! A kérdésem még, hogy egy-két hét elteltével érezhetem-e a korábban édes ízű bort savasabbnak?
TörlésKedves Andrea! Az, hogy az íze savasabb lett, azt a gondolatomat látszik megerősíteni, hogy a bor vagy újra erjedésnek indult, vagy még nem volt teljesen leállva az erjedési folyamat. Az élesztőgombák még feldolgoztak egy kevéske cukrot, és ettől lett savanykásabb. Sajnos, ha nem állt le teljesen az erjedés, akkor lehet még savanyúbb majd. Szóval, érdemes utánajárni a dolognak. Ha a bor palackozva van már, és a palackot felbontva hirtelen felpezseg (mint az üdítő italok), akkor a bor még erjedésben van. Ez esetben érdemes az egészet összeönteni újra egy edénybe, és lekénezni még egyszer. Ekkor lehet ízlés szerint még egy kevéske cukorral édesíteni is. Ha nem pezseg fel, akkor én már nem bántanám, nem cukroznám, hanem elfogyasztanám szépen lassan így, ahogy van... ;)
TörlésKedves Andrea! Volt itt egy másik hozzászólásod, amit mostanában írtál, de véletlenül kitöröltük. Őszintén sajnáljuk. Arról érdeklődtél, hogy lesz-e tisztább a szilvaborod. Ha lekénezed, az edény szájára, amiben van csak egy textilkendőt egyél, hogy tudjon szellőzni. Tedd hűvös helyre, és hagyd pihenni. Két hét elteltével már egészen tiszta lesz, de ha vársz vele egy hónapot, akkor még szebb lesz. Csak ezután fejtsd le, és palackozd. Nem lesz semmi baja, a borkén megvédi. :-)
TörlésAmi pedig a meggyborodat illeti, örülök, hogy végül rendeződtek a dolgok, és megállt a pezsgés! :-)
Kedves Zsolt! Köszönöm a választ a szilvával kapcsolatban, amit szinte a meggybor alapján, de a magam feje után készítettem, hagyatkozva a korábban tőled tanultakra. Kicsit későn olvastam el, amit írtál, és a szilvabort is ugyanúgy csak két hétig szellőztettem, ahogy a meggybornál írtad, de nem lett rosszabb. Hát valami isteni finom és gyönyörű tiszta lett! El is neveztem szilva rosénak. :) Ezek szerint a szilvát tovább kell szellőztetni? Most keresem a birsborod receptjét, mert úgy emlékszem azt is készítettél. Hogy a vörös meggyem és a szilva rosé mellé legyen egy "fehérborom" is. Nagy sikerem volt eddig! Még egyszer köszönöm a választ és a receptjeidet is!
TörlésKedves Andrea! Gratulálok a finom szilvaborodhoz. Jövőre minden bizonnyal én is ki fogom próbálni. Idén csak meggybort és mazsolabort készítettünk. :-) És nem, a szilvabort sem kell tovább szellőztetni, mint a többit. :-)
TörlésSzia.Julius 7-én 80lt meggylét tettem egy 130lt-es zárt müanyag ballonba kotyogóval ellátva.Az intenziv zajlás 5-6 nap alatt lezajlot,és azóta is 8-9 másodperenként még mindig kotyog.Meddig kell még várni,és mikor kell kénezni fejtés előtt. vagy fejtés után.Előre is köszönöm a válaszát!
VálaszTörlésAddig várjál, amíg pezseg a bor. A zajos (gyors) erjedés hamar lemegy, azt követően azonban akár 2-3 hétig is eltarthat a lassú erjedés, amikor már alig, vagy egyáltalán nem ad hangot a kotyogó. Az erjedés akkor ért véget, amikor azt látod, hogy szépe kontúros üledék képződött a ballon alján, és közelről szemlélve már nem látod, hogy akár kicsit is pezsegne a bor. Ekkor lehet lefejteni, majd kénezni. :-)
TörlésKedves Zsolt!
VálaszTörlésÉletem első meggyborát készítettem az általad leírt recept alapján.
Mivel nem nagyon értek a borokhoz,és nem vagyok valami nagy borfogyasztó ezért nemigazán tudom mihez hasonlítani az elkészült bort.
A család és a barátok biztatnak hogy nagyon finom bor lett, (persze lehet hogy csak nem akarják elvenni a jókedvemet :-)),és megigértették velem hogy jövőre az összes meggyből bort készítek.
Köszönom a receptet,egy élmény volt elkészíteni!
Szervusz! A mi borunk nagyon finom lett, így ha mindent hasonlóképpen csináltál, akkor hihetsz a családnak és a barátoknak. Ráadásul, ha kértek belőle 2. vagy akár 3. pohárral is, akkor egészen biztosan tetszett nekik. Ha valamit csak udvariasságból dicsérünk, abból általában nem kérünk "repetát" :-) Ha pedig azt kérték, jövőre sokkal többet készíts, akkor tuti a siker... :-) Gratulálok életed első meggyborához! :-)
TörlésSzia nagyon finom meggybort csinaltam az altalad leirt receptbol de valamiert a felretett bor ahogy kinyitom kifut es buborekos lett mondhatni felrobban ez miert lehet mit ronthattam el? kiprobaltam egy uveget a hutoben tartok a masikat pinceben a harmadikat szobaban es mindegyikkel ugyan ez tortent :/
VálaszTörlésKedves Zsombor! A jelenség, amit leírsz azt jelenti, hogy a borod még mindig forr. Nem tudom, hogy elegendő mennyiségű borként adtál-e hozzá, vagy ez csak valami különös véletlen. A lényeg, hogy ezt úgy tudod orvosolni, hogy az összes bort összeöntöd újra egy edénybe, majd a megfelelő mennyiségű borként hozzáadod újra. Jól elkevered, és hagyod állni, hogy a széndioxid távozzon belőle. Aztán újra palackozod. :-)
TörlésKedves Zsolt
TörlésSikerult megcsinalnom a keves ken volt a ludas. Most mar nem forr csak hat igy ketszer annyi alkohol van benne :D
Akkor fele annyit kell belőle inni! :) Óvatosabban fogyasszad. :)
TörlésEgy hónap alatt elfogyott 15 liter bor :D Nagyon jó recept UP!
