...nem bántuk meg az elkészítését, mert nagyon ízletes és finom bodzaszörp lett belőle. Ha pedig valakinek kérdése lenne, hogy mit lehet még bodzavirágból készíteni, annak ajánljuk figyelmébe a ház bodzavirágbort, ami egy illatanyagokban és zamatokban igen gazdag száraz bor lett, vagy a házi bodzás joghurt receptünket, amit szintén tavaly készítettünk el, és az is nagyon finom volt... de tervben van a bodzavirág-limonádé is! 😊
Hozzávalók a bodzavirágszörphöz:
- 20-30 frissen szedett bodzavirág ernyő
- 1 kg kristálycukor
- 1.5 liter víz
- 0.25 kg citrom leve, (vagy 4 teáskanál citromsav)
Minden bodza alkalmas emberi fogyasztásra? Nem, csak a fekete bodza. A mérgező rokona, a gyalogbodza nem fogyasztható. Az alábbi leírásból azt is megtudhatod, hogyan különböztessed meg őket: Fekete bodza - a misztikus gyógynövény
Bodzavirágszörp elkészítése:
Az a jó a szörpökben, hogy roppant egyszerűen elkészíthetőek. Nincs ez másként a bodzaszörppel sem. Annyi a dolgunk, hogy a frissen szedett virágernyőket amennyire csak lehet, megszabadítjuk a zöld szárrészektől, mert az kellemetlen ízt kölcsönözhet a szörpnek. Szóval, csipegessük le a virágokat szárakról, majd forraljuk fel a vizet. Amikor felforrt, adjuk hozzá a citromsavat. Ennek két szerepe van: egyrészt savanyítja kicsit, másrészt megőrzi a szép sárga színt, így nem barnul be a forralástól és a cukortól a szörp. Keverjük el a citromsavat, majd borítsuk a vízbe a virágokat, keverjük el alaposan, fedjük le, majd hagyjuk így pihenni legalább 10-12 órát.
Ezt követően szűrjük le finom lyukú szűrőn, majd a szűrőben maradt virágokat alaposan nyomkodjuk ki. Ha megvagyunk vele, akkor a maradék mehet a kukába, vagy a komposztálóba. Az intenzív illatú bodzalét forraljuk fel, majd adjuk hozzá a cukrot, és alaposan főzzük össze (kb. 10 perc). Ezt követően töltsük üvegekbe. A fent írt menyiségekből nagyjából 1.8 liter szörpünk lett. Az üvegeket alaposan zárjuk le, majd mehetnek a kamrába, ha kihűltek. Tartósítószert nem tettünk bele, így kisebb (300 ml-es) üvegekbe tettünk. A megbontott üveget hűtőben kell tárolni, és nagyjából egy hónapon belül fogyasszuk el.
Ha melegebb helyen akarjuk tárolni hosszabb ideig, akkor a befőzés szabályait követve vagy nagyon steril körülmények között kell dolgoznunk, vagy kell hozzá adni valamilyen tartósítószert is...
Mindenkinek kellemes szörpkészítést kívánunk... 😊
Terjesztés: ha elviszed a receptet, kérlek jeleníts meg egy hivatkozást, hogy itt találtad. Köszönöm előre is. 💚 Nyilván te sem szeretnéd, hogy csak úgy elvigyék a munkádat szó nélkül, miközben te több órát dolgoztál vele! A képeket pedig kérlek, csak egészében használd fel, ne vágd le róla a logókat, mert szerzői jog védi őket. Legyünk egymásra tekintettel! 😊
:) (h)
VálaszTörlésMár második éve készítem így, és nagyon finom. Köszönöm a receptet.
VálaszTörlésEnnek igazán örülünk! :-)
TörlésKérlek nyugtassatok meg, hogy úgy is el fog állni ez a csodás szörpi, hogy nem dunsztoltam ki - merthogy mivel nem írtátok, eszembe sem jutott!!! Pedig nem ma kezdtem a befőzést, de kissé dekoncentrált voltam azt hiszem.
VálaszTörlésKedves Timi!
TörlésAmennyiben kellőképp forró volt, amikor üvegekbe töltötted, és még azonnal jól záródó kupakokkal le is zártad, minden bizonnyal tartósan el fog állni. De ha nem tudott a megfelelő vákuum kialakulni az üvegekbe, akkor lehet még baj belőle. De szerintem minden rendben lesz, hiszen nem először csinálod, mint írtad. :-)