Az eredeti recept sertéscomb bakonyi módra volt, de mivel a feleségem és én sokkal jobban szeretjük a csirkemellet, így egy kis kozmetikázást kellett végrehajtani a recepten. Sertéscomb helyett tehát csirkemell került bele, de mivel mindkettőnek más az ízvilága, így a fűszerezést is a csirkéhez kellett igazítani. Így lett belőle csirkemell bakonyi módra...
Nagyon sok találat van a keresőkben bakonyi csirke szóösszetételre, és ezek között igen eltérőek is vannak, de nekünk a sajátunk vált be igazán, így gondoltuk, megosztjuk veletek is. Hátha nektek is bejön a bakonyi csirke receptünk. Na és most, hogy már kellően elégszer szerepel a szövegben a bakonyi és a csirkemell szó ahhoz, hogy biztosan jó helyre kerüljünk idővel a keresőkben, írjunk érdemben is erről az igazán finom és ínycsiklandozó ételről...
Hozzávalók a bakonyi csirkéhez négy főre:
- 0.5 kg csirkemell
- 0.5 kg gomba
- 3 fej közepes vöröshagyma
- 2 db közepes TV paprika
- 3 db közepes paradicsom
- 0.5 l főzőtejszín
- fűszerpaprika
- őrölt bors
- konyhasó
- 1 mokkáskanál őrölt kömény
- 1 csipet morzsolt oregánó
- 2 csipet morzsolt majoranna
- 2 csipet morzsolt bazsalikom
Csirkemell bakonyi módra elkészítése:
A zöldségeket alaposan mossuk meg, majd vágjuk apró kockákra a paradicsomokat és a paprikákat. Tegyük őket külön-külön egy-egy tálkába, és hagyjuk őket pihenni. 😊 A hagymákat pucoljuk meg, majd vágjuk őket vékony fél karikákra (először félbe, majd vékony szeletekre), és tegyük őket egy kis tálkába pihenni. A gombát vágjuk vékony szeletekre. Ahogy mi is tettük (ez esetben), lehet hozzá üveges, vagy konzerv gombát is használni. Ez esetben a levét öntsük ki, mert az nem kell bele.
A csirkemellet vágjuk kockákra, vagy csíkokra – kinek hogy tetszik –, majd egy magasabb faló serpenyőben – lehet akár lábasban is – az étolajon sózva, borsozva forgassuk addig, míg egyenletesen szép fehér lesz mindegyik. Eddigre nagy a valószínűsége, hogy a husi már engedett egy kis levet is. Ez nem baj, ez kell nekünk. A csirkemell darabokat egy lyuggatott kanállal szedjük ki egy tálba, és az utána maradt szaftban pároljuk puhára a hagymát.
Ha már kezd üveges lenni a hagyma, akkor dobjuk rá az apró kockákra vágott paprikát, és ezzel pároljuk tovább pár percig, majd dobjuk rá a paradicsomot is. Most már valószínű, hogy összefutott a nyál a szánkban a finom illatok kellemes kavalkádjától. 😊 Ha már szépen levet engedett a paradicsom, akkor dobjuk rá a gombát is, majd pároljuk még egy kicsit az egészet, majd mehet bele a csirkemell is. A tetjét szórjuk meg a fűszerpaprikával, a fehér borssal, és a többi fűszerrel, majd alapos kevergetés után öntsük fel annyi vízzel, amennyi éppen ellepi.
A továbbiakban kis lángon fedő alatt főzzük addig, míg a zöldségek teljesen szét nem főnek. Amikor ez bekövetkezik, már biztosan megfőtt a csirkemell is. Ekkor vegyük le róla a fedőt, kóstoljuk meg. Ha kell, még sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd öntsük fel a fél liter főzőtejszínnel. Ezzel még forraljuk fel, és hagyjuk néhány percig rotyogni.
Húzzuk le a tűzről, mert készen is vagyunk. Tálalhatjuk csigatésztával, rizzsel, vagy akár rizibizivel is. Aki szereti a tejszínes húsokat, annak majdnem biztos, hogy az egyik kedvence lesz. Mindenkinek jó étvágyat kívánunk hozzá... 😊
Terjesztés: ha elviszed a receptet, kérlek jeleníts meg egy hivatkozást, hogy itt találtad. Köszönöm előre is. 💚 Nyilván te sem szeretnéd, hogy csak úgy elvigyék a munkádat szó nélkül, miközben te több órát dolgoztál vele! A képeket pedig kérlek, csak egészében használd fel, ne vágd le róla a logókat, mert szerzői jog védi őket. Legyünk egymásra tekintettel! 😊
Megjegyzések
Megjegyzés küldése