VálaszTörlésAkkor az egy jó hónap volt! :p Örülök, hogy tetszett! :-)
TörlésSzia! Mit tudnék csinálni a meggyborral ha túl édes lett és olyan az íze mintha alkoholos meggy szörp lenne. Köszi a választ előre is. Anita
VálaszTörlésKedves Anita! Már semmit sem tudsz vele csinálni. Vagy túl sok cukrot tettél hozzá, vagy nem erjedt ki teljesen. De ha már le volt kénezve, akkor semmit sem tudsz vele csinálni. Tartsd meg, jövőre készíts másikat szárazabbra, és akkor majd azzal össze tudod keverni lefejtés után. :-)
TörlésKedves Zsolt!
VálaszTörlésMindent a recept szerint készítettem, talán csak az idővel játszottam kicsit, több időt hagytam minden folyamatnak a készítés során. Kétszer fejtve és palacmozás után, egy kicsit olyan fura.... Egyrészt iszonyat erős, ami nem feltétlen baj :) , de kortyolás közben érezni egy fura ecetes illatot! Az íze nagyon rendben ban, csak az az ecetes illat olyan fura.... Szerinted mitől lehet? Köszönöm szépen a választ! Bernadett
Szia! Az ecetes illat lehet azért, mert levegőt kapott, mikor már majdnem kierjedt, és beindult az ecetesedés. Az jó, ha ezt még nem érezni az ízén, mert akkor nem ment tönkre még. Sajnos azonban a folyamatot csak megállítani lehet, visszafordítani nem. :( Nem tudom, hogy ez az ecetes szag mikor jelentkezett. Még az utolsó kénezés előtt, vagy már az után? Ha előtte, és azóta ez nem erősödött, akkor valószínűleg a kénezéssel ez megállt. Ha az után jelentkezett, akkor nem volt elég a borkén. Ez esetben érdemes újra kénezni. Minden palackban ilyen a szaga? És ne félj, ettől még iható, csak legfeljebb az ecetes illat rontja az élvezetet kicsit...
TörlésKedves Zsolt!
VálaszTörlésÉdesapám nagy mestere volt a meggybornak, sajnos ő március óta már égi borokat készít, így idén én vettem a kezembe a próbálkozást. Recept megvolt, szépen kiforrt. Most kóstoltuk meg, de nem elég édes. Nem karcos, nem ecetes, csak nem elég édes. Mit lehet tenni? Tehetek bele még egy kis oldott cukrot? És ha már nem indul el a forrás?
Köszönöm Ágnes
Kedves Ágnes! Lehet utólag cukrozni, de ha utána már nem indul be az erjedés, kicsit erősebben kell kénezni, hogy biztosan eltartható legyen. :)
TörlésKedves Zsolt ha 50 litert szeretnek csinalni mennyi borken kell bele? Ezt is aranyosan kene belerakni? Nem lesz sok ugy?
VálaszTörlésA borként mindig a csomagolásán feltüntettek szerint kell adagolni. :)
TörlésSzia!
VálaszTörlés30 kiló cseresznyét préseltem le ebből 15 kiló cseresznyemust lett, melyhez 3 kg cukrot adtam, élesztőt, citromsavat, és vizet sem adtam hozzá, mivel egy picit savasabb, kissebb szemű cseresznye, most lennt áll 4. napja a pincében kb. 12 fok, forrás még ne indult be, van esély rá , hogy élesztő hozzáadása nélkül beindul a forrás és egézséges bor lesz belőle (kénezni fogom), mit tanácsolsz?
Köszi előre is Zoli
Szervusz!
TörlésA pincében nagy valószínűséggel nem fog erjedésnek indulni. A 12 fok nagyon kevés ehhez, főleg, ha a vadélesztőkre akarod bízni. Gondolj csak bele, a pálinkának való cefrét hol erjesztik? Vagy vegyél olyan borélesztőt, amelyik pince hőmérsékleten dolgozik, vagy hozd fel onnan. :-)
Szia nekem az lenne a kérdésem hogy ha sima cukor helyett dextrózt használók az nagy ban váltotatt a végeredményen?
VálaszTörlésSzervusz! Erről az élesztőgombákat kellene megkérdezned, ugyanis ők azok, akik cukrot átalakítják alkohollá és széndioxiddá. És itt az átalakításon van a fő hangsúly. A száraz borokban az összes cukor kierjesztésre került, ami azt jelenti, hogy a végtermék nagyjából már cukormentes. Ha pedig a végtermék cukormentes, miért kellene bármivel helyettesíteni a cukrot? Egyébiránt fogalmam sincsen, hogy szegény élesztőgombák mit szólnának ehhez a helyettesítéshez. Ha nagyon elszánt vagy, próbáld ki, és osszad meg velem majd az eredményeidet. :-) Ha mégis a cukornál maradsz, akkor erjeszd ki teljesen, és utólag már édesítheted akár dextrózzal is, ha ehhez van kedved. :-)
TörlésSzia!Érdeklődnék,hogy a borkén használata kötelező?És mennyi kell 110 literhez?
VálaszTörlésSzervusz! Igen, a borkén kell, ugyanis az állítja le véglegesen az erjedést, valamint biztosítja, hogy később ne is induljon be újra az erjedés. Ezért én semmiképpen sem ajánlanám az elhagyását.
TörlésSzia Zsolt!
VálaszTörlésA múlt év sikerén felbuzdulva (még van elrejtve 1-2 üveg, de mindenkinek nagyon ízlik!) az idén 3x nagyobb meggy mennyiséget szeretnék feldolgozni. Kérdésem az lenne, hogy az általad leírt összetétel szerint a készítés során, mindenből arányosan 3x-os mennyiséget tegyek bele?
Na ja, a meggyből mindenképpen, de a többi! ;)
Előre is köszönöm válaszod!
Üdv,
Péter
Szervusz Péter! Igen, 3x-os mennyiséghez mindenből 3x annyit kell tenni. De persze ez nem szentírás. Ha van elegendő meggylé, akkor elhagyható a víz, ebben az esetben cukor is kevesebb kell. Ha a meggy egy édesebb fajta, szintén igényelhet kevesebb cukrot. Így ha biztosra mész, tartsd be az arányokat, de ha vállalkozó kedvű vagy, akkor saját szájíz szerint változtathatsz az arányokon. A borkénnel kell vigyázni, de annak a csomagolásán pontos útmutató van az adagoláshoz... sok sikert kívánok idén is! :-)
TörlésSzia! A hozzászolásokban nem találtam hasonlót.. Igazából azt szeretném megkérdezni, hogy a második adag cukor helyett amit édesítésre használnék lehet e helyette mézet használni és hogy befolyásolná a végeredményt? (ezten a fázison már túl vagyok, de azért érdekelne :) ) A Másik pedig, hogy elvileg a kénnek kellene lezárni a forrást? mert már 2 napja megtörtént de lassan ugyan de még mindig forr...
VálaszTörlésSzervusz! A méz kiváló lehet a borok ízesítésére is, de érdemes szem előtt tartani, hogy a méz nem csak édes, de saját ízvilága is van, ami ha nem harmonizál a borral, akkor nem biztos, hogy jó lesz a végeredmény. Másfelől a méz rengeteg enzimet tartalmaz, amely az idő múlásával módosíthatja a borunkat. Mézzel csak úgy édesíteném, hogy előtte a mézet kevés vízzel felforralnám, majd ezután keverném össze. A kén pedig ha nem zárta le az erjedést, akkor nagyon óvatosan egy keveset még lehet hozzáadni.
TörlésSzia! A főrjedés alatt a kotyogóból nem jön ki buborék, viszont hallhatóan pezseg már 5 napja az 10 l-es marmonkanna tartalma.Szerinted így is rendben lesz a dolog?Ha a pezsgés megszűnik akkor lehet kénezni?Ez kb. mennyi idő szokott lenni? Válaszod előre is köszönöm
VálaszTörlésSzervusz! Érdemes megkóstolni, mert lehet kierjedt belőle az összes cukor. Ekkor érdemes mérlegelni, hogy jó-e úgy az íze, vagy még szeretnéd alkoholosabbra is. Ha nem elég erős, de nagyon savanyú, akkor kierjedt a cukor, érdemes adni hozzá. Ha elég erős, és édes is, akkor lehet, hogy elérte a maximum alkoholfokot (kb. 16%), és nem tud tovább erjedni. Ebben az esetben jöhet a kénezés, ülepítés, lefejtés és palackozás. A teljes erjedési idő sok tényezőtől függ, de a fő erjedés 4-8 nap, a lassú erjedés kb. 10-14 nap nagyjából. :-)
TörlésSzia Zsolt!
VálaszTörlésHozzájutottam 50 liter meggy gyümölcspüréhez (La Gourmet meggy) aminek június 30-án lejár a szavideje. Prémium francia termék 90% meggy-10% cukor, pasztörizálva tartósítószer és szinezék nélkül. Ezt szerinted felhasznáható bor készítésére? A 10% cukor befolyásolja az előerjedést? Köszi a segítséged!
Üdv!
Zsolt
Kedves Zsolt! Természetesen felhasználható, de ha nagyon sűrű, akkor szükség lesz hígításra is. Cukorból természetesen kevesebb fog kelleni. A 10% cukor nagyjából pont elég is lesz neki az erjesztéshez. Kezdd el az előerjesztést. Citromsavat adjál hozzá a recept szerint, akkor szebb marad a színe, nem barnul be annyira. Amikor az előerjedés megvolt, adjál hozzá még egy kis cukrot. Ehhez a mennyiséghez szerintem 3-4 kg mehet, de kezdheted kevesebbel is. Amikor az erjedés lassul, akkor kóstolással eldöntheted, hogy akarod-e még erjeszteni/édesíteni. Remélem, siker lesz! Majd írd meg! :)
TörlésKöszönöm Zsolt! Ez lesz életem első bora, majd beszámolok az eredményről!
TörlésSzia Zsolt!
TörlésKöszönöm a tanácsokat, olyan jól sikerűlt, hogy a 16 üveg bor 2 hét alatt elfogyott!(nagy része ajándékba ment! :) )Most nekiállok még egy adagnak és utána még egynek!
Köszi a tippet és a jövőben is követem az oldalad, mert találtam még jópár érdekességet!
Sok sikert!
Zsolt
Kedves Zsolt! A leírtak szerint készítettünk 30 kg meggyből mustot. 25, 10 és 5 literes edénybe öntöttük, kb. háromnegyedig. A maradékot egy 2 literes pillepalackba tettük - 1,5 liternyi. Az összes edényben dolgozik a must, habos, erősen forr, de nem kotyognak a kotyogók. Egyedül a pillepalackból jönnek a buborékok a vízbe. Mi lehet oka ennek? A teljes forrást a kotyogó nélkül, gondolom, úgy látjuk majd, hogy nem látunk az edényekben "buborék-felszállást"! Köszönöm!
VálaszTörlésKedves Katalin! Ha zajosan-habosan forr, de a kotyogó nem dolgozik, akkor valahol nem zár rendesen az edény, és elmegy ott a gáz a kisebb ellenállás irányába. Ez a zajos erjedésig nem baj, de ha az lemegy, és a forrás gyenge pezsgéssé csendesül, akkor ott, ahol nem zár rendesen az edény, bejuthat a levegő. Érdemes ezért ellenőrizni, hol nem zár rendesen az edény.
TörlésKedves Zsolt! Köszönjük szépen! A dugók most már jól zárnak, kotyognak a kotyogók! :-) Katalin
TörlésKedves Zsolt! Elkészült a bor recepted alapján. Szuper lett!
TörlésIszunk belőle mindenki egészségére!
Lenne még egy kérdésem:
Kb. hány fokos lehet a bor? Meg lehet mérni valamivel?
Katalin
Kedves Katalin! Ezt nehéz így megmondani, mert sok mindentől függ. :-)
TörlésSzevasz Zsolt! Meggybort készítek az általad leírtak alapján. Szombaton jár le a 3 nap,amikor le kell szűrni,a kérdésem: a szűrt anyagba tegyek-e tört magot és mennyit? 30 kiló meggy anyagról van szó,összetörve,citromsavval ellátva. Most itt tartok. A választ előre is köszönöm! János
VálaszTörlésKedves János! Mi nem tettünk bele meggymagot, de ha szeretnéd a borban érezni a meggyborok enyhe kesernyés mellékízét, akkor tegyél bele. Szerintem ehhez a mennyiséghez elég lenne fél kiló meggymag nagyjából, és elég megtörni valamennyire, nem kell porrá zúzni. Az sem baj, ha nem törik össze mind. Mi nem szeretjük ezt a kesernyés ízt benne, ezért nem teszünk bele magot. :)
TörlésSzia Zsolt!Érdeklődnék,hogy ha nem tartom elég édesnek a meggybort akkor cukrozhatom e még?A fő erjedés egy hét alatt lezajlott,utánna újra cukroztam.Jelenleg a lassú erjedés zajlik már két hete,de még a kotyogó lassan dolgozik és egy kicsi hab még van a tetején.Ami érdekelne,hogy megvárjam míg leáll a kotyogás és utánna cukrozhatom majd kénezhetem vagy így is megtehetem.Ja és ha megint cukrozom nem fog újból elindulni ha egyből le is. kénezem?Mennyi ként tegyek 80 literhez?Válaszodat előre is köszönöm!Józsi
VálaszTörlésKedves József! Mindenképpen azt javasolnám, hogy várd meg, amíg szinte teljesen leáll az erjedés. Akkor kóstold meg, döntsd el, elég "alkoholos"-e, azaz van-e ereje a bornak. Ha elég erős, de túl savanyú, akkor adhatsz hozzá még cukrot a lekénezés előtt. A kénezés után azonban már semmit se adj hozzá. A borkén adagolására vonatkozó utasítások a borkén csomagolásán megtalálhatóak, és könnyedén átszámolhatók kisebb mennyiségre is. Azt érdemes betartani. :-)
TörlésHello E recept alapján csináltam. Arra lennék kíváncsi hogy nem e rossz lett valami. Elkezdett a kotyogó működni majd 1 óra után nem csak buborékok a kis üvegben hanem a pvc csövön a kotyogóba jön a habos teteje is kifelé.Ennek oka lehet az is hogy csak több lett az edényben a meggylé és jobban kiforr? Kb 50L a mennyiség
VálaszTörlésSzervusz! Nincsen semmi baj. Minden bizonnyal tovább töltötted az edényeket a 3/4-énél, ezért túlhabzik. Vagy töltsd át nagyobb edénybe, vagy vállalnod kell, hogy így fog kierjedni. Igazából ebből sem lesz semmi baj, csak egy kevés "anyag" elvész a túlhabzás miatt. Legközelebb pedig tartsd be azt a szabályt, hogy az erjesztő edényt maximum 3/4-ed részig töltsd meg, és akkor ez a jelenség elkerülhető lesz. :)
TörlésKedves Zsolt! Az általad leírtak alapján készítettem el a meggybort, első fejtés után kóstoltam, nekem túl édes lett , az arányokat betartottam. A színe mint egy rozé boré. Lehet-e valamilyen módszerrel sötétíteni a színén ? Párnap múlva
VálaszTörlésújra kóstolva már nem éreztem annyira édesnek, mire kész lesz veszít az édeskés ízből?
Kedves László! A színét esetleg vörös ételfestékkel tudod erősíteni. A gyümölcsboroknál a leírt recept nem szentírás, hiszen sokféle faja van a gyümölcsöknek, amelyek különbözőek, ráadásul fajtán belül is más és más a gyümölcs szezononként. Van édesebb és savanyúbb meggy is. Ha nagyon édes lett, erjesztheted tovább, ha már elérte a maximum alkoholfokot, és nem erjed tovább, akkor nincs mit tenni vele, édes desszert bor lett. A színe is függ a gyümölcs fajtájától. De azon csak ételfestékkel lehet sötétíteni... a borban forrás közben a cukor alakul át alkohollá és szén-dioxiddá. Ezért amíg bem erjed ki teljesen, folyamatosan savanyodik a bor. :)
TörlésKedves Zsolt! Ha jol értelmeztem, akkor csak száraz bor előállítása során kell bele a borkén, igaz? Mert én a cukrozós verziót csináltam. Nem követtem el ezzel hibát? Vagy minden esetben kell(ett volna) bele borkén? Ez nem tiszta számomra a leírásban. Egyébként szerintem szép lassan kész van a bor :) Az erjedés befejeződött kb. már egy hónapja, túl van 2-3 lefejtésen, és szép tiszta, mivel a citromsav az belement. Talán kicsit több is a megadottnál. Még egy kicsit hagyom állni, aztán jöhet a végső szűrés :)
VálaszTörlésNem, a borkén mindenképpen kell bele. AZ állítja le a forrást, és teszi tartóssá, eltárolhatóvá a bort. A borkén akadályozza meg a bor elromlását, ezért az mindenképpen kell bele! És nincsen cukrozós verzió. :-) A cukor is kell bele, meg a borkén is. A cukor azért kell bele, mert a szőlőn kívül a legtöbb gyümölcs nem tartalmaz elegendő cukrot ahhoz, hogy csak a gyümölcs levéből megfelelő minőségű bort lehessen készíteni. A citromsav pedig nem a tisztasága miatt kell bele, hanem azért, hogy egyrészt a színét megőrizze, másrészt a megfelelő savszint miatt, hiszen a bor megfelelő erjedéséhez kell, hogy legyen savtartalma a mustnak. Tehát a végső szűrés után mindenképpen kénezd le. :-)
TörlésKedves Zsolt!
VálaszTörlésIdén először készítettem meggybort a recepted alapján. Nagyon finom lett, most már kicsit sajnálom, hogy csak 5 kg meggyből csináltam. Köszönöm a pontos és részletes leírást, nagyon sokat segített. Most a mazsolabort fogom kipróbálni, egy pár napja erjed is szépen.
Csatolok egy képet az elkészült meggyborról, amit pár napja palackoztam le. Az 5 kg gyümölcsből cirka 5 liter bor lett.
http://tinyurl.hu/DJg0/
Még egyszer köszönöm a recepteket!
Üdv:
Péter
Kedves Péter! Szép lett! Gratulálok hozzá! :-) Remélem, a mazsolabor is legalább ennyire kedvedre való lesz! :)
TörlésKedves Zsolt!
VálaszTörlésIdén szeretnék először meggybort készíteni és tetszik ez a recept ki fogom próbálni de érdekelne, hogy a végén a borkén hozzáadása után érdemes lenne e derítő anyagot hozzáadni, hogy hamar letisztuljon a bor?
Van ezzel kapcsolatban bármiféle tapasztalatod?
Szervusz! Bocs a kései válaszért. Én nem használtam még derítőszert, így erről nincsenek tapasztalataim.
TörlésKedves Zsolt! Sajnos az elején nem olvastam el figyelmesen a receptet, és már a legelején, a meggy összetörésekor hozzáadtam az elsö adag cukrot. Folytassam igy tovább, vagy inkáb menjen a cefrébe?
VálaszTörlésKedves Timi! Gondolom, hogy a késedelmem okán már valamit mindenképpen kezdtél a helyzettel. Sajnos nem volt érkezésem korábban válaszolni. Semmi baj, ha korábban beletetted a cukrot, csak nehezebb így kiszámolni, mennyi fog kelleni bele még, mert az első leszűréskor egy csomó cukor is kimegy belőle. De valójában nagy bajt nem okoztál. :)
TörlésKedves Zsolt értékelem az írásaidat, Én 20 éve szőlő borászkódom, de most meggy bort is készítek, nagyon hasznos(OKOS) tanácsaid vannak !!!
VálaszTörlésKedves Ferenc! Köszönöm, ez igazán jól esik. Akik komolyabban foglalkoznak szőlő borászattal, az esetek túlnyomó részében csak pancsolásnak nevezik, amit én csinálok. :D Pedig nagyon finomak a gyümölcsboraim. :) Még egyszer köszi az elismerő szavakat!
TörlésSzia én összetörtem a meggyet beletettem a vizet meg a citromsavat és bebarnult lehet vele valamit kezdeni
VálaszTörlésElőfordulhat, hogy a teteje, ami érintkezik a levegővel, az bebarnul, de ha nincs rohadt szaga, hanem "finom" cefre szaga van, és felkeverve a barna réteg alatt rendes színe van, akkor semmi baj. :)
TörlésSzia, 120l es cefrés hordóba megéri csinálni?
VálaszTörlésPersze. De azt sem szabad 3/4 résznél tovább tölteni, különben ki fog habzani a zajos erjedéskor a hordóból. :)
TörlésSzia! Mennyi idő után kezd el forrni a bor. 5 napja tettük bele az élesztőt, de még semmit nem látunk a kotyogón. Kb. 20-25 liter műanyag hordóban, lezárható fedővel a tetejére fúrtam egy lukat abba tettem a kotyogót.
VálaszTörlésKöszi
Kedves Zsolt! Nyissad fel a hordót, és nézz bele. Ha habzik, pezseg, forr, akkor semmi baj, a folyamat beindult, ez esetben azért nem "működik" a kotyogó, mert valahol nem zár rendesen a fedél. Lehet pont a lyuknál, ahol a kotyogó be van vezetve. Emiatt máshol távozik a felesleges gáz. Ha a hordóban nincs habzás, pezsgés, forrás, akkor valami hiba került a folyamatba, de ennek én kevés esélyt adnék így elsőre. :)
TörlésKedves Zsolt! Köszi. Nagyon vékony habréteg van rajta. Nincs ecetszaga inkább kellemes bor illata van. 7 napja tettük bele és zártuk le. Lehet, hogy már lezajlott a forrás? Mondjuk én naponta többször ránéztem és semmit sem láttam.
TörlésSzia Zsolt èn is a recepted alapjàn próbàlok bort csinàlni a recept 4× mennyisègű meggyel mindenből 4× annyit raktam a cefrèbe 4× 8gramm szàraz èlesztőt is elindult a zajos kotyogàs az a kèrdèsem nem baj hogy 32gramm èlesztőt raktam bele kb 50liter a must.
VálaszTörlésSzervusz! Szerintem nem baj. Max. annyi lehet a baj esetleg, hogy nagyon élesztő íze lesz. De a teljes kiforrásra valószínűleg azt is "kiheveri" :)
TörlésKöszönöm vàlaszod!Csinàlok mègegy adagot 50 kg meggyből akkor mennyi èlesztőt tegyek bele hogy ne legyen èlesztő ìzű?
TörlésSzerintem abba is elég az egy csomag porított élesztő. Vegyél ki a meggyléből 1 liternyit, 30-40 fokra melegítsd fel, oldj fel benne 15-20 dkg cukrot, majd ehhez add az élesztőt. Várj vele fél órát, és mikor már majdnem centi vastag hab van a tetején, öntsd hozzá a meggyléhez... :)
TörlésKedves Zsolt. Tavaly tökéletes meggybort keszitettem a fenti recept alapján. Idén -már némi- tapasztalattal vágtam bele. De, valami félrement...
VálaszTörlés1.5 hétig nem tudtam ránézni, a forrás akkorra már lezajlott. Sőt a kotyogó palackjából a vizet valahogy felszippantotta.... Ezután betettem a maradék cukrot, de zajos erjedés nem indult be. Így beletettem a borként. Mivel 2 nap után is kicsit savasnak éreztem és a ballonban erős, kicsit kellemetlen volt a szag arra jutottam, hogy talán kicsit, de forr. Tettem bele újra borként, de nem változott semmi. Kicsit savas, a szag is megvan, az egész zavaros, a második adag cukor viszont eltűnőben. Mi lehet? Elore is köszi. ...
Hát, ha van benne borkén, akkor biztosan nem forrhat, hiszen az a forrás leállítására és a tartósításra van. Ha csak szúrós szaga van, akkor szellőztesd meg. Ha a szellőztetés utánra elmúlik a szúrós szag, akkor az csak a széndioxid volt. Ha nem múlik el, illetve más kellemetlen szaga van, akkor elképzelhető, hogy tönkrement... ennél többet látatlanba nem tudok mondani az infók alapján. Remélem, nem történt nagy baj.
TörlésKöszönöm a választ. MIvel én is sokat tanúltam az előttem szólóktól, mások tanúlságára írom le gondolataim:
Törlés-A tavalyihoz képest jóval melegebb helyen zajlott le a forrás. Úgy becsülöm, akár 30-35 fok is lehetett a garázsban. :( ÉS EZ LEHETETT A BAJ KIVÁLTÓJA!!!
-Úgy másfél hét után tudtam ellenőrizni akkorra már leforrt, gondolom a meleg jól meggyorsította.
-Miután a borként megkapta még mindig nem nyugodott le teljesen: erős szaga volt, nem büdös, de kellemetlen, már-már szúrós, íze kicsit pezsgős, tetején picit habos
-Utóbbi miatt nem is akart letisztulni, így a seprőn maradt, ami miatt élesztő szaga lett: állítólag ez tipikus borhiba.
-Jobb nem jutott eszembe, ezért rendszeresen alaposan átráztam, kiengedtem belőle a gázt...így egy idő után csak leülepedett a seprő.
-Lefejtettem, kapott még egy adag borként (szerencsére nem érzik ki), s mivel a cukor szinte teljesen kiment belőle, tettem bele még
-Íze nem rossz, a kellemtlen szag is eltünt, most palackban van, s várja hogy eldöntsem: megisszuk vagy kuka.
Még nem döntöttem el....
Szia Zsolt Azt szeretném kérdezni ha nem töltök hozzá vizet és 10kg meggyhez 1,5kg cukrot adtam akkor mi lesz belőle?
VálaszTörlésSzervusz! Ez egy nagyon jó kérdés! :) Reméljük, bor lesz belőle. Nem muszáj hozzá a víz. Talán a cukor is elég lehet, de ugye ezt sosem lehet így távolról megmondani, mert meggy és meggy között még ugyanazon fáról is van különbség egyik, illetve másik évben. Néha édesebb, néha savanyúbb. Kiindulásnak jó amit írtál, a többit menet közbeni kóstolással kell finomítani. :-)
TörlésKedves Zsolt!
VálaszTörlésAz Ön által leírt recept alapján idén először próbálkozom borkészítéssel! Kicsit több meggyből készítem mint a leírásban áll, kb. 20 kg-ból! Minden rendben zajlott a forrás második napjáig, amikor is a folyamat megállt és a kotyogó nem mozgott többé! Azt szeretném megtudni, hogy elképzelhető, hogy 2 nap forrás után leáll a folyamat vagy valamit elrontottam? Lehet-e még valamit csinálni neki? Köszönöm a válaszát! István!
Kedves István! Szerintem le nem áll, csak lelassul. Idén raktam el én is meggybort, és idén abszolút lassú forrással megy nekem is. Az, hogy a kotyogó meg sem mozdul, nem jelenti azt, hogy a folyamat megállt. Lekell venni az erjesztő edény fedelét, és felülről belenézni/belehallgatni. Ha forr, jellegzetes pezsgő hangot ad, mint amikor a pezsgőtabletta oldódik a vízben. Ilyenkor aprócska, tűhegynyi buborékok emelkednek a készülő bor felszínére. Ez esetben még forr, vissza kell tenni rá a kotyogós fedelet, hagyni tovább dolgozni. Ha a kotyogó nem mozdul, akkor valószínűleg valahol el tud szökni a gáz egy kisebb ellenállású irányba.
TörlésKöszönöm a választ, megnyugtatott némiképp ha Önnek is lassú a folyamat! Sajnos látni nem látom, mert kosárral bevont demizsonom van (nagyapától örökölt klasszikus darab), de majd meghallgatom! Bízom benne, hogy sikerülni fog a bor gyártás! :)
TörlésTegnap tette bele még cukrot és egy "csipetnyi" élesztőt, aztán beindult újra a kotyogás! Mély érdeklődéssel figyelem a folyamatot a jövőben is! :D
Kedves Zsolt!
VálaszTörlésMi is a leírtak alapján csináltunk mindent. Első lefejtéskor finom volt az íze bár kicsit pezsgett még,egy héttel a kénezés után viszont keserűnek éreztük a bort és tettünk még hozzá egy kis cukrot,kb. 50 literhez egy kilót. Nagy bajt csináltunk ezzel? Esetleg most újra kell kénezni? Már csak nagyon minimálisan pezseg. Előre is köszönöm a választ. Gábor
Keserűnek nem szabadna lennie, ha a magokat kiszedtétek belőle erjesztés előtt. De azzal, hogy adtatok hozzá cukrot, semmi rosszat nem tettetek. Bár én azért utána figyelném a bort még kis ideig, és ha bármi gyanús dolog történik, újra lekénezném. A cukor nem csírátlan, amit hozzáadsz, ezért azzal együtt bármi bekerülhet a borba. De alapvetően lehet utólag utánacukrozni. :)
TörlésKedves Zsolt!
VálaszTörlésAz lenne a kérdésem,hogy ha a magozás után "zúzás" helyett le lett turmixolva a meggy,akkor az kuka?
Köszönöm előre is!
Nem, csak sokkal apróbb rostok lesznek benne, nehezebb lesz leszűrni. De ettől még nem kuka, csak az a munka, amit a folyamat egyik végén megspóroltál, majd a másik végén jelentkezik pluszba. :-) De ettől még lehet belőle remek bor. ;)
TörlésÜdvözlöm! A kérdésem az volna, hogy az első lefejtés után, mikor hagyom állni még 10-15napot, akkor dugózzam le, vagy csak textillel fedjem, illetve visszarakjam a kotyogót rá? Köszönöm
VálaszTörlésNem szabad ledugózni, csak ha gyöngyözőbor a cél. A kénezés utáni pihentetésnek 2 funkciója van: 1.) ülepítés, 2.) a borban maradt széndioxid felszabadítása. Ha csak textillel van letakarva, a széndioxid tud távozni. Ha dugóval, akkor nem, az a borban fog maradni.
TörlésJo napot Zsolt.Nagyon finom lett a meggyborom de valószínű,hogy több borként tettem bele mert érzem a kén ízét.Azt szeretném megkérdezni tudom-e ellensúlyozni valamivel.Válaszod előre is köszönöm
VálaszTörlésSzép napot! Sajnos ezzel nem lehet mit tenni. Pihentetni kell a bort jó sokáig, idővel a kén elbomlik benne. De az sok idő. Vagy lehet csinálni még egy adag meggybort (abba nem tenni, vagy csak kevesebbet tenni a kénből), és ha kész, összeönteni. De a sok kénnel vigyázni kell, mert fejfájós lesz tőle a bor.
TörlésSzia! Nem volt idegzetsmaz osszes hozzaszolast elolvasni, ugyhogy lehetmar feltettek elottem ezt a kerdest. Fekete szederbol szeretnek bort kesziteni. A magokat ki kellene e valahogyan szedni belole, vagy az osszes mehet bele? Illetve a cukor araby amit itt megeadtal maradhat vagy valtoztatni kell rajta? Valaszod elore is koszonon 😊
VálaszTörlésSzervusz! Nem kell külön kimagozni. Össze kell zúzni kicsit, előerjeszteni, utána leszűrni/kipréselni, cukrozni, és mehet erjedni. Cukorból úgy gondolom, kb. annyi kellhet, mint a meggyborhoz, de ezt nehéz eldönteni látatlanba. A gyümölcs savanyúságához mérten kell meghatározni. És nem, ezt a kérdést még nem tették fel. :-)
TörlésSzia!
VálaszTörlésHozzáadtam az utolsó adag cukrot, de csak pár órára indult be az erjedés. Tegyek hozzá még élesztőt, vagy menjen a kénezés?
Kedves Zolee! Lehet, hogy addigra elérte a maximum alkoholfokot. Kóstold meg. Ha ízre megfelel, kénezd le. :)
TörlésKedve Zsolt!
VálaszTörlésMár 10 napja erjed a meggy megállás nélkül a recepted alapján azzal az eltérássel, hogy a mennyiséget megdupláztam. A kérdésem az volna, kivárjam azt amig a fővése teljesen leáll (mivel még mindig buborékol, igaz nem olyan intenzitással mint kezdetben), vagy jöhetne a kénezés? Nagy baj az ha még mindig fő? Előre is köszönöm a választ.
Kedve Etelka! Várjál türelemmel. A nagyon habzós erjedés a zajos erjedés. A csendben buborékoló a csendes utóerjedés. Ezt is ki kell várni. A teljes erjedés nagyjából három hét. Ha már nem látsz az üvegben felfelé szálló buborékokat, akkor érdemes kóstolni, ha kell utána cukrozni, és lekénezni. De addig türelem. :)
TörlésSzervusz Zsolt. A recepted alapján készítettem el a meggybort, igaz ez az első, remélem rendben lesz minden. Volna egy kérdésem. A zajos erjedés már lejárt, illetve hozzátettem a második rend cukrot is. Egy nap elteltével ma délután lekéneztem. Én a 32L borhoz 6 gramm borként tettem. Gondolom elég. Mivel nem volt kisebb korsóm 50 literes üvegkorsóban forrt ki idáig a bor. De most a kénezés után ugye 15 napot állni kell hagyni, viszont nekem gond-e hogyha ott van egy 20 "liternyi" levegőréteg a korsóban (mert csak 32L borom van)? Vagy húzzam át kisebb korsókba? Válaszodat előre is köszönöm. Tisztelettel B. András
VálaszTörlésKedves András! A kénezés után nem kell lezárni, és nem baj, ha levegővel érintkezik. Ilyenkor szellőznie is kell, hogy távozhasson belőle a benne ragadt széndioxid. Szóval semmi baj, pihentessed csak. És a 15 nap nem aranyszabály. Addig pihentessed, amíg szépen leülepszik és letisztul. :)
TörlésHa túl édes lett a bor és már le van kénezve, akkor egy újabb adag gyümölccsel (fagyasztott, magozott meggy, tartosító szer nélkül), esetleg plusz élesztővel be lehet indítani az erjedést, hogy végeredményben kevésbé legyen édes?
VálaszTörlésKedves Zolee! Ha túl édes lett, azzal már nem tudsz mit csinálni kénezés után. Egyet tehetsz. Külön elkezdesz egy másik edényben még egy meggybort, majd azt szárazra csinálod. A folyamat végén, mikor az is kiforrt, lekénezted, leülepedett, házasíthatod őket. Azaz a két teljesen kész bort a szájízednek megfelelő arányban összekevered. :)
TörlésÜdv!
VálaszTörlésAz lenne a kérdésem hogy ha 2xes vagy 3xos mennyiséget készítek akkor borkénből is 3x annyi kell?
Válaszod előre is köszönöm.
Szervzusz! A borkén adagolásának pontos mikéntje fel van tüntetve annak csomagolásán. A szerint kell eljárni. :-)
TörlésSzia! Miután édesanyám berakott vagy 50 kg meggyet és még mindig rengeteg maradt a fákon gondoltam egyet,hogy ne menjen pocsékba és belevágtam életemben először a borkészítésbe. Igyekeztem követni a recepted de nem mindig úgy zajlottak a dolgok ahogy az le volt írva itt neked.Elolvastam a recept alatti hozzászólásokat,tapasztalatokat és reménykedtem a jó végkifejlettben,hisz nagyjából igyekeztem mindent a leírtak szerint csinálni. Végül 40L édes és jó erős meggyborom lett.Lekéneztem és hétről hétre finomabb,egyre jobban érzik rajta a gyümölcs. Egy korán erő almafáról kísérlet gyanánt szedtem 10 kg gyümölcsöt,abból lett 6L levem és most 2 szűrés után van szűk 5L almaborom szintén a te recepted alapján. Hálás köszönet érte innen a határon túlról, Érmihályfalváról.
VálaszTörlésKedves Sándor! Két bor sosem erjed ugyanúgy még ugyanabban a szezonban sem. A folyamat mindig kicsit másabb és másabb házi körülmények között. De igazán örülök a sikerednek. Fogyasszátok egészséggel! Csak óvatosan, itatja magát, és egyszer csak azt veszed észre, hogy a végtagjaid nem nagyon engedelmeskednek. :D
TörlésIgen,ezt olvastam a kommentjeidben,hogy eltérő lehet az erjedés,ez nyugtatott meg,hogy valami csak lesz belőle 😋 A végtagjaim már 3 pohár után jeleztek 😋
Törlés